Norge - Malta, kl. 20.45

- Har ikke sett maken

Alexander Sørloth (23) er i ferd med å bygge opp selvtilliten igjen. Tre mål i Trabzonspor er en knallstart på Tyrkia-oppholdet. Imponert over heksegrytene som møter ham.

EM-KVALIK I KVELD: Alexander Sørloth og Norge møter Malta på        Ullevaal klokka 20.45. Det skal være tre sikre poeng. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
EM-KVALIK I KVELD: Alexander Sørloth og Norge møter Malta på Ullevaal klokka 20.45. Det skal være tre sikre poeng. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer
  • Norge - Malta, kl. 20.45 på TV 2

ULLEVAAL (Dagbladet): Trønderen er lånt ut fra Crystal Palace i to år. I tillegg har klubben - som ligger på femteplass i serien - opsjon på to år til, i form av en overgang. Det betyr at Sørloth sannsynligvis er ferdig i Crystal Palace, og Premier League, for denne gang.

- Det kom opp en veldig bra mulighet, så da tok jeg den. Vurderingen er at det er positivt for meg å spille kamper og score mål, sier Sørloth til Dagbladet.

Han kommer til stadioner som fortoner seg som heksegryter.

- Helt sinnssykt. Jeg har ikke sett maken, forteller 23-åringen, som startet i Rosenborg i 2013.

Seks poeng

Han er nå på landslagssamling med Norge. Klokka 20.45 i kveld venter Malta i EM-kvalifiseringen. Søndag er Sverige motstander i Stockholm.

SCORER IGJEN: Alexander Sørloth har slått til på direkten i tyrkiske Trabzonspor. Foto: NTB Scanpix
SCORER IGJEN: Alexander Sørloth har slått til på direkten i tyrkiske Trabzonspor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Med fire poeng på de to kampene lever håpet om EM-sluttspill gjennom kvalifiseringen. Men helst bør det bli seks poeng.

Bare de to beste lagene i gruppa går til sluttspillet. Spania har 12 poeng og leder. På de neste plassene følger Romania og Sverige med sju poeng. Norge har fem poeng, Malta tre og Færøyene null.

Norge har også muligheten gjennom playoff i Nations League i mars.

Trener Lars Lagerbäck har gode alternativer på topp. Velger han Sørloth eller Erling Braut Haaland som makker til Joshua King, vil mye muskler være i aksjon.

- Vi har ikke fått laget ennå. Men jeg håper på masse spilletid, sier Sørloth når vi møter ham på Thon Hotel Storo i Oslo.

Åpne armer

Han var ikke med på forrige samling mot Romania og Færøyene. Trabzonspor kom på banen i august. Crystal Palace-manager Roy Hodgson, som hentet nordmannen fra Midtjylland i januar 2018, vurderer det slik at Premier League er et for høyt nivå for ham.

I Tyrkia ble han helt på direkten, sånn det ofte er med nye spillere. Da han kom fram, var det lettere kaos. Trabzonspor-fansen ønsket velkommen med åpne armer og flammende hengivenhet.

- Det var strålende. Kulturen er annerledes der nede. Du merker at det bygger selvtillit og du gleder deg til å spille fotball.

- Var mottakelsen overraskende?

- Jeg ble forberedt på det.

Pappa i Tyrkia

Byen Trabzon ligger nordøst i Tyrkia, mot Svartehavet. Her bor det rundt 300 000 innbyggere og enda flere i området rundt. Tidligere har Rune Lange vært i klubben.

Også Alexanders pappa, Rosenborg-legenden Gøran Sørloth (57), spilte fotball i Tyrkia. Han var i Bursaspor fra 1993 til 1994.

Trabzonspor trenes av tyrkeren Ünal Karaman. Etter tre kamper ligger laget på femteplass, fire poeng bak serieleder Alanyaspor.

OPPMERKSOMHET: Martin Ødegaard har fått mye oppmerksomhet for et bilde han la ut på sin egen Instagram etter tapet for Athletic Bilbao. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: NTB Scanpix, Strive, Instagram (Martin Ødegaard). Vis mer

I Tyrkia er Galatasaray, Fenerbahce og Besiktas de tradisjonelle gigantene.

Sørloth har ett mål i ligaen og to scoringer i kvalifiseringen til Europa League. Den store gulroten i høst blir gruppespillet, der laget møter Basel, Getafe og Krasnodar.

Etablert

- Jeg har kommet på plass med hus og alt sånt. Kjæresten har også sett på omgivelsene. Hun er veldig fornøyd. Etter landslagssamlingen får jeg besøk av familien. Det blir strålende, forteller Sørloth.

Han har ikke latt seg skremme av tidligere skrekkhistorier fra Tyrkia med spillere som er blitt møtt av kaotiske forhold og manglende lønnsutbetalinger.

- Det var ganske ryddig da faren min var der også. Han ble positiv da han fikk høre hvor profesjonelle Trabzonspor er. Han er veldig fornøyd.

Å gå i butikker er ikke det enkleste. Fansen er hele tida på tå hev når de får se en Trabzonspor-spiller. Laget har tolk, så du kommer langt med engelsk.

Komplett

Trabzonspor-president Ahmet Agaoglu omtaler Sørloth som en komplett fotballspiller.

- Han har startet bra og passer godt inn i systemet vårt. Fortsetter han sånn, blir han en nøkkelspiller, sier presidenten til den tyrkiske avisa Sabah.

Men nå er det landslaget som gjelder og et mulig EM-sluttspill neste sommer.

- Det blir spennende. Målet er seks poeng i de to neste kampene, erklærer Sørloth.

EM-KVALIK
Spania440011-212
Romania421111-57
Sverige42118-77
Norge41218-75
Malta41032-103
Færøyene40043-120