- Har ikke tenkt å miste serieledelsen igjen

Gunnarsson og Stabæk har lært.

NADDERUD (Dagbladet.no): Stabæk - Fredrikstad 5-1 (2-1).

Det spilles ikke seriefinaler midt i fellesferien, men det stod mer enn bare prestisjen på spill da serielederen og -toeren møttes til dyst om den midlertidige tippeligatronen.

Likevel kunne kamputfallet gi det triumferende mannskapet et lite psykologisk overtak før nettet virkelig begynner å snøre seg sammen utover fotballhøsten.

Og da sirkushestene i Stabæk igjen fikk ferten av sagmugg etter å ha snudd 0-1 til 2-1 i løpet av fem minutter like før pause, da så de seg aldri tilbake i manesjen.

- Jeg kjente allerede i garderoben at det var en «go» i laget, og det kjentes ut som om vi skulle ta tre poeng hele veien, sier Daniel Nannskog til TV 2 etter 5-1-seieren.

Vil ikke snakke om gull

Men når gullpraten blir dratt fram igjen, naturlig nok etter at Stabæk inntok toppen med kalassifre mot nummer to, da vil ikke svensken bli lurt utpå.

- Jeg vil ikke lede den jævla serien, jeg sier ingenting, gliser Nannskog, vel vitende om at snakk om gull ikke nødvendigvis får det noe nærmere å ende rundt halsen.

- Har ikke tenkt å miste serieledelsen igjen

Og hans islandske kollega kommer også med en advarende pekefinger.

- Jeg tror den største grunnen til at det løsner for oss i dag, er at FFK har en utrolig dårlig dag, påpeker Veigar Pall Gunnarsson overfor Dagbladet.no.

- Man har kanskje litt større press på seg som serieleder, men det skal være uten betydning. Det som er sikkert er at vi har mistet serieledelsen en gang, det har vi ikke tenkt til å gjøre igjen, og satser nå på å være på toppen når serien er slutt, sier Gunnarsson.

Trener Jan Jönsson medgir at det smakte godt med en seier nå.

- Vi har vært ute av rytmen spillemessig. Vi har hatt en del unoter i spillet vårt som vi har villet rette på, og det har vi jobbet hardt med å ordne opp i, sier Jönsson til Dagbladet.no om den siste tida.

- Legger en serieledelse større press på dere?

- Nei, jeg vil ha mest mulig poeng uansett, fastslår Stabæk-treneren.

- Piss dårlig

SIRKUSARTISTER: Stabæk havnet under tidlig, men da de reiste seg, reiste de seg med stil. Serieleder Fredrikstad ble sendt hjem fra Nadderud som slakt. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
SIRKUSARTISTER: Stabæk havnet under tidlig, men da de reiste seg, reiste de seg med stil. Serieleder Fredrikstad ble sendt hjem fra Nadderud som slakt. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

For ja, Fredrikstad hadde en særdeles tøff dag på jobben.

- Dette var piss dårlig over hele linja. Vi henger ikke sammen som vi skal gjøre, og da renner målene inn, oppsummerer Ardian Gashi.

- Dette må vi glemme så fort som mulig. Jeg vet ikke helt hva som skjer. Vi kommer som serieleder, og tror kanskje at vi er bedre enn det vi er, sier Tarik Elyounoussi om kampen.

- Stabæk er mye bedre enn oss i dag. Så enkelt er det. De har bedre pasninger, bedre bevegelse, og er dobbelt så gode som oss i dag, sier Casey Wehrman etter ydmykelsen.

Havnet under tidlig

Selv om det åpnet småtamt med lav presisjon og lite farligheter, skulle et godt besøkt juli-Nadderud få valuta for pengene.

Og det var de mange tilreisende fra «Plankebyen» som først kunne gå bananas fra sitt tilholdssted i klokkesvingen.

Et merkelig passivt hjemmeforsvar tillot at Fredrikstad fikk tilrive seg et visst territorialovertak, og framprovoserte et nokså unødvendig hjørnespark.

En følsom Abgar Barsoms var servitør, en umarkert Gardar Jóhannsson var eksekutør.

