Langrennstalentenes hormonbehandlinger:

- Har ingen som helst sportslig effekt

Lederen for Antidoping Norges medisinske fagkomite er klokkeklar.

SUPERTALENT: Helene Marie Fossesholm fortalte i en pressemelding om hormonbehandlingen hun fikk fordi hun var liten av vekst. Selv om preparatene står på Wadas forbudsliste, har de ingen sportslig effekt, sier lederen for Antidoping Norges medisinske fagkomite, Per Medbøe Thorsby. Fossesholm er også innvilget medisinsk fritak for behandlingen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SUPERTALENT: Helene Marie Fossesholm fortalte i en pressemelding om hormonbehandlingen hun fikk fordi hun var liten av vekst. Selv om preparatene står på Wadas forbudsliste, har de ingen sportslig effekt, sier lederen for Antidoping Norges medisinske fagkomite, Per Medbøe Thorsby. Fossesholm er også innvilget medisinsk fritak for behandlingen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag fortalte de to norske juniorlandslagsløperne Helene Marie Fossesholm og Kristine Stavås Skistad i en pressemelding gjennom Norges Skiforbund, at de begge har gjennomgått hormonbehandling.

For Fossesholms del er det snakk om veksthormonbehandling fordi hun er svært liten av vekst. Fossesholm er fulgt av lege for dette siden hun var 8 år, skriver NSF i pressemeldingen.

«Da hun var 13,5 år var hun 137,5 cm høy og hadde unormal vekstutvikling. Hun ble derfor behandlet med veksthormon. Helene er nå 151 cm høy.», står det videre.

Fossesholm har søkt om, og fått, medisinsk fritak for denne behandlingen av Antidoping Norge, siden veksthormoner står på den internasjonale lista over preparater som er forbudt i toppidretten.

Ingen sportslig effekt

Det er likevel ingen unik behandling Fossesholm har fått. Det unike er at hun i en alder av 17 år allerede regnes som en toppidrettsutøver.

- Det er faktisk ikke helt uvanlig å behandle barn med veksthormoner i Norge. Dette gjøres ukentlig ved sykehusene, men det er selvsagt strenge indikasjoner for hvem som skal ha det, og de som får denne behandlingen følges tett av legene der. Det er kun snakk om å øke veksten inn i et normalområde, sier lederen av medisinsk fagkomite i Antidoping Norge, Per Medbøe Thorsby, til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer