«Har ikke gjort én fornuftig ting på 37 år»

- Jeg har trengt denne hvileperioden for å finne ut hva jeg vil gjøre i mitt nye liv. Nå er overskuddet tilbake og jeg er klar for nye utfordringer.

Jan Kvalheim (37) stortrives i sofaen sammen med døtrene Caroline (6) og Christina (9) i ungkarsleiligheten 200 meter fra Skienshallen.

Som profesjonell sandvolleyballspiller var tobarnsfaren i ti år på reisefot i opptil 200 dager i året.

Sammen med makker Bjørn Maaseide.

Nå skal barna spille hovedrollen i livet hans i framtida.

Livet etter idretten er i ferd med å ta form. Jan har vært på flere jobbintervjuer og ser fram til en sivil tilværelse. Opp om morran for å gå på jobb. Det høres ut som en selvfølge for deg og meg.

Men idrettsfolk er ikke som folk flest.

Én ferie

- Jeg har surfet gjennom livet i 17 år på å slå til en ball. Faktisk har jeg ikke gjort én fornuftig ting på 37 år - har ikke hatt en ordentlig jobb. Ikke har jeg noen utdannelse heller, har satset alt på idretten, sier Jan Kvalheim.

Så stopper han litt opp. Oppsummerer og analyserer for seg selv.

Så sier han:

- Idrett - eller toppidrett - er egentlig utrolig lite viktig i den store sammenheng. Hvis man ikke er påpasselig er det en fare for at man får et snevert syn på tilværelsen. Sjøl ser jeg hvor egosentrisk jeg har vært i alle disse årene.

Han avslører at han ikke har hatt sommerferie med familien på ti år. Og at de har feiret bare én påskeferie de siste 17 årene.

- Den feiret vi i tillegg med Bjørn Maaseide og hans familie. Da spilte vi snøvolleyball på Hafjell, småler Jan Kvalheim.

Blir i Skien

Ungene har grått sine tårer når pappa har pakket kofferten for å hoppe på noen av verdens fineste sandstrender.

Til slutt var det samvittigheten som tok ham.

- Det er ikke moro å være så mye borte når du vet at barna dine hater det. Det er deilig å slippe den dårlige samvittigheten, sier Kvalheim.

Etter at han og kona Nina tok ut separasjon for snart et halvt år siden har Jan nå ungene annenhver uke. Og han har lovet Caroline og Christina at han skal bli boende i Skien til de blir voksne.

Uansett.

Jan har forsøkt å slutte tidligere også.

Men aldri klart det.

- Som innendørsspiller gjorde jeg tre- fire comeback. Jeg er en person som elsker å konkurrere og blir som en liten unge når jeg er på banen, smiler Kvalheim.

Han har litt problemer nå også...

Som Dagbladet skrev lille julaften har Jan Kvalheim en vill idé om et minicomeback i VM neste år. Et aller siste sprell fra mannen som nærmer seg de 40.

Mange planer

- Hva har du lyst til å jobbe med?

- Så langt har tankene dreid seg rundt et lokalt event-selskap, eller noe innen hotellbransjen. Jeg har bodd på hotell i 49 land de siste 20 årene. Om jeg ikke kan så mye om hotelldrift, så har jeg i det minste sett mye forskjellig og vet hva gjester setter pris på når de bor på hotell. Og jeg mener jeg er flink til å organisere og administrere ting.

- Når jeg går inn for noe 100 prosent, så blir det som regel bra.

Og Kvalheim ønsker i tillegg å sysle med to andre oppgaver han brenner veldig for:

- Jeg har lyst til å gjøre noe for barn og ungdom i Skien kommune. Det høres sikkert banalt ut, men etter å ha vært ego i alle år ønsker jeg nå å gi litt av meg selv. Og erfaring viser at barn hører mer på idrettsfolk enn foreldre, rektor og politi.

Temmer Flo?

- Hvilke tre ord oppsummerer karrieren din best?

- Glede. Venner. Livserfaring.

- Hvor mye trener du nå?

- Jeg spiller fotball to ganger i uka, squash en gang i uka og er på helsestudio en til to ganger i uka. Det er nok til ikke å forfalle helt.

Ukas høydepunkt er fotballtreningene på C-laget til Odd Grenland.

Der er tometermannen konge i lufta.

- Kanskje A-laget trenger en hodespesialist. Jostein Flo skulle ikke vunnet en hodeduell mot meg, flirer Kvalheim.

Og ser igjen like ivrig ut som et lite barn.

BARNA FØRSTE-PRIO:</B> Seks år gamle Caroline (t.v.) og Christina (9) er Jan Kvalheims førsteprioritet nå.