Islendingen kunne enkelt styre ballen i nettmaskene med pannebrasken, og østfoldingene var i føringen etter kampens første, reelle målsjanse.

Fant tilbake gamle takter

Etter Jóhannssons åttende seriefulltreffer for sesongen, gikk kampen tilbake i dvale, men bare i 13 minutter, etter at et lettere nervøst hjemmelag plutselig fant tilbake til taktene som gjorde Stabæk til den mest slagkraftige offensiven i norsk fotball.

Vel og merke skulle FFK gjengjelde gavmildheten vertene utviste ved den første scoringen, men selv om Tom Stenvoll mottok ballen umarkert på bakre stolpe, gjenstod det mye arbeid før ballen lå nota.

Høyrekanten gikk nemlig ikke for den letteste varianten da han gikk for full kraft. Ballen føk inn via tverrliggeren bak en forfjamset Tommy Runar som aldri fikk opp hanskene.

- Det var et veldig viktig mål for oss, da det snudde kampen, sier Stenvoll til Dagbladet.no.

Godt, gammelt merke

Utligningen så ut til å gi vertene fra Bærum den vitamininnsprøytingen de åpenbart har trengt siden Tippeligaen tok EM-ferie, for plutselig var Janne Jönssons menn i ferd med å finne fasongen.

Johan Anderssons flotte ledermål bare fem minutter etter utligningen, var nemlig en Stabæk-opprulling av godt, gammelt «blaat» merke.

Hjemmelaget bygget hurtig opp fra bakre rekker på høyresiden før ballen fant veien ut til Alanzinho på motsatt side. Brasilianeren fikk god tid til å prikke inn et presist innlegg og medspillerne til å fylle feltet.

Deriblant nevnte Andersson, som på smått spektakulært vis fikk kastet nakken bakover og styrt ballen i langhjørnet til ledelse for bæringene; en stilling som stod seg til pause, men ikke veldig mye lenger.

For i det 48. minutt var Nannskog-Gunnarsson-radaren atter en gang fininnstilt. Sistnevnte fikk tid og plass til å tre igjennom spissmakkeren som på sedvanlig vis var iskald alene med keeper da han kontrollert trillet ballen i hjørnet bak en sjanseløs Runar.

Ydmykelsen total

Moroa stoppet imidlertid ikke der, for nå hadde sirkushestene i Stabæk igjen fått ferten av sagmugg.

Drøyt 10 minutter etter Nannskogs spikerslag, skulle Alanzinho gjøre livet enda surere for serieledende østfoldinger.

En kort corner ble sendt i den lille ballkunstnerens retning, og med den tiden han fikk til å sikte, hersket det liten tvil om hvor ballen skulle ende; i hjemmelagets fjerde scoring for kvelden.

Derfra og inn ble det en ren transportetappe, og derfor var ikke nevneverdig med fortvilelse å spore blant hjemmepublikummet da Veigar Páll Gunnarsson la inn en god søknad om årets svakeste straffespark i Tippeligaen da han blåste forsøket fra 11 meter himmelhøyt over.

Ungguttene fikk sjansen

Mot slutten fikk ungguttene Tor Marius Gromstad og Vegar Hedenstad bevitne hvordan det er å feire scoring med Daniel Nannskog, da svensken rundet av en stor Stabæk-kveld med en frekk avslutning i lengste hjørne.

Stabæk-toppscoreren var allerede i gang med feiringen før ballen krysset målstreken til 5-1 og gjenvunnen serieledelse.

PS. Tarik Elyounoussi gjorde det etter kampen klart at han i morgen reiser til Nederland for å se på forholdene i Trond Sollieds klubb Heerenveen.

GRUNN TIL Å JUBLE: Stabæk-spillerne fikk virkelig fart på maskineriet hjemme mot Fredrikstad i kveld.
SNUDDE KAMPEN: Johan Andersson satte inn 2-1-målet, og derfra og ut var det bare Stabæk.
KRONEN PÅ VERKET: Daniel Nannskog løp inn Stabæks femte mål, og Fredrikstad var grundig slått.
STABÆK-PATRIOT? USAs ambassadør Benson K. Whitney på plass på Nadderud.