- Har ikke spilt en bedre landskamp

Nå vil Riise be Benitez se drømmemålet på YouTube.

Norge - Hellas 2-2 

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Det eneste som manglet for å gjøre kvelden komplett for John Arne Riise, var at corneren hans i 2. omgang hadde skrudd i mål i stedet for å treffe tverrliggeren - og at Norge dermed hadde vunnet kampen 3-2.

For i resten av kampen var Norges venstreback ustoppelig.

Han slet ut Dimitros Salpigidis så grundig at den greske høyrekanten måtte bytte etter én omgang, han scoret et av de flotteste målene på Ullevaal noensinne, og han løp som Øyvind Leonhardsen gjorde i glansdagene.

John Arne Riise var rett og slett helt rå på Ullevaal.

- Jeg har ikke spilt bedre kamper på landslaget. Jeg hadde helt sykt mye energi før kampen. Og da jeg kom i klammeri med den ene vingen ganske tidlig, og han sa at han skulle følge meg gjennom hele kampen, fikk jeg enda mer energi. Dere så kanskje at han ble byttet ut i pausen. Det var så masse positive ting som ga meg et løft, sier Riise.

Han har spilt mindre enn vanlig for Liverpool i sesongstarten, og tror det er noe av forklaringen på det voldsomme overskuddet.

Og han hevder det er helt greit om han ikke spiller mer enn 30-40 kamper for de røde denne sesongen.

JUBELGUTT: John Arne Riise reddet Norge med et superskudd, men kunne ikke sikre tre poeng. Nå har Norge tre kamper å sikre kvalifisering på. Foto: EIRIK HELLAND URKE/Dagbladet
JUBELGUTT: John Arne Riise reddet Norge med et superskudd, men kunne ikke sikre tre poeng. Nå har Norge tre kamper å sikre kvalifisering på. Foto: EIRIK HELLAND URKE/Dagbladet Vis mer

- Normalt har jeg ligget på mellom 65 og 70 kamper i året. At det nå blir litt mindre, gjør meg ingenting. At jeg får hvile litt, gir meg overskudd, forklarer han.

Utlikningen til 2-2 var et mål for evigheten. Håkon Opdal trillet ut til Riise, som fant Jan Gunnar Solli i mellomrommet. Boblende av energi stormet Riise framover i angrep, og da Riise ropte trengte Morten Gamst Pedersen bare å slå ballen i rommet foran det greske forsvaret.

25 meter fra mål smalt Riises hammer av en venstrefot, og ballen curlet vakkert opp i krysset.

Visste det ble mål

Riise var sikker på scoring i det ballen forlot foten hans.

- Ja, jeg følte med en gang at det ville bli mål, sier Riise til Dagbladet.no.

- Det var et fantastisk angrep. Jeg så jeg hadde én mot én, og det var bare å smelle til. Resten kan sere se på TV. Nå slipper jeg det maset om å score på landslaget.

For Riise har irritert seg over at de vakre målene har vært forbeholdt Liverpool, og synes det var godt å også få vist fram repertoaret på hjemmebane.

- Har ikke spilt en bedre landskamp

- Det var bare å løfte hendene. Det var deilig å få det til, jeg har ventet på å score et sånt mål på Ullevaal, sier han.

Da en journalist ville vite om han skulle vise manager Rafael Benitez målet på video, gliste Riise bredt.

- Jeg skal finne målet på YouTube, og sende det til ham!

Riise var også glad for at den norske venstresida endelig var den motorveien Åge Hareide har ønsket seg.

- Jan Gunnar Solli spilte i en ny rolle, og gjorde en strålende jobb. Gamsten var også en av de beste. I dag fungerte venstresida skikkelig, sier han.

- Er i våre hender

Selv om fotballspillere sjelden innrømmer at de bryr seg om statistikk, røper Riise at han mislikte en av dem som omhandlet ham selv.

- Jeg så en statistikk som handlet om at jeg skyter 65 ganger for hver scoring, smiler han.

For Riise hadde vanskelig for å skjule smilet i det norske høstmørket, selv om Norge både hadde fortjent og trengt mer enn 2-2.

Da dommeren blåste gikk han rett i garderoben, der og da var skuffelsen stor.

- Jeg var forbanna, det var derfor jeg reagerte sånn. Vi fortjente mer, sier Riise.

Nå er det fortsatt to poeng opp til Hellas, som har én kamp mindre spilt. Og når Tyrkia gjorde jobben mot Ungarn, har de like mange poeng som Norge - også de med én kamp mindre spilt.

Men Riise påpeker at alt fortsatt er i Norges hender.

- Spiller vi sånn som mot Hellas, er vi på vei til EM. Da bør vi vinne de tre siste kampene.

IKKE BARE I LIVERPOOL: John Arne Riise har mange store øyeblikk i Liverpool-trøya.