Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkel:

– Har følt meg bedre for hvert ritt jeg har kjørt

Edvald Boasson Hagen merker formen har steget inn mot brosteinsesongens klimaks.

KAPTEIN: Edvald Boasson Hagen er den suverene kaptein for Dimension Data i søndagens Flandern rundt. FOTO: Kjetil R. Anda/procycling.no
KAPTEIN: Edvald Boasson Hagen er den suverene kaptein for Dimension Data i søndagens Flandern rundt. FOTO: Kjetil R. Anda/procycling.no Vis mer

SINT-NIKLAAS (procycling.no): Solskinnet som har preget himmelen over Flandern de siste dagene har trukket seg tilbake, og blitt erstattet av et grått skylag. Formutviklingen til Edvald Boasson Hagen fremstår som langt lysere i forkant av den 101. utgaven av Flandern rundt.

– Jeg har egentlig følt meg bedre for hvert ritt jeg har kjørt, sier Boasson Hagen til procycling.no.

Rudsbygdingen sin formfølelse harmonerer ikke helt med resultatlista så langt fra 2017. Den første seieren lar vente på seg, og i de første klassikerne har toppresultatene manglet. Uten at 29-åringen blir ikke nervøs av den grunn.

– Jeg har ikke hatt noen bra resultater, men jeg har i hvert fall følt at jeg har vært med i rittene.

Boasson Hagen sikter spesielt til Gent-Wevelgem, der en næringssmell gjorde at han ikke maktet å spurte om plasseringene bak Van Avermaet, Sagan og co. Tendensene Dimension Data-rytteren viste i det belgiske endagsrittet var positive, til tross for en taktisk blemme mot slutten.

– Det taktiske var jo ikke helt rått nå i Gent-Wevelgem. Da var jeg jo på riktig sted, men ventet og nølte akkurat litt for lenge og måtte bruke krefter på å tette luken. Etter det så hadde jeg ikke noe igjen.

Boasson Hagen måtte se Van Avermaet sitt vinnerbrudd sige ifra, og innså at slaget om seieren var tapt.

De to store

Et nytt slag vil bli holdt gjennom 260 kilometer med belgisk brostein og asfalt, med de samme rytterne i hovedrollene. Greg Van Avermaet og Peter Sagan har fremstått som ubøyelige naturkrefter gjennom sykkelvåren. Å nå opp til duoens nivå blir ingen enkel oppgave for Boasson Hagen.

En taktikk er å være tidlig ute, og angripe før de aller største favorittene. Utfordringen med en slik taktikk er at vinnerbruddene har begynt å snike seg av gårde tidligere enn før.

– Det har vært mye hardere kjøring tidligere i rittene, så det tyder jo på det. Man må nesten bare vær klar fra start. Gent-Wevelgem ble jo kjørt hardt lenge før bruddet gikk, og når det først gikk var det jo ikke lang tid før det ble kjør igjen.

– Hvorfor er det sånn?

– Alle vil prøve å komme i brudd, og når det ikke går så tar det jo lengre tid. Og når det tar lengre tid så må du jo begynne finalen før, fordi du kan ikke la bruddet få for mange minutter. Da blir det jo for kort å hente det inn. Det er vel det som drar det med seg.

POPULÆR: Belgierene vet å sette pris på de største syklistene. Edvald Boasson Hagen er intet unntak. FOTO: Kjetil R. Anda/procycling.no
POPULÆR: Belgierene vet å sette pris på de største syklistene. Edvald Boasson Hagen er intet unntak. FOTO: Kjetil R. Anda/procycling.no Vis mer

Dimension Data vil nødig spille ut sin norske kaptein før de krevende bakkene mot slutten av rittet. Et veldig tidlig angrep er derfor neppe aktuelt for Boasson Hagen.

