Har hatt seks nesebrudd

Landslagsmidtstopper Ane Stangeland (23) har brukket nesa seks ganger på seks år. Men går fortsatt i hundre inn i duellene.

- Jeg kan ikke tenke på det når jeg er på banen. Jeg elsker dueller og kaster meg inn i dem. Det er nettopp duellspillet som er den store styrken min, sier Ane Stangeland til Dagbladet.

De ferdighetene får hun definitivt bruk for i Washington i kveld. Brasil er Norges motstander i den andre gruppekampen i VM, og de søramerikanske jentene viste i sin innledningskamp mot Sør-Korea at de spiller ekstremt fysisk. Flere av jentene bruker også hodebeskytter. Det sier alt om at de ikke har planer om å la seg skremme i luftrommet.

- De brasilianske jentene kan bare komme. De skal få merke at vi er glade i dueller, vi også, smiler Ane lurt.

- Vondt første gangen

Det første av totalt seks nesebrudd fikk hun i 1997, da hun som 16-åring spilte med gutta på juniorlaget til Orre i Klepp kommune.

- Jeg hadde alltid spilt med gutta, men nå var de begynt å bli en del større enn meg. Jeg fikk en albue i nesa i en duell. Etter det begynte jeg på damelaget til Klepp. Og har vært der siden, sier landslagets robuste midtstopper. I snitt har hun altså brukket nesa en gang i året de seks siste åra. Siste gangen i Algarve i mars.

- Det gjorde vondt første gangen. Nå er det ikke så ille lenger. En kjapp operasjon og en liten periode med gips, så er jeg klar igjen. Men jeg har spilt med maske i de første kampene etter et brudd. Det er litt greit overfor motstanderne også, sier Ane Stangeland.

- Tror du at du har brukket nesa for siste gangen?

- Jeg håper det. Vel, nei, det er vel kanskje ikke så sikkert. Nesa mi har jo egentlig aldri fått tid til å gro skikkelig før det har kommet et nytt brudd, så den tåler ikke så mye lenger. Men heldigvis har jeg ikke fått problemer med luftveiene. Nesa kan jeg fikse skikkelig når jeg er ferdig med fotballen, sier jenta, som holder på med en bachelorgrad i økonomi og administrasjon.

I dag trener hun sammen med gutter igjen. To ganger i uka sammen med Klepps herrelag i 2. divisjon. Også her trår hun til for fullt i duellene.

- En kriger

Landslagstrener Åge Steen er glad for at han har en kriger som Stangeland i midtforsvaret, og er ikke sein om å utrope Stangeland til den tøffeste jenta på landslaget.

- Ane er ei jente du tar med deg i krigen. Hun gir alt og tar for seg i duellene. En herlig spiller, sier landslagstrener Åge Steen til Dagbladet.

- Hun er vant til å trene med gutter og har hentet mye fysisk på det. Når du er vant til å løpe i kroppen på gutter på 90 kilo, så viker du ikke en tomme mot andre jenter. Det er viktig i et VM-sluttspill, hvor det er ekstra mange dueller. Da er det viktig å ha med spillere som kan rydde opp foran Bente Nordby, sier Åge Steen.

Landslagstreneren har ingen planer om å be Stangeland holde igjen litt i duellene.

- Vi må akseptere at vi holder på med en fysisk idrett. Hvis ikke kan vi heller starte med volleyball, sier han.

Norge har møtt kveldens motstander Brasil fem ganger før. Det har gitt to norske seirer og to uavgjorte kamper. Målforskjell: 7- 5.

SPORT PÅ TV

Fotball-VM,

kvinner

Norge- Brasil

I kveld NRK1

kl. 22.30.