GÅR FOR MEDALJE: Håvard Bøkko etter mennenes 5000 meter i allround-VM på skøyter i Vikingskipet i dag. I morgen vil han ta medalje. 
Foto:  NTB Scanpix
GÅR FOR MEDALJE: Håvard Bøkko etter mennenes 5000 meter i allround-VM på skøyter i Vikingskipet i dag. I morgen vil han ta medalje. Foto: NTB ScanpixVis mer

Har ikke vært nærmere Kramer på sju år

Og nå går både Bøkko og Pedersen for VM-medaljer.

HAMAR (Dagbladet): Det var som vanlig ingenting å gjøre med skøytefenomenet Sven Kramer på dagens avsluttende 5000-meter i Vikingskipet, men i dragsuget av den overlegne nederlenderen pågår det et skikkelig basketak om de mindre edle VM-medaljene.

I to av rollene: Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen.

Og der Bøkko trakk det lengste strået på formiddagens 500-meter, var det Lunde Pedersens tur til å være sterkest på 5000.

- Litt surt I samløp med belgiske Bart Swings leverte Pedersen et bunnsolid løp på tiden 6.20.06. Det er tre sekunder svakere enn tiden han oppnådde i Inzell sist helg, men på den for dagen trege isen i Vikingskipet var det mer enn godkjent.

Selv om det endte med fjerdeplass på distansen ligger Pedersen på tredjeplass i sammendraget.

Det er plassen bak Bøkko.

- Det er litt surt å være rett bak der, men det er sammenlagt som teller, sier Sverre Lunde Pedersen etter løpet.

Han mener han kunne tatt Swings om han hadde gått annerledes i starten av løpet, og ikke gitt initiativet til belgieren på de første rundene.

- Det er sånn man lærer av, sier Pedersen.

Lærer gjør også Håvard Bøkko. I dag har han blant annet lært at han kan lede VM etter tre distanser.  Om han slår Sven Kramer med mer enn fem tideler på 1500-meteren i morgen formiddag.

Det gjør Håvard på en normal dag på isen.

- Jeg tror ikke jeg har ledet et mesterskap etter tre distanser siden EM i 2006, sier Håvard Bøkko.

Medaljekandidater For selv om han virket litt skuffet over dagen påstår Bøkko at han ikke kunne fått ut mer enn han gjorde i dag. Til og med sprekken på slutten av 5000-meteren var ok, mener han.

-Jeg tapte noen sekunder der, men jeg har tapt mye mer til Sven tidligere i år, sier Bøkko, og får støtte av landslagstrener Jarle Pedersen.

-Håvard så ikke så bra ut når Skobrev (som gikk i par med Bøkko) gikk på 28 mot slutten der, men han gikk et jevnt og bra løp, sier Pedersen.

Skobrev er en av dem som kan ødelegge en norsk medaljefest i morgen.

Avslutningen hans på 5000-meteren var en maktdemonstrasjon, men skulle både Bøkko og Pedersen holde stand i morgen vil Norge få to sammenlagtmedaljører for første gang siden 1981.

-Ja, hvorfor ikke? Vi er nummer to og tre nå, så det er absolutt en mulighet, sier Sverre Lunde Pedersen.

-Jeg har to av mine beste distanser i morgen også.

HAR LÆRT Sverre Lunde Pedersen kom inn etter Bart Swings fra Belgia (foran), men sier han burde startet løpet annerledes. Foto:NTB Scanpix
HAR LÆRT Sverre Lunde Pedersen kom inn etter Bart Swings fra Belgia (foran), men sier han burde startet løpet annerledes. Foto:NTB Scanpix Vis mer