- Har ikke gitt opp ennå

Bjørgen fikk finsk juling i Tour de Ski.

||| (Dagbladet.no): Marit Bjørgen forventet et rotterace foran den nest siste etappen av Tour de Ski på VM-arenaen fra 1991 og 2003 i Val di Fiemme, men skulle forsøke å henge med de finske jentene Virpi Kuitunen og Aino Kaisa Saarinen så lenge som mulig.

Det skulle Rognes-løperen få helt rett i, men planen holdt i 100 meter. Få, om noen løpere på kvinnesiden har en større kapasitet i klassisk enn Kuitunen og den finske jenta klinket til fra første staketak inne på stadion.

Bjørgen var best plassert blant de norske løperne i sammendraget, og planen var at lagvenninnene skulle hjelpe Bjørgen fram til et godt utgangspunkt foran avslutningsetappen om den beryktede slalåmbakken noen kilometer bortenfor skistadion i Val di Fiemme.

Da skulle man helst unngå at Kuitunen og Saarinen stjal med seg viktige bonussekunder på hver passering etter runden på 3,3 kilometer.

Store differanser tidlig
Kuitunen distanserte Bjørgen tidlig og ledet med over 21 sekunder etter bare 1,5 kilometer.

Da måtte det improviseres, og Norges største sammenlagthåp måtte konsentrere seg om seg selv, godt passet på av Therese Johaug og Kristin Størmer Steira.

Slovenske Petra Majdic tok ansvar blant forfølgerne og tettet luka til Kuitunen og sikret seg 15 bonussekunder på andrerunden, men brente av mye krutt i jakten, og den finske jenta rykket enkelt fra i det bratteste motbakkepartiet på sisterunden.

i ensom majestet kunne verdens beste kvinnelige klassiskløper krysse målstreken etter en meget solid 10 kilometer, som også ga henne 40 av 45 mulige bonussekunder.

Kuitunen har imidlertid problemer med ryggen når stilarten endres, og Aino Kaisa Saarinen, som ble nummer tre i dag, er kanskje den aller største favoritten til sammenlagtseieren som avgjøres i morgen.

- Håpet på bedre dag
Marit Bjørgen stabiliserte etterhvert forspranget opp til Kuitunen og endte til slutt på femteplass 33 sekunder bak.

- Jeg hadde håpet på et bedre løp. I dag var ikke kroppen med, jeg var litt tung fra start, men det er ikke noe å gjøre med, medgir Bjørgen overfor NRK.

Hun synes åpningsfarten hadde vært verre tidligere i Touren, men kroppen fungerte ikke optimalt.

Selv med 1 minutt og 36 sekunder å hente inn på ledende Kuitunen i morgen, har Bjørgen på ingen måte resignert ennå.

- Jeg har ikke gitt opp ennå og skal levere et godt løp i morgen. Det er ganske store differanser, men det gjelder å ikke tenke så mye på de, sier Bjørgen.

Også Aino Kaisa Saarinen og Petra Majdic ligger foran Bjørgen i sammendraget. De er henholdsvis 31,7 og 49,1 sekunder bak Kuitunen.

- God oppladning til VM
Therese Johaug ble nummer ni og Kristin Størmer Steira nummer ti like bak Bjørgen. Steira har i første rekke brukt Tour de Ski til å komme seg i slag til VM i tsjekkiske Liberec senere i vinter.

— Jeg visste jo at touren ikke var lagt opp helt for meg. Men jeg er fornøyd med de klassiske løpene og har fått gått noen virkelig harde økter. Med tanke på VM har det sånn sett vært en god oppladning, sier Steira til NTB.

Marthe Kristoffersen havnet et lite stykke bak på en 21.plass, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen virker å ha langt igjen til VM-formen etter å ha blitt nummer 29.