- Har ikke noe å bevise

Reddet uavgjort mot Paraguay med to mål.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge - Paraguay 2-2. Norge hadde tapt fem kamper på rad foran kveldens kamp mot VM-klare Paraguay.

De tre siste kampene mot Mexico, USA og Senegal var i tillegg så bedrøvelige at Åge Hareide ikke bare trengte et godt resultat mot Paraguay - han trengte en god prestasjon også.

Landslagssjefen fikk litt blanda drops.

Spillet var til tider oppløftende, og Norge var endelig giftige på dødballer igjen - takket være Gamst Pedersens følsomme venstrefot og Frode Johnsens killerinstinkt inne i boksen.

- I kveld beviste vi at vi kan spille fotball. Vi skapte sjanser nok til å vinne kampen, sier Hareide til TV 2.

Flere har satt spørsmålstegn ved om Johnsen har det internasjonale snittet som kreves for å spille spiss for Norge - men i kveld takket han for tilliten med to typiske Johnsen-mål.

- Jeg føler ikke at jeg må bevise at jeg har internasjonalt snitt. Jeg har spilt brukbare landskamper tidligere også, men har kanskje slitt litt mer i Champions League, sier Johnsen til Dagbladet.no.

Med 10 mål på 31 landskamper er Johnsen imponerende giftig med flagget på brystet. Det er han enig i selv.

- Har ikke noe å bevise

- Jeg har et høyt snitt. Det er vel ikke tilfeldig, jeg er jo satt til å score mål. Halvparten og vel så det har vel kommet med hodet.

- Fortjener du å starte når EM-kvaliken begynner?

- Det er altfor tidlig å si. Men jeg økte vel sjansene for videre spill på landslaget, sier Johnsen.  

Frisk åpning

Bakover på banen er Norge derimot fortsatt frynsete. Slurv både ved begge Paraguays scoringer i andre omgang hindret Norges første seier siden kampen mot Hviterussland i november.

Norge begynte lovende på Ullevaal. Etter to minutter tok John Arne Riise rennafart på et frispark fra 30 meter og traff klokkerent med vrista.

Ballen traff Paraguay-keeperen midt i brystet - og etterlot seg et ballavtrykk som nok kommer til å svi godt de neste par dagene.

Returen endte hos Tommy Svindal Larsen, som headet ballen i stanga.

TO HEADINGER I MÅL: Frode Johnsen scoret to mål mot Paraguay - begge med hodet. Foto: SCANPIX
TO HEADINGER I MÅL: Frode Johnsen scoret to mål mot Paraguay - begge med hodet. Foto: SCANPIX Vis mer

Presis Gamst

Morten Gamst Pedersen har hatt en tendens til å slå bedre dødballer for Blackburn enn for Norge. Frisparket han slo etter 22 minutter var imidlertid praktfullt.

Med følelse og kraft la han en nesten ferdigscoret pasning på panna til Frode Johnsen, som enkelt kunne stupheade ballen i mål fra fem meter.

Uten at det nødvendigvis betyr all verden leverte Norge årsbeste før pause - etter en omgang hvor de til tider var i nærheten av noen halvstolte øyeblikk.

John Carew fikk en stempling i foten etter en halvtime, og hinket rundt på banen i noen minutter før han ble byttet ut.

- Det gjorde veldig vondt. Jeg fikk en stempling, og foten kjennes litt øm. Men jeg er klar til kampen mot Sør-Korea neste uke.

- Hva synes du om Frode Johnsen i kveld?

- Han spilte en veldig god kamp. Han jobbet hardt både defensivt og offensivt, sier Carew til Dagbladet.no.

Hardt straffet
Etter en god start på kampen, begynte 2. omgangen forferdelig.

Frode Johnsen sov på et frispark imot, og når Roberto Acuna slo det like presist som Gamst Pedersen gjorde i 1. omgang var utlikningen fra Carlos Gamarra et faktum.

- Dødballene var fenomenalt slått av Morten, sier Johnsen til Dagbladet.no

- Frode og jeg pratet om det på forhånd. Vi har god kjemi, sier Gamsten.

Minuttet senere kunne Årst sendt Norge i ledelsen på ny, men symptomatisk nok for sesongåpningen han har hatt med Tromsø gikk headingen rett på keeper.

I stedet ble Norge nådeløst straffet 54 minutter ut i kampen. En langpasning man sjelden ser på våre breddegrader åpnet hele Norges forsvar på vidt gap. Valdez smatt igjennom, Hangeland var for seint ute og skuddet snek seg bak Thomas Myhre.

Åge Hareide rev seg i håret - men han slapp å fortvile særlig lenge.

- Vi var veldig sløve i starten av 2. omgang, men vi kom heldigvis tilbake, sier landslagssjefen.

Overkjørte Paraguay
Frode Johnsen har sin spisskompetanse på dødballer og skuffet ikke da Gamst slo en av kveldens mange presise cornere etter 61 minutter.

Serven gikk over keeperen - og Johnsen scoret sitt andre for kvelden og tiende landslagsmål totalt, på 31 kamper.

Dermed har han et sterkt snitt på ett mål per hver tredje landskamp.

Etter scoringen tok Norge fullstendig grepet om kampen og la et formidabelt press på VM-klare Paraguay.

Først Ole Martin Årst med en heading, så John Arne Riise med en ny kanon - og til slutt Erik «Panzer» Hagen med alle sjansers mor. Etter en stuss fra Årst gikk Zenit-stopperen heade relativt uforstyrret fra halvannen meter - men headingen gikk rett på en takknemlig Paraguay-keeper.

Debatt

Hva synes du om kveldens kamp på Ullevaal?

BLÅ TRIBUNE: Det var bare 10 227 tilskuere på Ullevaal.
UTLIKNINGEN: Her header Frode Johnsen inn 2-2-målet.
KANONSKUDD: John Arne Riise klinte til på et frispark fra 30 meter i starten av kampen. Ballen gikk rett i brystet på keeperen, og Tommy Svindal Larsen headet returen i stanga.
SKADET: John Carew hinket av banen i 1. omgang, etter at han ble påført en stempling.