SUPERTALENT: Helene Marie Fossesholm fortalte i en pressemelding om hormonbehandlingen hun fikk fordi hun var liten av vekst. Selv om preparatene står på Wadas forbudsliste, har de ingen sportslig effekt, sier lederen for Antidoping Norges medisinske fagkomite, Per Medbøe Thorsby. Fossesholm er også innvilget medisinsk fritak for behandlingen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SUPERTALENT: Helene Marie Fossesholm fortalte i en pressemelding om hormonbehandlingen hun fikk fordi hun var liten av vekst. Selv om preparatene står på Wadas forbudsliste, har de ingen sportslig effekt, sier lederen for Antidoping Norges medisinske fagkomite, Per Medbøe Thorsby. Fossesholm er også innvilget medisinsk fritak for behandlingen. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Langrennstalentenes hormonbehandlinger:

- Har ingen som helst sportslig effekt

Lederen for Antidoping Norges medisinske fagkomite er klokkeklar.

I dag fortalte de to norske juniorlandslagsløperne Helene Marie Fossesholm og Kristine Stavås Skistad i en pressemelding gjennom Norges Skiforbund, at de begge har gjennomgått hormonbehandling.

For Fossesholms del er det snakk om veksthormonbehandling fordi hun er svært liten av vekst. Fossesholm er fulgt av lege for dette siden hun var 8 år, skriver NSF i pressemeldingen.

HORMONEKSPERT: Per Medbøe Thorsby leder Antidoping Norges medisinske fagkomite og er også endokrinolog. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
HORMONEKSPERT: Per Medbøe Thorsby leder Antidoping Norges medisinske fagkomite og er også endokrinolog. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

«Da hun var 13,5 år var hun 137,5 cm høy og hadde unormal vekstutvikling. Hun ble derfor behandlet med veksthormon. Helene er nå 151 cm høy.», står det videre.

Fossesholm har søkt om, og fått, medisinsk fritak for denne behandlingen av Antidoping Norge, siden veksthormoner står på den internasjonale lista over preparater som er forbudt i toppidretten.

Ingen sportslig effekt

Det er likevel ingen unik behandling Fossesholm har fått. Det unike er at hun i en alder av 17 år allerede regnes som en toppidrettsutøver.

- Det er faktisk ikke helt uvanlig å behandle barn med veksthormoner i Norge. Dette gjøres ukentlig ved sykehusene, men det er selvsagt strenge indikasjoner for hvem som skal ha det, og de som får denne behandlingen følges tett av legene der. Det er kun snakk om å øke veksten inn i et normalområde, sier lederen av medisinsk fagkomite i Antidoping Norge, Per Medbøe Thorsby, til Dagbladet.

- Kan bruken av veksthormoner hos unge ha noen sportslig effekt utover den medisinske?

- Jeg klarer ikke, med min erfaring og kompetanse, å se at dette skal ha noen som helst sportslig effekt. Det gir ingen sportslige seneffekter å behandle barn inn i normalsonen for høyde, sier Thorsby.

Som p-piller

Også Kristine Stavås Skistad forteller om hormonbehandling i den samme pressemeldingen fra Norges Skiforbund.

For henne er det snakk om preparatene Etinyløstradiol og Primolut og er foreskrevet «for å fremskynde puberteten, og for å ha en kontrollert vekst.», ifølge pressemeldingen.

Disse preparatene står ikke på forbudslista til det internasjonale antidopingbyrået, Wada.

STORTALENT: Kristine Stavås Skistad slo for alvor gjennom i langrennssirkuset under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen i november. Stortalentet håper prestasjonene gjør henne aktuell for VM i Seefeld i februar. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

- De medikamentene det er snakk om her er hormoner, og er omtrent det samme som det er i p-piller, sier Thorsby til Dagbladet.

Opprørt over presset

De to langrennsløperne har sendt ut pressemeldingen etter at flere medier har stilt spørsmål om behandlingene de to har vært gjennom.

Thorsby, som i tillegg til å lede Antidoping Norges medisinske fagkomite, er endokrinolog og dermed også ekspert på hormonbehandlinger, syns måten dette kommer fram på, er svært uheldig.

- Som lege gjør det meg opprørt, og det er det som sjokkerer meg mest i denne saken, at to så unge utøvere føler seg presset til å fortelle om svært private helseopplysninger offentlig.