SIDE OM SIDE: Frelsesarmeen-logoen og UEFAs Respect står ved siden av hverandre på en av banene på Rådhusplassen i Oslo. Foto: Morten P.
SIDE OM SIDE: Frelsesarmeen-logoen og UEFAs Respect står ved siden av hverandre på en av banene på Rådhusplassen i Oslo. Foto: Morten P.Vis mer

Frelsesarmeens homosyn

Har Frelsesarmeen byttet side, eller er det bare Respect-logoen til UEFA som får Fotball-VM for hjemløse til å skinne litt ekstra?

UEFAs toleransekampanje kaster glans over Homeless World Cup 2017. Frelsesarmeens homosyn gjør det stikk motsatte.

FOTBALL-VM FOR HJEMLØSE samler i disse dager rundt 500 fotballspillere fordelt på 70 lag fra over 50 nasjoner til nærmere 500 fotballkamper på Rådhusplassen i Oslo. Om arrangementet skriver arrangøren, Frelsesarmeen, følgende på sin hjemmeside:

"Fotballen er spennende, men det viktigste er det som skjer med spillerne som kommer til turneringen. Fellesnevneren for dem alle er at de er «hjemløse». Noen har rusbakgrunn, noen sover på gaten, andre har bare et blikktak over hodet. Under Homeless World Cup kommer de sammen fra hele verden og snakker et felles språk; fotball."

JEG KUNNE IKKE vært mer enig. Homeless World Cup 2017 er et fantastisk arrangement. Og hadde jeg ikke sett UEFA-logoen med signalordet Respect pryde boardsene rundt banen ville jeg latt turneringa i fred og ventet til julegrytene blir utplassert for å diskutere Frelsesarmeens homosyn enda en gang.

Slik vi gjerne gjør hver gang en profilert politiker eller tre takker nei til å stå vakt i protest mot armeens syn på offiserer som har en annen seksuell legning enn heterofili.

SEKS DAGER FØR avspark på Rådhusplassen, nærmere bestemt 23. august, lanserte UEFA en ny toleransekampanje #Equal Game frontet av Manchester Uniteds franske stjernespiller Paul Pogba. Gå inn på UEFA.com, klikk på #Equal Game og se videoene - du finner blant annet en snutt med Ada Hegerberg.

#EQUAL GAME ER en utvidelse av den etter hvert så velkjente Respect-kampanjen, den som handler om det for fotballen så selvfølgelige faktum, at alle skal være inkludert. Uavhengig av rase, etnisitet, religion, hudfarge, nasjonalitet, kjønn og seksuell legning - alle har en plass i fotballen.

Også de homofile.

PARTNERE: Frelsesarmeen og UEFAs Respect er blant samarbeidspartnerne til Homeless World Cup 2017. Foto: Morten P.
PARTNERE: Frelsesarmeen og UEFAs Respect er blant samarbeidspartnerne til Homeless World Cup 2017. Foto: Morten P. Vis mer

I FRELSESARMEEN HAR de ikke det om det ikke har skjedd en kursendring i forbindelse med Homeless World Cup 2017. Hvordan kan da organisasjonen tillate seg å sole seg i glansen av UEFAs Respect, for ikke å snakke om å påberope seg det? Eller, hvordan kan UEFA støtte en turnering der arrangørens syn på homofile og lesbiske er det diametralt motsatte av respekt? Jeg har selvfølgelig stilt UEFA spørsmålet og svaret fra den europeiske fotballens øverste myndighet er som følger:

"The organisers of the Homeless World Cup have assured UEFA that the Salvation Army will work with any homeless person regardless of their religion, sexual orientation or beliefs and will not discriminate against any homeless person."

Det minner mest om Respect light.

Som om UEFA lukker øynene for homofobi så lenge det ikke praktiseres på fotballbanen.

SÅ FORT MAN begynner å snakke om homofili påberoper Frelsesarmeen seg bibeltroskap selv om Jesus ikke nevner homofili med et ord. Man sier også at Frelsesarmeen er en internasjonal organisasjon der man må ha en felles oppfatning og handlingsmønster til blant annet homofili. Dette er argumenter som går igjen når Frelsesarmeen forsvarer sitt homosyn.

DET VAR SYNSPUNKTER som disse som for noen år siden fikk Dagbladet til å legge ned Julemusikkantene, en årlig innsamlingsaksjon der inntektene gikk til Frelsesarmeen, hundretusener av kroner hver eneste jul. Det var også denne typen argumentasjonen som fikk Di Derres frontfigur Jo Nesbø til å si "det er viktig at Frelsesarmeen får litt småjuling hver dag". Hvilket jeg støtter fullt ut under fanen som faktisk handler om Respect, og ikke Respect light fordi det passer en organisasjons diskriminerende syn.

Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), der fotballen er tungt inne, støtter også Homeless World Cup 2017.

Verd en debatt det også.