Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Har ikke ytringsfrihet

- Fotballforbundet (NFF) er et mafiaforbund, sier Raymond Kvisvik i lokalavisa. Trykksverten er knapt tørr før NFF svarer med å rasle med karantenesablene. Nå er fotballtoppene lei av formynderiet. De vil ha større ytringsfrihet i fotballen.

- Jeg utelukker ikke straff for Kvisvik etter disse uttalelsene, sa fotballpresident Per Ravn Omdal til Dagbladet.no i går etter å ha blitt forelagt Brann-vingens uttalelser mot NFF. RBK-trener Nils Arne Eggen er en av mange som nå sier rett ut at det er for lite ytringsfrihet i norsk fotball.

- Ja, så lenge det ikke går på æren løs, så bør man unngå å straffe folk for uttalelser, sier Eggen til Dagbladet.

- Rir Europa

RBK-treneren har flere ganger sonet karantene for krasse uttalelser. Seinest i vinter da han skjelte ut dommeren etter en Champions League-kamp mot Bayern München.

- Denne restriktive holdningen er jo noe som rir hele Fotball-Europa, sier Eggen.

- Så utestengelsen av deg var feil den gangen?

- Ja, i alle fall så lenge uttalelsene ikke var verre enn det som ble sagt der, sier Eggen.

Eggen får støtte av VIF-trener Tom Nordlie, som foreløpig er den siste elitetreneren som har sonet karantene for uheldige ytringer. Han måtte stå over en kamp etter at han sparket ballen mot tribunen i sinne i en kamp mot Stabæk.

- Jeg ble jo straffet for kroppsspråket mitt. Rene personangrep kan straffes, men ikke reaksjoner på en sak, en avgjørelse eller et regelverk, sier en engasjert Nordlie til Dagbladet.

Han er enig i at ytringsfriheten i fotballen stadig blir redusert.

80 i puls

- Vi trenere tør jo snart ikke si noe frykt for å bli straffet. Man skulle tro det var forbudt å være uenig med noen i dette landet. Jeg frykter alle disse straffene vil føre til mindre åpenhet, der blant annet pressen stenges ute fra garderobene rundt omkring. Fortsetter man å ta følelsene vekk fra fotballen, så er jeg redd folk ikke gidder å komme på kampene lenger, sier Nordlie.

Han reagerer også på at det er regelrytteri som ligger bak de fleste utestengelsene.

- Dette nytter ikke for en person oppe på forbundet som sitter der med 80 i puls, og vurdere hvordan vi føler det midt i en kampsituasjon der pulsen slår i 190, sukker han.

Ikke ytringsfrihet

Fra juridisk hold er tonen like klar. Advokat Per A. Flod har gjennom agentvirksomhet og verv i ishockeyforbundet levd et langt liv i Idretts-Norge.

- I sin tid ble jeg selv truet med utestengelse av idrettsforbundet fordi jeg hadde uttalt at utøverne ikke hadde tilstrekkelig rettssikkerhet i dopingsaker, sier Flod til Dagbladet.

Han er klar i sin analyse.

- Det må være ytringsfrihet i norsk idrett, men det er det ikke. I beste fall er den mye snevrere enn ellers i samfunnet.

Han reagerer også sterkt på fotballforbundets utestengelse av dommer Roy Helge Olsen etter kampen mellom Molde og Brann.

- Forbundet tar jo all ære fra Olsen med å utestenge han slik. Det er etter mitt syn langt verre enn at en trener skal straffes for et eller annet følelsesutbrudd i kampens hete, mener Flod.

per.angell.berntsen@dagbladet.no

<B>MAFIA-FORBUND: </B>Raymond Kvisvik tro skikkelig til og kalte NFF et mafiaforbund. Før ekkoet hadde lagt seg, var Per Omdal ute med trussel om straff.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media