VIL SKAPE BLEST: Tommy Høiland har som mål å score minst ti mål i LSK-trøya denne sesongen. I dag trente han for første gang med sin nye klubb. Og blest vil han fortsatt skape. Foto: Lars Eivind Bones
VIL SKAPE BLEST: Tommy Høiland har som mål å score minst ti mål i LSK-trøya denne sesongen. I dag trente han for første gang med sin nye klubb. Og blest vil han fortsatt skape. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Har ikke vært flink nok til å ta vare på talentet mitt

- Det er mye du kan angre på, innrømmer Høiland.

LILLESTRØM (Dagbladet): En hel ellever av pressefolk fulgte Lillestrøms trening i dag. Det har ikke skjedd for ofte de siste åra. Grunnen heter Tommy Høiland (24).

En gang, sånn omtrent da han var 16 og debuterte med et brak for Bryne i 1. divisjon, ble han omtalt som Norges største fotballtalent.
Om ei uke fyller han 25, og selv om han både har vunnet - og scoret i - cupfinalen, og hatt gode øyeblikk i både Bryne, Viking og Sandnes Ulf, så er det inntil videre all den utenomsportslige støyen som har gjort Lillestrøms nyinnleide spiss til fotballkjendis.

- Har du vært flink nok til å ta vare på talentet ditt?

- Med tanke på at folk mente jeg var Norges største talent, og at mange andre norske spillere nå er i utlandet - som er det største du kan oppnå som fotballspiller - så har jeg nok ikke det, nei. Det har jeg ikke, innrømmer Tommy Høiland overfor Dagbladet.

- Hva kunne vært gjort annerledes?

- Jeg tror den trafikkulykken påvirket veldig mye, men jeg kunne nok gjort mer selv også.

- Som?

- Det er mye jeg kunne gjort annerledes. Jeg kunne dratt ned på feltet og trent flere avslutninger. Jeg kunne stått igjen oftere etter trening. Og jeg kunne sett meg bedre for begge veier da jeg syklet over den gata og ble påkjørt.

Motivert av ulykke Ulykken skjedde da han var 17, og av naturlige grunner måtte bruke sykkelen for å ta seg til trening. Påkjørselen førte til et komplisert beinbrudd, og det skulle ta ti måneder før han var tilbake på banen igjen.

- Det var kanskje greit å få en i trynet. Jeg svevde ganske lenge, spesielt den første perioden i Bryne, og jeg hadde ikke møtt så mye motgang. Ikke før jeg brakk beinet. Som fotballspiller lærer du av nedturene, og jeg føler det har gjort meg til en bedre fotballspiller i dag, sier Høiland.

- Selv om ulykken ødela mye for utviklinga mi, så ga den meg også motivasjon til å jobbe hardere. Den fortalte meg at jeg ikke kan få alt gratis her i livet.

Bryr seg ikke om meningene Men selv om den Tommy Høiland som er kommet til Lillestrøm for å løfte Romerikes fotballstolthet, framsto jordnær og ydmyk i etterkant av sin første trening, så ønsker ikke klubben å temme ham for mye. Her vil den sportslige ledelsen la ham få lov til å provosere, til å skape blest, til å dra opp temperaturen. I hvert fall hvis han klarer å oppnå sitt eget mål om endelig å score 10 mål i løpet av én tippeligasesong.

- Er du der du så for deg som 15-16-åring?

- Ja, jeg spiller jo i Tippeligaen. Det var målet. Det er klart: Alle drømmer om utlandet. Det gjør jeg også, den dag i dag. Det ser kanskje ut nå som det ikke blir sånn, men hvis du jobber hardt nok er alt mulig.

- Hva tenker du om at folk mener så mye om deg?

- Folk skal få lov til å mene akkurat hva de vil. De kjenner meg ikke personlig. Og jeg vet jeg legger opp til det selv, ved at jeg sier og gjør en del kontroversielle ting, og skaper litt blest. Da er det lett å få slengt noe i sitt eget tryne også. Det er en del av gamet. Det er bare gøy.

- Angrer du på noe?

- Ja, det er mye jeg kan angre på. Det er lett å være etterpåklok. Jeg angrer på et par Twitter-meldinger som ble postet rett etter kampslutt. Jeg angrer på at jeg ikke la den avslutningen den gangen til høyre i stedet for venstre, så kanskje skuddet kunne gått inn. Sånne ting. Det er mye du kan angre på.

Angrer ikke Bille-stikk Twitter-aktiviteten hans har vakt mange reaksjoner. I fjor la han seg ut med Nicki Bille Nielsen - året før var det hans nåværende klubb, Lillestrøm, som ble stemplet som et «drittlag».

- Det er sikkert mange meldinger jeg kunne droppet å poste. Spesielt er det nå lett å nevne de Lillestrøm-meldingene, som jeg har fått litt i trynet de siste dagene. Men det er som jeg sier: Ting du skriver i kampens hete, og det var de meldingene der, da er det bare å legge seg flat og si at det er dumt gjort, sier Høiland.

- Faktum er at jeg alltid har hatt sans for LSK. De har stolte tradisjoner. Men andre Twitter-meldinger, de stikkene til Rosenborg og Nicki Bille og sånt i fjor, er bare morsomt. Så vil jeg tippe at hvis vi møter RBK i år, og de slår oss, så får jeg noe tilbake. Det er en del av gamet. Det skaper blest i Tippeligaen, og det er det ikke så mye av.

Møter gamleklubben Men på søndag er det Sandnes Ulf som står på motsatt halvdel. Klubben han spilte for inntil i fjor sommer. Trener Magnus Haglund varsler allerede nå at Høiland vil få sin debut der.

- Det blir spesielt, fordi det blir min første kamp på Åråsen i gult og svart. Og det er mot gamleklubben. Jeg føler jeg skylder dem mye. Det var de som ga meg sjansen til å komme tilbake til Tippeligaen, sier Tommy Høiland.

- Så om du scorer blir det verken Twitter-meldinger eller vill målfeiring?

- Som spiss er det alltid kjekt å score, men jeg skal nok dempe de villeste feiringene. Twitter-meldinger kan jeg derimot love at det ikke blir.