Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Abid Raja gjør framgang

Har fått øynene på ballen

Abid Raja har tatt begrepet arrangementsinntekter inn i vokabularet i samtaler med toppfotballen. Det ble ikke penger av det i revidert nasjonalbudsjett, men håpet lever.

ØYNENE PÅ BALLEN: Abid Raja ser ut til å ha skjønt fotballens problemer, at kommersielle avtaler er næringas største inntektskilde, og har tatt arrangementsinntekter inn i vokabularet sitt. Det er godt nytt for klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
ØYNENE PÅ BALLEN: Abid Raja ser ut til å ha skjønt fotballens problemer, at kommersielle avtaler er næringas største inntektskilde, og har tatt arrangementsinntekter inn i vokabularet sitt. Det er godt nytt for klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

DEKNING FOR TAPTE billettinntekter som en konsekvens av tomme tribuner var ei katte som slapp ut av ballnettet da kultur- og idrettsminister Abid Raja, av alle ting, tok seg tid til å dra til Skien for å trikse sju og skyte ei lompe i mål på mandagens Odd-trening.

Alt det andre toppfotballen har spilt inn til regjeringa – behovet for en betydelig dekning av alle tapte arrangementsinntekter for Eliteserien og OBOS-ligaen – lar vente på seg.

For 2020 er totalen beregnet til 521 millioner kroner, fordelt på Eliteserien (405 millioner) og OBOS-ligaen (116 millioner).

I 2019 var tallene henholdsvis 418 og 127 millioner kroner.

GJENNOM Å DYTTE toppfotballens redningspakke foran seg har Team Solberg valgt å kjøpe seg tid. Det synes å være klokt. Innspillene fra klubbene via NTF/NFF, tallene som synliggjør næringas problemer og akutte behov forårsaket av COVID-19, er vel neppe synliggjort for kulturministeren tidligere.

Det betyr at det aldri var tid til en grundig gjennomgang med tanke på revidert nasjonalbudsjett.

I tillegg, for at toppfotballen skal kunne favnes, må det en ny forskrift til.

DET VAR IKKE bare spill for galleriet da Abid Raja var i Skien mandag. Det var et møte også. Det var på det møtet statsråden skal ha brukt begrepet arrangementsinntekter i samtalen med toppfotballen. Hvilket betyr at Raja mest sannsynlig har tatt problemstillinga inn over seg, og skjønt at kommersielle avtaler med næringslivet, avtaler som utgjør 40 prosent av toppklubbenes totale inntekter og som også er en stor del av kampdagen, er veldig mye mer enn god gammeldags sponsing.

Uansett hvordan man velger å tolke det er det i hvert fall en betydelig framgang fra den første beskjeden toppfotballen ble gitt.

Da Abid Raja sa de bare kunne glemme å få dekket det.

EN NY FORSKRIFT må til for å favne toppfotballen. Den må komme fra departementet. Så langt har byråkratene og tallknuserne i Rajas stall pepret NTF med spørsmål rundt billettinntektene når det gjelder klubbenes tap.

ÅPNER SAKTE MEN SIKKERT: Kulturminister Abid Raja (V) er fornøyd med at man nå gradvis kan åpne Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Hver gang de svarer velger toppklubbenes interesseorganisasjon klokelig å synliggjøre de kommersielle avtalene, og hvilken rolle de spiller for økonomien og de øko-lidende kampdagene.

Toppklubbenes interesseorganisasjon (NTF) må også «fram i skoa» for å synliggjøre de kommersielle avtalene, og hvilken rolle de spiller for økonomien og de øko-lidende kampdagene.

NTF MÅ SØRGE for å være med i prosessen i utformingen av proposisjonen som helst bør komme så fort som mulig. Men forskriften i seg selv er ikke nok, den vil bare muliggjøre dekning av tapte inntekter.

Lobbinga mot Arbeiderpartiet og Frp på Stortinget, for å skape mest mulig trykk på Team Solberg, er også viktig.

NORSK TOPPFOTBALL VIL være en høringsinstans på forskriften. Har jeg forstått det riktig vil NTF være et viktig verktøyet i utformingen av proposisjonen som helst bør komme så fort som mulig. Men forskriften i seg selv er ikke nok, den vil bare muliggjøre dekning av tapte inntekter.

Lobbinga mot Arbeiderpartiet og Frp på Stortinget, for å skape mest mulig trykk på Team Solberg, er også viktig.

DET ER POSITIVT at klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen får dekket store deler av billettinntektene sine, men det er på langt nær nok. Andre inntektsposter, igjen de kommersielle avtalene Abid Raja nå har tatt in over seg, er veldig mye større.

Derfor er ikke jobben gjort, det fotballen fikk ut av revidert nasjonalbudsjett er mest som en liten skvett i shortsen.

Det positive er at dialogen er veldig mye bedre.

Og at Abid Raja tilsynelatende har skjønt hva det handler om.

Ikke han, men toppfotballen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!