- Har gjort uopprettelig skade

Ribbet for troverdighet vurderer Gerhard Helskog nå å si opp jobben sin. Tross gårsdagens beklagelse fra TV2 mener en rasende toppidrettssjef Bjørge Stensbøl at skaden er uopprettelig.

Beklagelsen hjelper ikke. Bjørge Stensbøl er lyn forbannet på TV2.

- Tidenes medieskandale i nyere tid i Norge. Et skandaleprogram. Beklagelsen er bare første skritt. Det er sannsynlig at vi går til rettslige skritt, og TV2 har en formidabel jobb å gjøre, sier Stensbøl til Dagbladet 30 minutter etter at flyet hans fra Athen landet på Gardermoen 21.15 i går kveld.

- Her har vi jobbet i mange år for å bygge opp tilliten til norsk idretts antidopingholdning. Så blir det forsøkt revet ned av journalistisk amatørskap. Tillit er ikke noe du får. Det er noe som bygges opp over tid, og jeg tror aldri det er mulig å gjenopprette tilliten 100 prosent slik den var før. Det vil alltid være noe som henger igjen. Inntrykket som er skapt er sterkere enn fakta, sier Stensbøl.

Grudde seg

Noen timer tidligere kom en slukøret Gerhard Helskog først ned trappa på vei til pressekonferanse. Tre trinn bak kom Kåre Valebrokk og politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen.

De grudde seg.

Stive i blikket og i svarte dresser stilte de seg opp til pliktfotografering. Som statsledere før harde forhandlinger sto de uten en mine med armene hengende rett ned. De var klare til å gi tidenes beklagelse på tidenes TV2-tabbe. Gerhard Helskog har ropt «ulv, ulv», men ble sjøl den store, stygge ulven.

- Den største blemmen i TV2s historie, sier Gerhard Helskog.

- I alle fall den største siden jeg begynte for tre år siden, sier Valebrokk.

- Og den største siden jeg begynte i 1996, sier Kristiansen.

Gravalvoret og tausheten preget forsamlingen. Det minnet om pressekonferansen i Helsinki etter Lahti-VM da den finske skiledelsen innrømmet at seks langrennsløpere var avslørt for doping.

I går var det TV2 som måtte innrømme seg avslørt for feilaktige dopingmistanker i norsk langrenn. Veldig feilaktige. Gerhard Helskog køddet det til med et nasjonalsymbol. Og gjorde voldsom skade.

- Det er dramatisk ødeleggende for hele den norske idrettens tillit i utlandet. Og jeg registrerer med forbauselse at Kåre Valebrokk ikke har latt saken få noen konsekvenser for noen av de ansvarlige. Det er helt utrolig om det ikke skjer, sier Stensbøl.

Glemte Røkke

Helskog har vært blant de fremste frontfigurene i norsk undersøkende journalistikk. I dag har han status som ansvarlig for programmet som tilsølte nasjonalidretten gjennom et journalistisk makkverk.

- En svart dag for TV2.

Sa Valebrokk.

Han innrømmet at TV2 onsdag presenterte en produktliste som en bestillingsliste, og dermed endte opp med å presentere for 780000 seere at skilege Kjell Eystein Røkke hadde 150 produkter i legekofferten i OL-sesongen 1994. Det riktige tallet er 20.

- Vi beklager dette dypt. Vi beklager overfor seere, som vi har skuffet. Vi beklager også at vi har gjort livet veldig vanskelig for framtredende idrettsutøvere, og vi beklager også at vi sannsynligvis har skadet norsk idretts anseelse ute i verden. Det har norsk idrett ikke fortjent.

Sa Valebrokk.

Seere, idrettsutøvere og norsk idretts anseelse.

Han nevnte ikke Røkke - den eneste «Rikets tilstand» mistenkeliggjorde på faglig grunnlag, og som har vært så syk at han ikke har vært i stand til å gi kommentarer til Helskogs redaksjon.

Det tok tre kvarter før Helskog fant tida inne til å rette opp dette:

- Spesielt Røkke skylder jeg jo en stor unnskyldning, nettopp på grunn av livssituasjonen hans.

Slutter?

Gerhard Helskog beklaget og beklaget, hostet og harket og gjentok 15- 20 ganger hvor gærent det hadde gått.

- Jeg har gått på trynet. Det finnes ingen unnskyldninger for feilen vi har gjort.

- Om jeg har vurdert min stilling? Ja, det har jeg. Men det er ingen som har grunn til å synes synd på meg i dag. Jeg har gjort en kjempebrøler som går ut over andre mennesker, sier Helskog.

Valebrokk ville ikke på direkte spørsmål bekrefte om flausen får konsekvenser for Helskog eller andre i redaksjonen.

- Det får i hvert fall ikke følger før vi har gått gjennom i detalj alt som har skjedd, og hvilken dokumentasjon som er levert og hvilken dokumentasjon som ikke er levert, sier han.

Tar kontakt

Gang på gang har Helskog de siste dagene gjentatt at han ikke har beskyldt noen for å dope seg. Valebrokk er av en annen oppfatning.

- Med det vi nå vet er det vel lett å si at programmet kan ha gitt inntrykk av at norske langrennsløpere har dopet seg, sier han.

- Hva kommer dere til å gjøre overfor utøverne?

- Jeg kommer i alle fall ringe til dem som har ringt meg. Jeg tar for gitt at Gerhard gjør det samme. Den økonomiske skaden er det for tidlig å si noe om. Jeg har i alle fall ikke mottatt noen tegn på at noen bruker dette mot oss.

De signalene får Valebrokk i brevs form over helga.

Bjørge Stensbøl mener at Valebrokk bør være såpass våken at han allerede i dag ringer idrettspresident Kjell O. Kran. Helst burde han gjort det i går.

- Det undrer meg at Valebrokk ikke har kontaktet Kran. TV2 har en jobb å gjøre, og da må de diskutere saken med oss. Det er de som må starte dialogen.

- Bør TV2 gi en klekkelig donasjon til antidopingarbeidet?

- Det tror jeg vi må ha tid for å vurdere og diskutere, sier Stensbøl.

- Nå er det ikke slik at vi skal drive med avlat.

Sa Valebrokk før han tok kveld, mens Helskog gikk fra pressekonferansen til kanossagang resten av kvelden.

- Min anseelse er skadd.

- Får jeg lov til å gå nå?

Spurte Helskog.

Det får i grunnen være opp til han sjøl.

TV2s TILSTAND: Kåre Valebrokk og Gerhard Helskog hadde sine verste dager i sine journalistkarrierer da de på pressekonferansen i går måtte beklage sine feil overfor det norske folk.