- Har helt klart en god mulighet til å vinne sammenlagt

Bredesen tror på Bardal.

Anders Bardal har et par utfordringer foran seg før han kan kalle seg verdens beste skihopper. Kanskje kan det være duket for en liten Kollen-revansje

I fjor under VM var Anders Bardal nummer tre etter 1. omgang, men nervene tok overhånd og han falt ned til sjuendeplass.

Bardal kan også som første nordmannen siden Espen Bredesen i jubelsesongen 1993/94 vinne verdenscupen sammenlagt. Men først er det Holmenkollen og verdenscupavslutningen i Planica. Med tre renn igjen leder Bardal med 112 poeng på Gregor Schlierenzauer.

I årets sesong har Bardal vist seg fra en helt annen side. Østerrikeren Alexander Stöckl har tatt med seg mye vinnerkultur som han har innprentet i hodene på sine norske elever. Så langt denne sesongen har Bardal vunnet tre konkurranser, og han har klart å beholde formen så å si gjennom en hel sesongen. Unntakene må være skiflygingen i Oberstdorf og skiflygings-VM i Vikersund.

- Han har helt klart en god mulighet til å vinne sammenlagt, men det er fortsatt 300 poeng å kjempe om, advarer Espen Bredesen.

- Det som taler til hans for del er at nok har fått tilbake hoppingen sin i Lahtis etter dårlig hopping i Vikersund. Det negative kan være at han begynner å tenke mer og mer på det, og det blir et rotterace helt til slutt. Det er uansett farlig å for ham å begynne og telle poeng ned til de bakover på lista, sier Bredesen til NTB.

Få norske seirer Søndag kan Bardal også gå til topps i Holmenkollrennet, en seier som tidligere hang veldig høyt hos verdens hoppstjerner. Stjerner som Adam Malysz (4), Simon Ammann (3) og Gregor Schlierenzauer (2) har alle vunnet i Kollen mer enn en gang, og fått oppleve det spesielle livet og ikke minst Kollenbrølet.

Så veldig mange nordmenn har ikke fått oppleve en Kollenseier i moderne tid. Espen Johnsen vant i 1988, mens Bredesen tok hjem seieren i 1993. Roar Ljøkelsøy er foreløpig siste nordmannen med en seier i prestisjetunge Kollen. Han vant i 2004 med Bjørn Einar Romøren på tredjeplass. Det var i den gamle bakken med bakkestørrelse 115.

Kollenbrølet - Det som er spesielt med Holmenkollen nå må vel være at det alltid er gøy å vinne på hjemmebane. Da jeg vant der var det 65.0000 til stede og Kollenbråket ga en helt annen trøkk enn når det er 15.000-20.000. Slik sett har Kollen tapt seg i de siste årene. Det er mye mer liv andre steder i verdenscupen og da tenker først og fremst jeg på Zakopane og Innsbruck. Kollenarrangørene har en stor utfordring med å trekke like mange som det en gang var og skape skikkelig med liv og røre, sier Bredesen

I den nye Holmenkollbakken som ble tatt i bruk i 2010 til en pris godt over milliarden er både blitt litt større, fått en annen profil og skal være bedre skjermet for vind. Lavt skydekke eller den berømte Kollentåka kan derimot fortsatt være et problem.

Søndag er værvarslene de aller beste med klart flott påskevær med sol fra klar himmel.

(NTB)