RANSAKELSE: Politi og ligningsmyndigheter gjennomførte i dag en aksjon i klubblokalene på Fredrikstad stadion.Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
RANSAKELSE: Politi og ligningsmyndigheter gjennomførte i dag en aksjon i klubblokalene på Fredrikstad stadion.Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Har ingen grunn til å frykte at Piiroja ikke kommer

Politiadvokaten forventer at esteren vil samarbeide i skattesaken.

SARPSBORG/OSLO (Dagbladet): Politiet og Skattekrim under Skatt Øst gjennomførte tirsdag formiddag en aksjon mot klubblokalene til Fredrikstad Fotballklubb samtidig som to tidligere klubbledere ble pågrepet og avhørt av politiet, siktet for overtredelse av bestemmenlsene om skattesvik i ligningsloven i den såkalte Piiroja-saken.

Saken kom for dagen da Dagbladet høsten 2009 kunne fortelle at Fredrikstad siden 2004 hadde betalt et fast årlig beløp til et estisk agentselskap, Sport & Net Grupp, for speideroppdrag i Baltikum. Den opprinnelige avtalen ble tegnet da midtstopperen Raio Piiroja kom til klubben og forlenget omtrent samtidig med at Piiroja skrev ny kontrakt i 2007.

Piiroja hadde en forholdsvis lav lønn i forhold til hvilken status han hadde i klubben. Samtidig materialiserte det seg ikke en eneste spillerovergang av samarbeidet med det estiske agentfirmaet, noe som forsterket mistanken om at speiderutgiftene i realiteten var lønn til Piiroja og et forsøk på å unndra inntektsskatt.

Etter at Skatt Øst først ikke fant noe mistenkelig, lå saken brakk inntil det i november ble kjent at ligningsmyndighetene hadde tatt beslag i en av Piirojas eiendommer i Fredrikstad.

Skattesvik Politiadvokat Kåre Solvoll ved Østfold politidistrikt har hatt en hektisk dag på jobben i Sarpsborg, og har måttet besvare utallige henvendelser fra mediene etter at aksjonen på Fredrikstad stadion nådde nyhetsbildet. Overfor Dagbladet belyser han hva som egentlig har foregått siden 12 politimenn og seks fra skatteetaten troppet opp på «Værste» i dag morges.

- Det har ikke skjedd så mye. Vi har avsluttet ransakningen og hatt et lite møte i etterkant av det. Dessuten har vi sett på hva vi har tatt beslag i og fått foreløpige forklaringer fra de to pågrepne — som vi nå går igjennom, forteller politiadvokat Kåre Solvoll til Dagbladet.

- Hva har dere konkret lett etter?

- Dette knytter seg til skatteunndragelsen. Det er penger som skal være tilkommet spilleren uten at de er beskattet — det bestemmelsen kalles skattesvik. Vi er ute etter alt som kan være av interesse, både elektroniske og tekniske spor. Ønsket er at det kommer en mail hvor det står at «vi gjør det slik uten at det blir betalt skatt». Det hadde vært et fint bevis, sier politiadvokaten spøkefullt.

Taus om identitet Flere medier, deriblant Dagbladet, har i løpet av dagen navngitt de to som har blitt pågrepet i saken: Tidligere sportsdirektør Morgan Andersen og tidligere styreformann Bjørn Jensen. Radiokanalen P4 presenterte også en bekreftelse fra politiet på at Andersen var én de pågrepne. Det stiller Solvoll seg uforstående til.

- Jeg lurer på hva de (P4) har gjort. De har iallfall ikke fått det fra oss. De må gjerne gi meg navnet på hvem som har gitt dem navnet, sier Solvoll.

Politiadvokaten har i hele dag framhevet at hensynet til etterforskningen og de siktede gjør at politiet ikke vil gå ut med navn eller hvor de befinner seg, men understreker at det kan komme flere pågripelser og siktelser i saken.

- Jeg har sagt at vi ikke vil si hvor de er. Hvis jeg sier det, er det lett å ta bilde av dem når de går. Jeg har både tatt hensyn til hvem de er som personer og også til etterforskningen. Dette er etterforskning mot selskap og klubb med mange navn. Det er på langt nært avgjort om det blir flere — både pågripelser og innkallinger vil være aktuelle. Vi vurderer det nå. Vi vurderer hva vi får vite av de vi har pågrepet og så tar vi en beslutning på hva vi gjør videre. Vi er ikke ferdige, sier Solvoll til Dagbladet.

Dagens avhør av Jensen og Andersen på politihuset i Sarpsborg ble avsluttet i 17-tida, og politiet så heller ikke behov for å beholde de siktede i varekt.

Vil snakke med Piiroja Én av dem politiet har bekreftet at de ønsker å snakke med, er Raio Piiroja selv, som nå spiller i den nederlandske klubben Vitesse Arnhem. Esteren blir nå innkalt til avhør - et avhør politiet helst ønsker å gjennomføre i Norge.

BESLAG: Politi og skattemyndigheter tok i dag beslag i datainformasjon og dokumenter i den såkalte Piiroja-saken.Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BESLAG: Politi og skattemyndigheter tok i dag beslag i datainformasjon og dokumenter i den såkalte Piiroja-saken.Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Han får en innkalling til avhør og så får vi vite om han er villig til det. Så vil vi ordne det praktiske med ham. Må vi, så reiser vi til ham. Det ser vi an om blir nødvendig. Det kan bli aktuelt, sier Solvoll, som regner med at den tidligere FFK-bautaen ikke vil motsette seg et samarbeid med politiet.

- Jeg har ingen grunn til å frykte at han ikke vil komme. Innkallingen skrives i dag og sendes så fort som mulig. Jeg skulle helst ha sett at den var sendt allerede. Jeg tror han har skjønt at vi vil snakke med ham. Han må ta en formell innstilling til innkallingen og han må ta en formell innstilling til om han vil ha advokat, hele den pakka. Det er ikke gitt at han ikke vil komme og forklare seg. Det vil tiden vise seg, forklarer politiadvokaten.

Klubb eller ledere - Er det kun de tre som kan bli straffet — eller også klubben?

- Klubben er på lik linje med den pågrepne. Klubben er siktet. Klubben risikerer foretaksstraff og det gjør også selskapet som er knyttet til klubben.

- Kan det bli flere aksjoner?

- Ja, det kan det. Det utelukker vi ikke. Vi ønsker å gjøre dette raskt og effektivt, og komme i mål så snart som mulig. Det kan komme nye etterforskningsskritt som kan kalles aksjoner. Vi utelukker ikke ytterligere etterforskning, sier Solvoll, og legger til:

- Vi er kort og godt ute etter å avdekke én ting: Er det systemet, altså klubben, som skal straffes for dette, eller er det enkeltpersoner. Det er det vi er ute etter å avdekke og bevise.

Skatt Øst har i tillegg besøkt Aalesund, Bodø/Glimt og Hønefoss den siste måneden. Blant det som undersøkes er, ifølge TV 2, overgangene til Aleksandr Dmitrijev (Hønefoss), Pavel Londak, Alo Bärengrub (begge (Bodø/Glimt), Sander Post og Enar Jääger (Aalesund).

TROR PÅ SAMARBEID: Politiet vil gjerne at Raio Piiroja kommer til Norge for å la seg avhøre i skattesaken.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
TROR PÅ SAMARBEID: Politiet vil gjerne at Raio Piiroja kommer til Norge for å la seg avhøre i skattesaken.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer