Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vebjørn Rodal utfordrer Wilson Kipketer til duell

Har ikke glemt OL-nedturen. Er ikke i tvil når Rodal utfordrer ham til en endelig superduell

Vebjørn Rodal vant OL-gull. Wilson Kipketer vant alt annet. Nå vil de en gang for alle fastslå hvem som er best.

TILBAKE PÅ BISLETT: Wilson Kipketer (45) er med på et prosjekt for å motivere det norske folk til å komme i bedre form. Da han besøkte Bislett stadion onsdag ettermiddag takket han - gjennom Dagbladet - like gjerne ja til en legendeduell mot Vebjørn Rodal neste år. Foto: Bjørn Langsem
TILBAKE PÅ BISLETT: Wilson Kipketer (45) er med på et prosjekt for å motivere det norske folk til å komme i bedre form. Da han besøkte Bislett stadion onsdag ettermiddag takket han - gjennom Dagbladet - like gjerne ja til en legendeduell mot Vebjørn Rodal neste år. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Hadde vi møtt hverandre den gangen i 1996 i OL i Atlanta hadde jeg slått ham igjen, sier Vebjørn Rodal (46) og ler.

Det er dansk-kenyanske Wilson Kipketer han snakker om. De to skulle ha møtt hverandre på 800 meter i mesterskapet. En duell som verden hadde sett fram til.

Wilson Kipketer var født i Kenya, men hadde flyttet til Danmark i 1990. Han hadde søknad inne om fullt dansk statsborgerskap. Men diplomatiske forviklinger resulterte i at han ble nektet å stille i mesterskapet.

UTFORDRER RIVALEN: Vebjørn Rodal. Foto: NTB Scanpix
UTFORDRER RIVALEN: Vebjørn Rodal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det ble ingenting av den store duellen.

Wilson Kipketer hadde dominert i noen år og var stor forhåndsfavoritt. Vebjørn Rodal tok godt vare på sjansene og vant et legendarisk norsk gull.

Utfordrer

Så kommer det:

- Kanskje jeg skal prøve å springe fra ham nå. Jeg utfordrer Wilson Kipketer til duell. Prosjektet han er med på i Norge for å bedre folkehelsa er veldig bra. Jeg vil gjerne bidra. En endelig duell mellom oss kan bli interessant, sier Rodal til Dagbladet.

I utgangspunktet var tanken at Kipketer kunne reise til Trondheim og møte Rodal neste år.

Men det eskalerte raskt til noe mye større.

LEGENDARISKE DUELLER: Wilson Kipketer og Vebjørn Rodal hadde mange store dueller på 90-tallet. Dansk-kenyaneren vant de fleste av dem. Foto: Dagbladet
LEGENDARISKE DUELLER: Wilson Kipketer og Vebjørn Rodal hadde mange store dueller på 90-tallet. Dansk-kenyaneren vant de fleste av dem. Foto: Dagbladet Vis mer

Wilson Kipketer er ofte i Norge for å hjelpe med prosjektet Hverdagstreneren har igangsatt. Det har som formål å få det norske folk i bedre form.

- Folkehelsa er i fare, sier initiativtaker Øyvind Kvernen i Hverdagstreneren. Han arbeider tett sammen med den tidligere sprinteren Quincy Douglas.

Wilson Kipketer (45) treffer Dagbladet på Bislett Stadion. Han er i Norge for å promotere og delta i et mosjonsløp som heter Folkeløpet i Drøbak. førstkommende lørdag.

Tar utfordringen

Han får presentert utfordringen.

Et bredt glis brer seg.

- Den utfordringen tar jeg.

Dagbladet foreslår Bislett Games.

- Ja, hvorfor ikke akkurat her. På Bislett Stadion. En endelig duell mot Vebjørn blir bra, sier Wilson Kipketer.

Begge to holder seg i form. Men Rodal er noe betenkt over distansen 22 år etter OL i Atlanta.

- Jeg tror 600 meter er nok, smiler Rodal.

Kipketer deler den tanken.

- 800 meter kan bli langt nå. 600 vil passe. Det skal bli interessant, sier Kipketer og gliser fortsatt.

Tenner på ideen

Bislett Games-sjef Steinar Hoen tenner på ideen når Dagbladet presenterer den.

- En kjempeidé. Men jeg må ta et forbehold om at de virkelig mener det. Jeg trenger en bekreftelse fra begge to. Får jeg den, er det bare å kjøre på. Det kan bli stort som et pre-race tidlig på Bislett Games-dagen, sier Steinar Hoen til Dagbladet.

