Spania - Norge, kl. 20.45

- Har ikke opplevd maken med Norge

Kaptein Stefan Johansen: - Kan ikke huske en sånn positivitet i gruppa tidligere.

GLEDER SEG: Stefan Johansen ser fram til kampen mot Spania. Foto: NTB scanpix
GLEDER SEG: Stefan Johansen ser fram til kampen mot Spania. Foto: NTB scanpixVis mer
  • Spania - Norge, på TV 2 kl. 20.45

VALENCIA (Dagbladet): Stefan Johansen (28) og Norge gleder seg til kampen mot Spania i kveld. Oppgjøret på Estadio Mestalla i Valencia åpner EM-kvaliken, og nå får Norge virkelig testet seg.

I Nations League i fjor møtte laget nasjoner på samme nivå. I kveld er motstanderen flere hakk opp. Johansen er likevel sterk i troen.

- Spania er store favoritter. Men vi trives med å være underdog. Jeg tror vi kan slå oppover, sier landslagskapteinen til Dagbladet.

I SENTRUM: Stefan Johansen stortrives som kaptein for Norge. Han roser miljøet i gruppa. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
I SENTRUM: Stefan Johansen stortrives som kaptein for Norge. Han roser miljøet i gruppa. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Noe av grunnlaget for optimismen er oppkjøringen som har vært i Spania denne uka. Johansen har ikke opplevd maken med Norge, forteller han:

- Det virker som om alle - både i spillergruppa og trenerapparatet - er sinnssykt glade for å se hverandre og jobbe sammen på samling. Jeg kan ikke huske sist det var en sånn positivitet i gruppa.

- Tydelig signal

Han mener det også feier en positiv vind rundt laget:

- Et tydelig signal er når du ser på billettsalget til Sverige (23.000 solgt til tirsdagens kamp på Ullevaal). Riktignok er det Sverige, det er ikke til å stikke under en stol. Men vi vant gruppa i Nations League. Vi var solide under nesten hele turneringen. Jeg synes det er stor optimisme rundt oss.

Rundt 35.000 tilskuere er ventet på Estadio Mestalla. Skrekken er et par tidlige spanske mål - og der hjemmelaget kan trille ball resten av kampen. Johansen tror ikke dette skjer.

- All respekt til Spania. De er store favoritter til å vinne gruppa. Men vi kommer til å gå inn i hver kamp for å få med oss noe. Enten det er mot Spania, Sverige eller Romania.

De to beste lagene i gruppa går til EM-sluttspillet i 2020. Foruten de nevnte lagene, er Malta og Færøyene i gruppa. Alle eksperter Dagbladet har snakket med her i Spania sier at det for Norge er viktig med en god prestasjon. Taper vi 0-1 eller 0-2 - og har gjort en innsats det står respekt av - kan laget reise tilbake til Norge med æren i behold.

Johansen er klar til å bidra. Han er mye mer tilfreds med klubbsituasjonen nå, etter at han ble utlånt fra Fulham til West Bromwich i januar. Laget ligger på fjerdeplass i Championship og kjemper om opprykk. For Fulham er plassen i Premier League truet.

- Det var veldig bra å komme seg til West Bromwich, sier han.

- Jeg kom til et punkt der jeg måtte tenke på min egen karriere. Jeg fikk ikke tillit under Claudio Ranieri i Fulham. Det er viktig å spille fotball og utvikle meg som spiller. West Bromwich passer meg perfekt. Det er en kanonbra klubb i Championship.

- Kampen mot Spania er en enkel og grei oppgave, påpeker TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

- Får vi med oss poeng her, er det en stor bonus. Taper vi, er det som forventet. Spania kommer til å vinne greit. Men de norske gutta har gode opplvelser fra 2018. Jeg håper å se et Norge som kan matche et av de beste lagene i verden på en helt annen måte enn sist vi møtte en stormakt.

0-6

Frykten er en reprise av det som skjedde mot Tyskland 4. september 2017 Norge tapte 0-6, i det som var en sjanseløs forestilling på Mercedes-Benz Arena i Stuttgart.

- Jeg synes Lagerbäck ser trygg og rolig ut som alltid. Skal Norge til et sluttspill må laget vise at det også kan håndtere denne typen motstand, sier Mathisen.