HÅRETE MÅL: Rikard Norling har fått optimismen på fote i Bergen, og det før en eneste tippeligaball er sparket. Foto: Brann
HÅRETE MÅL: Rikard Norling har fått optimismen på fote i Bergen, og det før en eneste tippeligaball er sparket. Foto: BrannVis mer

Har ingen favorittlag og ser sjelden fotball på fritiden

Rikard Norling hylles som en reddende fotball-Jesus i Bergen.

BERGEN (Dagbladet): - Det blir for tafatt å ikke gå for annet enn gull når man spiller for Brann, sier den nye treneren.

- Mottakelsen da jeg kom til Bergen i begynnelsen av desember i fjor var enorm og gav meg voldsomt med energi. Jeg kan ikke utrette mirakler alene, men herregud så langt man kommer med en dyktige og sultne spillere, og en energisk og positiv by som bakker oss opp. Selv om ikke omverden har tro på gull til Brann i år, så har vi og hele byen troen. Det er et godt utgangspunkt, sier Rikard Norling.

Svensken har tegnet en kontrakt med Brann som i utgangspunktet skal gjelde ut 2016-sesongen.  

Suksess i Sverige Den 42 år gamle svensken er Branns første meritterte trener i nyere historie. Han førte Malmø til seriegull i fjor, og har på kort tid vekket begeistring og engasjement i fotballgale Bergen etter en tafatt og lite inspirerende høst i fjor.

Selv om Norling snakker om gull allerede i år, har han langt i fra adoptert enkelte bergenseres brautende stil. Den nærmeste beskrivelsen av ham må være «brennende lavmælt». Han blir av Brann-spillerne beskrevet som en person som får andre til å tro på seg selv og følge ham.

En okse som vil stange Han er også kjent for å snakke i malende bilder. Langt på vei er han en utypisk fotballtrener. Kanskje derfor er han blitt så godt mottatt i alle lag i Bergen.

- Nja, jeg er meg selv. Men selvsagt; å være fotballtrener i en by hvor store deler av befolkningen er superpatrioter på Branns vegne, er spesielt. Men jeg elsker det. Det er slik det skal være, sier Norling, før han kommer med et sitat som på mange måter kan kalles «norlingsk»:

- Akkurat nå føler jeg meg som en okse, en slik med en feit ring i nesen. Prustende på en blomstereng (Brann stadion); bare venter på at noen (les motstanderen) skal komme på besøk slik at jeg kan stange dem ut og bort. Jeg vet at spillerne føler det samme. Vi er lei av treningskamper og kaldt vintervær nå, gliser Noring.

Dårlige vinterresultater Det er ikke så rart at Noring er lei treningskampene i vinter. Branns resultater har ikke imponert, og kun Haugesund og Aalesund har gjort det dårligere.

Derfor humrer store deler av fotball-Norge litt av den nye Brann-treneren og bergensernes tro på at «gullet skal hem».  Norling lar seg ikke affisere. Han forteller at det ikke deles ut seriegull i tre-fire måneder før sesongen sparkes i gang.

- Min tro på Brann-suksess i år er bare forsterket de siste månedene. Det kan høre litt rart ut etter tap i treningskamper, sist mot Start 3-1, men resultater sier ikke alt. For spillerne og meg har det vært viktig å få spillet og systemene på plass.

- Du har lagt listen veldig høyt. Hva om Brann får en dårlig vårsesong? Da er det som vanlig krise og dommedag i Bergen...

- Jeg elsker at hele byen og Brann tør å gå ut med tøffe mål. Slik skal det være i min fotballverden. Så kan det skje at vårsesongen går skeis. Jeg nekter å tenke de tanker, men om så skjer, så skal vi takle det å reise oss og komme desto sterkere tilbake i høstsesongen, sier Norling.

Den store lidenskapen
Norling skulle egentlig bli lærer, men treneryrket fristet mer enn kritt og elever.

Han kan fortelle at han sjelden ser fotball på fritiden; har ingen favorittlag — bortsett fra Brann. Han har heller ingen lag eller trenere han ønsker å kopiere.

- Hva er det mest spennende med å være fotballtrener i Brann?

- Jeg liker pulsen. Lidenskapen, presset, det kollektive samspillet som ofte blir suksess. Jeg liker spekulasjonene i løpet av en sesong. Kontakten med media og supporterne. Men først og fremst elsker jeg min relasjon til spillerne. Der henter jeg mest energi, sier Norling.

Underholdning og show
- Hva skal kjennetegne Branns spillestil i 2014?

- Jeg håper vi får til en offensiv stil som vil kjennetegne oss hele sesongen. En spillestil hvor vi skal underholde og vinne kamper. Samtidig håper jeg på noen spektakulære mål. Jeg elsker spillere som tør å prøve på de store triksene. Det skal være lov å feile i min trenerbok. På den måten blir man bedre.

- Bookmakerne har ingen tro på at Brann skal vinne i år. Hvor mye ville du satset på Brann — om du hadde lov til å gamble på egen klubb?

- Hør: Hver dag står jeg opp og satser hele min sjel på at Brann kommer til å lykkes. Hverken mer eller mindre, smiler Rikard Norling litt fandenivoldsk.