HELT I FRONT: Sergej Ustjugov og de andre russerne får etter alle solemerker stille til start når ski-VM begynner i Seefeld 21. februar. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
HELT I FRONT: Sergej Ustjugov og de andre russerne får etter alle solemerker stille til start når ski-VM begynner i Seefeld 21. februar. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Russlands dopingtrøbbel

Har ingen planer om å kaste ut russerne fra vinterens ski-VM

– Det snakker vi ikke om nå.

Åtte dager på overtid er det internasjonale antidopingbyrået, Wada, på vei til Moskva for nok en gang å forsøke å få tilgang til databasen fra det russiske antidopinglaboratoriet.

Det er den såkalte LIMS-databasen (Laboratory Information Management System) fra Moskva dopingjegerne er interessert i. Det er i denne databasen informasjon om eventuelle dopingsynder hos russiske utøvere fra før 2015 skal ligge.

Tilgangen var en forutsetning fra Wada for å slippe russerne inn i varmen igjen, men Wada valgte å se bort fra det da de tok det russiske antidopingbyrået Rusada opp som fullverdige medlemmer igjen i høst.

Da var det 1. januar som var russernes nye frist for å gi Wada tilgang til databasen, men heller ikke denne fristen ble overholdt fra russernes side.

Ingen diskusjoner

Det har satt sinnene i kok i det internasjonale miljøet, og flere har spekulert i om russerne nå kan utestenges fra det kommende ski-VM i Østerrike om en drøy måned.

Blant annet IOC-æresmedlem Gerhard Heiberg.

- Jeg håper at russiske utøvere får delta, men ikke under russisk flagg. De påviselig rene utøverne, kan få delta. Under OL er det IOC-flagget. Her er det FIS-banneret. Men jeg håper man finner en løsning, sa Heiberg til NRK.

Det er derimot ikke på trappene.

– Akkurat nå pågår det ingen diskusjoner om utøvernes deltakelse i forbindelse med Wadas tilgang i Moskva, vi diskuterer bare russiske verdenscuparrangører og muligheter for å få arrangere verdensmesterskap. Siden Russland ikke er på verdenscupkalenderen i langrenn, er det heller ingen ting å diskutere her, skriver kommunikasjonssjef Jenny Wiedeke i det internasjonale skiforbundet, FIS, i en e-post til Dagbladet.

Skipresident Erik Røste, som også sitter i styret i det internasjonale skiforbundet, bekrefter overfor Dagbladet at russisk deltakelse i ski-VM ikke er diskutert.

– Det vi snakker om når det gjelder databasen i Moskva, er først og fremst om utøvere som ikke er på startstreken i dag. FIS har et program med utvidet dopingtesting av russiske utøvere i dag, og det vil også pågå inn mot mesterskapet i Seefeld. Jeg syns det er krevende med kollektiv straff i denne saken, for man risikerer også å straffe uskyldige utøvere, sier Røste til Dagbladet.

– Men jeg forventer at Wada følger opp dette, for vi trenger disse dataene for å gå videre. Nå er jo alle mistenkeliggjort, fortsetter han.

Døra stenges snart

Antidoping Norge var et av seksten nasjonale antidopingbyråer som undertegnet et opprop om at nok er nok da Rusada heller ikke overholdt fristen 1. januar.

Og selv om Wada nå er på vei til Moskva for å gjøre et nytt forsøk, ville uansett ikke Wada-komiteen som skal avgjøre russernes framtidige skjebne hatt møte om saken før 14. og 15. januar.

Seindrektigheten har falt Antidoping Norge tungt for brystet.

– Det har gått flere år nå uten at det har blitt ryddet opp. Nå i september ga WADA dem en ekstraomgang som de ikke fortjente, og den tok ikke RUSADA vare på. Nå må man snart si at døra er stengt. Derfor er det viktig at vi nå sier ifra, sa daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge til NTB.

– Styret vil på kort sikt vurdere om Rusada skal få beholde sin status som fullverdig medlem, sa Wada-president Craig Reedie.

Men hva skjer om Wada aldri får tilgang til LIMS-databasen i Moskva?

– Det vil jeg ikke spekulere i, men for egen del har jeg en forventning om at denne informasjonen skal komme. Dette svekker tilliten til systemet, og per dags dato er ikke Rusada Wada-compliant slik jeg ser det. Det er et tydelig vedtak på dette, og vi kan ikke akseptere det om vi ikke får tilgang til databasen, sier skipresident Røste til Dagbladet.

– Så får vi heller ta en diskusjon om eventuelle konsekvenser dersom det viser seg at vi ikke får tak i denne informasjonen i det hele tatt.