Har identifisert 300 mistenkelige utøvere fra «Moskva-prøvene»

Etter å ha re-analysert over 2200 prøver fra det beryktede Moskva-laboratoriet har WADA prioritert å begynne undersøkelser mot 300.

RE-ANALYSERT: Nesten 2300 dopingprøver fra antidopinglaboratoriumet i Moskva har blitt testet på nytt av WADA. Foto: Matt Slater/PA Wire/NTB scanpix
RE-ANALYSERT: Nesten 2300 dopingprøver fra antidopinglaboratoriumet i Moskva har blitt testet på nytt av WADA. Foto: Matt Slater/PA Wire/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag ga WADA beskjed om at de hadde sendt ut de første bevispakkene mot utøvere etter at de fikk tilgang til laboratoriet i Moskva hvor det russiske antidopingbyrået RUSADA gjorde sine tester før OL i Sotsji i 2014.

WADA skal ha sendt ut disse bevisene om 43 utøvere til deres aktuelle internasjonale særforbund i idrettene de bedriver, skriver nettstedet Inside the Games.

I samme pressemelding skriver det internasjonale antidopingbyrået at de har identifisert en gruppe på 298 utøvere, som nå har blitt gjort til en prioritet av deres etterretning- og undersøkelsesavdeling.

Håpet er at WADA sammen med de internasjonale idrettsforbundene skal klare å sanksjonere de utøverne som var involvert i det statsstøttede dopingsystemet Russland hadde inn mot OL på hjemmebane.

Foreløpig har organisasjonen altså klart å sette sammen bevis mot 43 av de 298 utøverne, og neste steg er at forbundene begynner arbeidet med å kunne utestenge dem.

Det var i januar i år at WADA endelig fikk tilgang til prøvedataene fra laboratoriet. Til sammen har WADA fått tak i 2276 prøver fra laboratoriet, hvorav 578 av dem har blitt prioritert, skriver BBC.

Forrige uke fortalte WADA-president Sir Craig Reedie at WADA håper at man til å begynne med fikk startet opp over 100 saker ut fra dataen de har fått tak ifra Moskva-laben.

Nå er det opp til hvert enkelt særforbund å jobbe videre for å utestenge utøvere for brudd på dopingreglementet i idretten, men WADA har også signalisert at de vil gå rettens vei gjennom Idrettens voldgiftsrett (CAS) om særforbundene velger å ikke utestenge utøvere.

Günter Younger, direktør for WADAS etterretning- og etterforskningsavdeling sier i WADAs pressemelding at nyheten er «fantastisk for ren idrett».

- Det faktum at vi har kommet til sluttfasen av bevisinnhentingen gjør at vi er et skritt nærmere å gi jukserne straffen de fortjener. Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, men vi understreker at vi samarbeider godt med særforbundene og det russiske antidopingbyrået, sier Younger.

Russland valgte først å ikke gi WADA tilgang til prøvene på det beryktede laboratoriet før en deadline 31. desember, men ti dager seinere fikk de tilgang til dataen.

Det gjorde at RUSADA unngikk videre sanksjoner, noe som ble sterkt kritisert av flere nasjonale antidopingbyråer og utøvere, deriblant Antidoping Norge og skiskytter Sebastian Samuelsson fra Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer