STRIPPER BOK FOR TROVERDIGHET: Toppfotballsjef Nils Johan Semb har sjekket opp sannhetsgehalten i deler av boka «Steffen - Født til fotball». Iversens tidligere trener på U- og A-landslaget er ikke imponert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STRIPPER BOK FOR TROVERDIGHET: Toppfotballsjef Nils Johan Semb har sjekket opp sannhetsgehalten i deler av boka «Steffen - Født til fotball». Iversens tidligere trener på U- og A-landslaget er ikke imponert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Har ingen rot i virkeligheten

Semb mener deler av Iversen-boka er oppspinn.

BUDAPEST (Dagbladet): Norges Fotballforbund vil bruke 2013 på å fortelle sine landslagsspillere om alle de negative sidene ved veddemålskulturen.

For eksemplene er mange nå.

Kampfiksingsavsløringene fra sommeren 2012 er godt kjent. I tillegg har flere fotballprofiler - blant annet Jesper Mathisen (Start) og Ørjan Hopen (Sogndal) - stått fram og fortalt om sin spillavhengighet.

De siste dagene har Fredrikstads Mads Hansen fått kritikk for å ha satt penger på sitt eget lag i kampen mot Rosenborg. Regelverket tillater ikke spill på oppgjør med egen klubb i aksjon.

I går omtalte Dagbladet at Steffen Iversen, ifølge boka «Steffen - Født til fotball», gamblet på at det ikke ville bli scoret mer enn 2,5 mål under de norske kampene EM i 2000.

Den gangen var Iversen selv en fast og viktig brikke på Nils Johan Sembs landslag.

«Oppspinn» om stripping Veddemålet ga god gevinst for Iversen. Semb, som i dag er toppfotballsjef og på plass i Ungarn med det norske landslaget, trakk aldri Iversens EM-innsats i tvil.

- Du husker intet påfallende sjansesløseri fra hans side for å holde målsnittet nede?

- Nei, han traff på sjansen han fikk - det var jo han som scora vinnermålet mot Spania. Så der er jeg ganske rolig, Steffen holdt ingenting tilbake under sluttspillet, sier Semb, som advarer mot å ta historiene i biografien for god fisk:

- Det finnes andre påstander i den boka jeg vet ikke stemmer.

STRAMMER INN:  Ifølge den ferske biografien vant Steffen Iversen store summer på at han tippet på målfattige, norske kamper under EM 2000 - som denne mot Slovenia (0-0). I dag får ingen norske landslagsspillere sette et rødt øre på kampen mot Ungarn i Budapest. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
STRAMMER INN: Ifølge den ferske biografien vant Steffen Iversen store summer på at han tippet på målfattige, norske kamper under EM 2000 - som denne mot Slovenia (0-0). I dag får ingen norske landslagsspillere sette et rødt øre på kampen mot Ungarn i Budapest. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer

Semb sikter til kapitlet om at Iversen kastet klærne på en strippeklubb under en U21-landslagssamling på 90-tallet, noe Dagbladet omtalte på fredag.

Ifølge boka skal daværende U21-trener Semb og hans støtteapparat ha vært til stede i lokalet da Iversen strippet. Semb sa allerede fredag at han trodde dette var ei skrøne.

- De påstandene har jeg nå sjekka opp, og de har ingen rot i virkeligheten. Ingen i støtteapparatet kjenner seg igjen. Det er oppspinn, sier den nåværende toppfotballsjefen i dag.

- Ekstrem gjennomgang Men temaet gamblingkultur er likevel brennaktuelt i den norske toppfotballfamilien, fastslår Semb:

- Vi har en ekstrem gjennomgang av regelverket, det skal strammes opp. Det skal ikke være noen tvil om integriteten til verken spillere, trenere eller ledere. Nå husker jeg ikke hvordan regelverket var under EM 2000, men i dag er det ingen tvil. Det skal ikke leveres spill på egne kamper, punktum.

I de nærmeste månedene vil dette, og andre sider av spillkulturen, bli understreket for alle landslagsspillere når de møter til samling - også de aldersbestemte.

- Ja, det stemmer. Vi tar dette veldig på alvor, sier Semb.

- Bettingkulturen har vært en utfordring for fotballmiljøet, og det er en del av det vi vil rette oppmerksomheten mot i tida som kommer, i kjølvannet av kampfiksingssaken, forteller kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, Svein Graff.

VEKKER OPPSIKT:  Steffen Iversens biografi er skrevet av Anders Mølster Galaasen og utgitt på Kagge forlag.
VEKKER OPPSIKT: Steffen Iversens biografi er skrevet av Anders Mølster Galaasen og utgitt på Kagge forlag. Vis mer