Har fjernet 170 lass brostein og stengt tre skoler - nå frykter de nynazistene

Tenniskamp i Malmö.

STRENGT BEVOKTET: Politiet er godt synlig rundt Baltiska hallen i Malmö, og fredag trappes politiarbeidet opp - for byen venter at flere tusen kommer til å demonstrere mot Davis Cup-kampen mot Israel. Foto: AP
STRENGT BEVOKTET: Politiet er godt synlig rundt Baltiska hallen i Malmö, og fredag trappes politiarbeidet opp - for byen venter at flere tusen kommer til å demonstrere mot Davis Cup-kampen mot Israel. Foto: APVis mer

|||(Dagbladet.no) Det er ikke bare tennisspillerne som de siste dagene har forberedt seg på helgas Davis Cup-dueller mellom Sverige og Israel.

Også politiet i Malmö er i fullt arbeid, for de forventer mye tøff jobbing i de sørsvenske gatene - siden Israel er motstander. Slik det ser ut nå kan det godt hende det blir like harde kamper i gatene som inne i Baltiska hallen.

Tennissporten er ikke akkurat spesielt plaget av hooligans, men det er likevel ekstreme ekstratiltak som igangsettes før helgas kamper mot Israels beste spillere. Årsaken er Gaza-krigen og at politiet frykter at demonstrasjoner mot denne vil ende som opptøyer.

Ammunisjonen er fjernet
Opp mot 1000 politifolk vil jobbe i forbindelse med kampen. Det er ikke bare sikkerheten til spillerne som står i fokus, men også sikkerheten til alle andre som av ulike årsaker vil oppholde seg i nærheten av arenaen.

Derfor vil et stort område rundt hallen være avsperret med høye gjerder fra i morgen tidlig, og tre skoler i nærheten vil også holde stengt, skriver Dagens Nyheter.

- Det er en betydelig risiko for voldsomme sammenstøt i Malmö fra fredag til søndag. Vi hadde en stor demonstrasjon her i fjor høst, men da var det en mer allmenn protest. Nå finnes det et konkret mål for protestene: Baltiska hallen og Davis Cup-kampen, sier Håkan Jarborg Eriksson i Malmö-politiet.

Hovedverneombud Kaj Svensson gikk denne uka ut med et krav om å renske gatene for brostein og andre gjenstander demonstrantene kan bruke som våpen. Hvis ikke kravet ble tatt til følge, ville han holdt politimenn hjemme på grunn av faren for deres sikkerhet.

- Jeg tok opp dette med Malmö kommune, og til nå har de fraktet bort 170 lastebillass med brostein og ødelagt asfalt, sier Svensson til Polistidningen.

BESKYTTET: Andy Ram og de andre israelske spillerne lever innenfor en jernring av politifolk i Malmö. Foto: AP
BESKYTTET: Andy Ram og de andre israelske spillerne lever innenfor en jernring av politifolk i Malmö. Foto: AP Vis mer

Det er ikke uvanlig at rutinerte demonstranter lager egne depoter med steiner og våpen, men i Malmö lå steinhaugene klare - og det ville ikke politiet ha noe av.

Frykter nynazister
I Sverige håper gruppa «Stoppa matchen» at over 10 000 vil møte opp i lørdagens demonstrasjon. Politiet har lenge vært i dialog med aksjonslederne, men frykter også at bråkmakere skal bli med med ett mål for øye: Å skape et gateslag.

Malmö-politiet regner med at rundt 1000 autonome vil møte opp og ifølge Dagens Nyheter har noen grupperinger annonsert at de vil stoppe kampen koste hva det koste vil.

Annsofie Jacobsson i «Stoppa matchen» - som har en Facebook-gruppe med over 5000 medlemmer - er mest bekymret over at også nynazister har varslet at de vil dukke opp.

- Det ser jeg på som en ren provokasjon og et forsøk på å skitne til vår solidaritetsaksjon for Palestina, sier hun til Sydsvenskan.

PS! Det er bestemt at kampene i Malmö - altså tenniskampene - skal gå for stengte dører i Baltiska hallen. - Det er rett og slett idiotisk at vi ikke får spille med publikum på tribunen, sier Israels landslagssjef Eyal Ram.

NYE DEMONSTRASJONER: Det var store demonstrasjoner og sammenstøt i Malmö også i fjor høst. Her forsøker en naken demonstrant å stoppe politiet. Foto: REUTERS
NYE DEMONSTRASJONER: Det var store demonstrasjoner og sammenstøt i Malmö også i fjor høst. Her forsøker en naken demonstrant å stoppe politiet. Foto: REUTERS Vis mer