DEN TUNGE VEIEN TILBAKE: Tony André Hansen og Camiro har vært gjennom en vanskelig tid siden medisineringssaken under OL i Beijing. Sandefjordekvipasjen har imidlertid slått tilbake med sterke resultater gjennom 2009-sesongen.Foto: Roland Thunholm / SCANPIX
DEN TUNGE VEIEN TILBAKE: Tony André Hansen og Camiro har vært gjennom en vanskelig tid siden medisineringssaken under OL i Beijing. Sandefjordekvipasjen har imidlertid slått tilbake med sterke resultater gjennom 2009-sesongen.Foto: Roland Thunholm / SCANPIXVis mer

- Har forsøkt å glemme det vonde

Camiro er nominert til «Årets hest».

||| Her er sjansen til å vinne store gevinster på hest!

(Dagbladet): For annen gang har hovedorganisasjonene for hestesport i Norge - Norges Rytterforbund, Norsk Jockeyklub, Norsk Hestesenter, Det Norske Travselskap og Norsk Rikstoto - gått sammen om å arrangere de firbeintes svar på Idrettsgallaen.

Hestegalla 2010 går av stabelen på Oslo Kongressenter lørdag 23. januar, hvor 450 gjester skal feire året som har gått i norsk hestesport, og hedre de beste beste prestasjonene i 2009.

Kategorien «Årets hest» er bare én av 18 priser som skal deles ut, og Dagbladet.no vil i samarbeid med arrangørene presentere de ni nominerte hestene i dagene framover.

Prisen er både prestisjetung og spesiell, ettersom publikums stemmer teller like mye som fagjuryens (se prosedyre for stemmegivning i faktaboks).

I dag er det duket for kanskje den mest omtalte hesten i Norge siden OL i Beijing i 2008; Camiro.

Vanskelig tidTony André Hansen har hatt en vanskelig tid etter medisineringssaken i OL. Etter drøye 15 måneder tapte Hansen saken i Idrettens voldgiftsdomstol (CAS), og Norge ble fratatt bronsemedaljen de vant i lagkonkurransen.

Men underveis i protesten har han aldri mistet troen på seg selv - eller på Camiro. Lysten til å levere resultater og ikke minst bevise sin klasse i kjølevannet av OL har vært den store drivkraften.

- Det har gått litt opp og ned, men jeg har mye bra å se tilbake på. Jeg har forsøkt å glemme det vonde for hver nye konkurranse vi har deltatt i, men det er klart at det alltid har ligget i bakhodet. Den daglige tryggheten har vært borte. Til syvende og sist er det av stor betydning for å lykkes, og kan være avgjørende om det blir feilfritt eller et riv. Men det har vært viktig for meg selv å prestere for å bevise overfor andre at Camiro fortsatt kan levere nullrundene. Det er selvfølgelig også alltid et stort ønske om å prestere sportslig. Den fantastiske støtten fra familien, fra venner i og utenfor miljøet og fra landslagskollegaene har betydd veldig mye for de gode resultatene mine i 2009, sier en tydelig beveget Tony André Hansen.       

Sandefjord-rytteren har i denne perioden bitt tennene sammen, trent godt, fortsatt å levere feilfrie runder og vist verdensklasse på den internasjonale konkurransearenaen.

Det har blitt to 2.-plasser med Camiro i nasjonshoppingsserien (Promotional League), der Norge gikk seirende ut av ligaen for første gang i historien. Tony André og Camiro har også oppnådd tre sterke andreplasser i internasjonale Grand Prix-klasser og to plasseringer i verdenscupen.

Under EM på Windsor i august var ekvipasjen sterkt medvirkende til at Norge gikk til finalen i laghoppingen med 9. plass som resultat. Tony og Camiro var også eneste norske ekvipasje i den individuelle EM-finalen og endte til slutt på en respektabel 19. plass etter nok et jevnt og godt internasjonalt mesterskap.

Åpnet med 2.-plass internasjonalt Hansen setter 2.-plassen i Grand Prix under det internasjonale Arctic Equestrian Games/Vestfold Horse Show veldig høyt.

Det hersket aldri noen tvil om hvilken hest som etter de feilfrie rundene fikk mest jubel fra de mange tusen fremmøtte tilskuerne.

- Dette var helt i starten i 2009, og det var så deilig å komme tilbake og at Camiro hoppet så bra. Vi vant Grand Prix-kvalifiseringen sammenlagt og tok 2.-plass i Grand Prix. Det var en perfekt start å få foran hjemmepublikum, og en utrolig god følelse.

Flere viktige feilfrie runderCamiro har hoppet på sitt beste både i nasjonshoppinger og i individuelle Grand Prix-konkurranser som begge er poenggivende på verdensrankingen.

I nasjonshoppingen og Grand Prix i Lisboa og i Norway Grand Prix ble det til sammen seks feilfrie omganger og full uttelling for sandefjordekvipasjen.

- De to andreplassene sammen med laget i Lisboa og Drammen er plasseringer jeg også setter stor pris på. Det gir en spesiell glede å ri på et lag. At Norge som lag skulle gå seirende ut av nasjonsligaen til slutt var en topp bonus og veldig gledelig. Disse plasseringene sammen de individuelle andreplassene i Lisboa Grand Prix og Norway Grand Prix er også på listen over de prestasjonene jeg setter høyest fra i fjor.

Stang ut i EMI europamesterskapet i august var Hansen og Camiro på laget som tok seg til finalen og endte på 9. plass til slutt. De var også eneste norske ekvipasje som kvalifiserte seg videre til den individuelle finalen.

Camiro hoppet stabilt og jevnt over godt, men hadde ikke helt marginene på sin side i forhold til å kunne få en plassering helt i toppen.

Det ble 19. plass i finalen. Hansen er likevel fornøyd med sin velhoppende makker:

- EM var sånn sett stabilt bra og vel gjennomført. Det var kun små marginer som gjorde at jeg ikke kom høyere opp på resultatlista. Det ble litt «stang ut», men jeg synes vi beviste at vi fortsatt er der oppe i et stort mesterskap, avslutter Tony André Hansen.

Beste nordmannTony André Hansen var også i desember 2009 den høyest rangerte norske rytteren på FEI´s verdensranking. Poengene på denne rankingen deles ut etter internasjonale plasseringer i klasser med premiesum på minimum 20 000 Euro. Sprangrytterne kan samle poeng på flere hester, og Camiro er den hesten Hansen har tatt flest poeng med i løpet av året.

TIL UTDELING: Hestesporten vil hedre utøvere, som vil motta en pris under arrangementet Hestegalla 2010 i januar. Prisen er en miniutgave av denne skupturen som står ved Norsk Hestesenter på Starum og som er signert kunstneren Angelina Engelsen.Foto: Hestegalla.no
TIL UTDELING: Hestesporten vil hedre utøvere, som vil motta en pris under arrangementet Hestegalla 2010 i januar. Prisen er en miniutgave av denne skupturen som står ved Norsk Hestesenter på Starum og som er signert kunstneren Angelina Engelsen.Foto: Hestegalla.no Vis mer