GULL-ASTRID: Astrid Uhrenholdt Jacobsen vant åpningsdistansen under ski-NM på Voss. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GULL-ASTRID: Astrid Uhrenholdt Jacobsen vant åpningsdistansen under ski-NM på Voss. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Har ikke lyst til å være surpomp

I dag viste hun fram seierssmilet. Nå vil Astrid Uhrenholdt Jacobsen vil bli flinkere til å takle skuffelser.

VOSS (Dagbladet): Etter to vanskelige sesonger, er Astrid Uhrenholdt Jacobsen tilbake der hun helst vil være. Det vil si øverst på seierspallen.

Da Marit Bjørgen ikke fikk det til å stemme på dagens 10 km fristil under NM på Voss, var det nemlig 25-åringen fra Heming som benyttet anledningen til å overta tronen.

- Jeg hadde egentlig ikke forventet så mye. Jeg startet tidlig i seedet gruppe, så målet var rett og slett å komme først i mål av de seedede løperne, sier Jacobsen etter sitt fjerde individuelle NM-gull.

- Dårligst på laget Det forrige kom i 2009, da Jacobsen vant den klassiske 10-kilometeren på Gjøvik. Etterpå har det altså vært mye motgang — og mange løp har endt i tårer.

Å bli bedre til å takle skuffelser, er noe medisinstudenten jobber mye med.

- Jeg har sikkert vært den dårligste på laget til å takle skuffelser. Og jeg er fortsatt ikke veldig flink. Jeg trener på å legge ting bak seg, sier Jacobsen.

Til det får hun hjelp av lagvenninnene.

- De sier til meg at jeg må bli ferdig med å sutre. Og jeg har jo ikke lyst til å være surpomp. Det har bare blitt litt sånn, erkjenner gulljenta, som fikk«sutre-kjeft» i Tour de Ski.

Flaks og uflaks Aller helst håper hun selvfølgelig at det skal bli færre skuffelser å takle. For det hjelper på humøret å gå gode renn.

- Dagsformen varierer veldig. Men jeg føler at det er i ferd med å løsne litt nå. Og det viser seg i hvert fall at på gode dager, så er jeg god nok til å vinne, sier hun til Dagbladet.

Riktig nok var ikke følelsen helt rå underveis i gulløpet. Det må den kraftige vinden ta sin del av skylda for.

- Jeg var nok litt heldig med vinden på førsterunden, men på andrerunden var jeg vel litt uheldig. Så det var både flaks og uflaks.

Tre verdenscupseirer Spørsmålet nå er om sprintverdensmesteren fra 2007 også kan komme tilbake helt på toppen i verdenscupsammenheng. Hun har tre verdenscupseirer fra før. Alle kom i 2007/08-sesongen.

Den aller første kom i russiske Rybinsk. Der fortsetter verdenscupen neste helg.

- Det blir litt spennende å se hva jeg kan klare. Men først og fremst håper jeg det ikke blir så kaldt der borte at rennene blir avlyst, poengterer hun.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen slo til slutt Therese Johaug med 11,7 sekunder, mens Martine Ek Hagen tok bronse.

Deretter fulgte Vibeke Skofterud og Marthe Kristoffersen, mens forhåndsfavoritt Marit Bjørgen ble nummer seks.