Vebjørn Rodal forteller om tida da de konkurrerte mot hverandre.

- Wilson var en 800-meterløper. Jeg var mer en 700-meterløper, sier han for å illustrere forskjellen.

- Han vant nesten hver gang. Jeg husker spesielt da han satte verdensrekorden i Berlin i 1997. Da så jeg bare en liten løper i periferien med ei hånd hevet over mål. Da hadde jeg så vidt startet på oppløpet, smiler Rodal.

Konkurranseinstinktet

Wilson Kipketer ble slått en gang av Vebjørn Rodal.

- Det var i Helsingfors i 1994. Det glemmer jeg ikke, kommer det raskt fra Kipketer.

Konkurranseinstinktet forsvinner ikke hos slike karer.

Kipketer skyter inn:

ET AV DE STØRSTE: Vebjørn Rodals OL-gull i Atlanta i 1996 er et av de største øyeblikkene i norsk idrettshistorie. Foto: NTB Scanpix
ET AV DE STØRSTE: Vebjørn Rodals OL-gull i Atlanta i 1996 er et av de største øyeblikkene i norsk idrettshistorie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg minner om at vinnertida til Vebjørn i Atlanta var 1.42,58. Min verdensrekord innendørs er på 1.42,67, gliser den tidligere løperkongen.

Wilson Kipketer (45) var så å si enehersker på 800 meter i over ti år. Han satte sin berømte verdensrekord på 1,41,11 i Köln 24. august 1997.

Den sto i nesten 13 år. 22. august 2010 ble rekorden slått av David Rudisha med to hundredeler.

Fortsatt er Wilson Kipketer den nest beste løperen over distansen gjennom historien.

Dominansen hans var overveldende på nittitallet.

Han knuste den legendariske verdensrekorden til Sebastian Coe med 62 hundredeler i det historiske løpet i Köln. En rekord briten hadde i hele 16 år.

Fortsatt, åtte år etter Rudisha, 21 år etter Kipketer og 37 år etter Coe er fortsatt dette de tre beste noteringene i verden over distansen. Nijel Amos fra Botswana tangerte tida til Coe 9. august 2012.

Overveldende dominans

Dominansen til Kipketer på nittitallet var overveldende. Han kom for alvor i verdens søkelys i 1994. Da vant han 16 av 18 løp over 800 meter. Han ble rangert som nummer en i verden av Track And Field News magazine. Året etter vant han ti av tolv løp.

Wilson Kipketer reiste til Danmark i 1990 som utvekslingsstudent. Han likte seg så godt i landet at han søkte om statsborgerskap. Han konkurrerte for Danmark i VM i Göteborg i 1995 og ble verdensmester. Han vant i overlegen stil.

Nektet å delta

Men han var fortsatt ikke fullverdig dansk statsborger. Han ble nektet å delta i OL i Atlanta av kenyanske myndigheter, fordi han ikke ønsket å løpe for Kenya.

Det er ikke feil å hevde at det banet vei for OL-gullet til Vebjørn Rodal. Men det skal legges til at Kipketer aldri maktet å slå vinnertida til Rodal uten hare.

1997 ble den beste sesongen for Wilson Kipketer.

Det startet med VM-gull innendørs i mars. Han satte først verdensrekord i kvalifiseringen med over et sekund. Så gjentok han det i finalen. Tida 1.42,67 er fortsatt ikke slått.

7. juli slo han den 16 år gamle rekorden til Sebastian Coe i Stockholm.

Wilson Kipketer senket rekorden to ganger denne sesongen, først i Zürich, deretter satte han sin bestenotering i løpet i Köln.

Verdensmester

I VM i Aten lekte han med konkurrentene, da han ledet fra start til mål og bare reiste fra de andre på oppløpet.

Det året gikk han helt til topps på rankingen over alle friidrettsutøverne i verden.

Så kom en knekk i 1998. Wilson Kipketer fikk påvist malaria. Sesongen var delvis spolert. Men han kom voldsomt tilbake året etter og vant samtlige ti konkurranser utendørs.

Kapasiteten hans viste en sakte dalende kurve etter dette. Til tross for at han slo verdensrekorden på 1000 meter innendørs i 2000.

Han har bestenoteringen fortsatt på 800 og 1000 meter innendørs.

To år etter vant han EM.

Hans siste sjanse til å vinne olympisk gull kom i 2004 i Aten. Han ledet til oppløpet, men ble passert av to konkurrenter.

Wilson Kipketer vant det meste. Han fikk også sølv og bronse i OL. Men han fikk aldri sitt OL-gull.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media