– Du må jo gjerne være foran Sagan og Van Avermaet, men hvis de tenker å gå med 90 kilometer, så kan du ikke gå med 120 igjen. Du klarer ikke å ligge så lenge foran der. Du må nesten bare være med når de går, og så heller prøve å overraske på slutten. Det er en vanskelig nøtt å knekke, de to.

– Anser du deg selv som en outsider?

– Jeg er i hvert fall ikke en favoritt, så jeg håper jo heller at jeg er en outsider og kan overraske positivt. Det er det som er målet.

Foretrekker Helvetet i Nord

Når en vinner kåres søndag, og støvet legger seg etter den belgiske folkefesten, venter et kanskje enda mer krevende ritt om kun én uke. Flandern rundt henger veldig høyt, men for Edvald Boasson Hagen er det lite som når opp til Paris-Roubaix.

– Det er Roubaix som er satt som hovedmålet, så det er jo der jeg har mest lyst til å gjøre det best. Men jeg kan jo ikke ha dårlig form i Flandern om jeg skal ha god i Roubaix. Det er én uke og den uken utløser kanskje ikke den største forskjellen, men jeg håper jo jeg skal bli enda bedre til da.

– Har Flandern en effekt på formen?

– Det kan gå begge veier. Jeg kan jo ligge i en grøftekant med knekt kragebein, men det er ikke det jeg skal. Jeg tror egentlig ikke det er noen negativ effekt, fordi du har jo tid til å restituere deg og du blir jo vant med farten og støting, så jeg tror det bare har positivt utfall.

Selv om det aller største målet kommer om en uke, er Dimension Data-kapteinen tydelig på at De Ronde også er blant favorittene.

–Det er jo mye folk og folkeliv. Kaos, men likevel gøy hvis du er bra fremme. Det er jo så mye som kan skje. Det er jo kult. Men Roubaix er jo også blant favorittene, så det er kanskje enda kjekkere. Like vondt. Du hater det, men likevel elsker du å kjøre det.

Nytt startsted, samme finale

De siste dagene før det største rittet i sykkelgale Belgia starter, tilbringer Boasson Hagen på et nytt hotell, i utkanten av Antwerpen. Det lover kanskje godt for nordmannen at BMC, og storfavoritt Greg Van Avermaet, har valgt samme oppholdssted.

–Det er et fint hotell det her. Det er bare en dag eller to vi sover her, så det er ikke så lenge. Det er jo nytt startsted også, påpeker nordmannen.

ALT PÅ STELL: En av Dimension Data-lagets mange mekanikere klargjør kapteinens sykkel for de 260 kilometerne som venter søndag. Foto: Kjetil R. Anda/procycling.no
ALT PÅ STELL: En av Dimension Data-lagets mange mekanikere klargjør kapteinens sykkel for de 260 kilometerne som venter søndag. Foto: Kjetil R. Anda/procycling.no Vis mer

Brugge har vært startby for Flandern rundt de siste årene, men har blitt erstattet av Antwerpen til 2017-versjonen. Boasson Hagen tror ikke det vil påvirke rittet.

– Det er jo avslutningen som gjelder i Flandern, så da er det egentlig ikke så farlig hvordan vi kommer oss dit. Det er vel mer transportetappe, så det er ikke noe jeg tenker mye på det.

Endringen av hotell før Flandern er ikke den eneste forandringen fra 2016-sesongen til den norske mesteren. En liten endring i sesongstarten skal, forhåpentligvis, slå ut i enda bedre form i Flandern rundt og Paris-Roubaix.

– Jeg har prøvd å ha formen litt seinere, og føler at jeg er på riktig vei. Nå har jeg jo vært skadefri og ikke syk, så er på riktig vei. Nå har vi ligget i Gent, i Belgia, den uken som har vært. Været har vært bra og jeg har fått slappet av og trent.

– Du prøver å toppe formen litt senere?

– Ja, jeg startet jo sesongen litt senere, så det er jo bare at jeg har utsatt det litt. Så får vi håpe at det treffer bra nå.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!