Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Har ingenting i VM å gjøre

Hangeland langt nede etter fiaskoen på Island.

SKUFFET: Sett i lys av gruppetrekninga er landslagskaptein Brede Hangeland (i knestående) skuffet over Norges innsats på veien som kunne ha ledet til Sør-Afrika neste sommer.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
SKUFFET: Sett i lys av gruppetrekninga er landslagskaptein Brede Hangeland (i knestående) skuffet over Norges innsats på veien som kunne ha ledet til Sør-Afrika neste sommer.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REYKJAVIK (Dagbladet.no): Island - Norge 1-1.

Norge sitter hjemme når verdens beste fotballnasjoner samles i Sør-Afrika neste sommer.

For femte gang på rad går vi glipp av et stort mesterskap — og det er lenge siden vi har vært lenger unna enn nå.

Etter 1-1-kampen mot Island — der laget som ligger på 96.plass på FIFA-rankingen og har en befolkning som er marginalt større enn Bergen by — har kaptein Brede Hangeland ingen problemer med å erkjenne at Norge for øyeblikket er langt unna å være en god fotballnasjon.

- Andre får vurdere om denne kvaliken har vært et steg tilbake. Jeg er skuffet over at vi ikke greier playoff. Denne gruppa er ikke avskrekkende god. Og tabellen lyver sjelden, sier Hangeland til Dagbladet.

Ingen unnskyldninger

Det er vanskelig å arrestere ham på det. Med lag som Skottland, Makedonia og Island i gruppa er sju poeng en sørgelig fasit.

- Hadde Norge hatt noe i et VM å gjøre?

- Jeg sa før denne kampen at vi må slå et lag som Island på bortebane om vi skal til VM. Det er utrolig skuffende at vi ikke er bedre. Vi har ingenting i VM å gjøre sånn som vi framstår i dag, sier han.

Hangeland har ingen bortforklaringer eller unnskyldninger, han innser at Norge gang på gang svikter når det gjelder som mest.

- Det har skjedd i tre kvaliker på rad nå. Det handler om å heve seg når det gjelder som mest. I dag prøvde jeg alt jeg kunne. Jeg har sjelden ropt så mye, men som lag greide vi ikke å prestere, sier han.

Lever i håpet
Dagbladet talte ni sjanser til Island, mens Norge havnet på fire. Det sier det meste om hvilket lag som hadde fortjent å vinne kampen på Reykjavik, noe ingen av de norske spillerne heller protesterte på.

- Det ble litt vilt der, med offensiv formasjon og gambling for å vinne kampen. De utnyttet overtallet på midtbanen og spilte rundt oss. Men vi har nok sjanser til å score flere mål, selv om det ville vært ufortjent om vi hadde vunnet, sier Hangeland.

INGENTING Å GJØRE I VM: Brede Hangeland sier at når man ikke er i stand til å vinne kamper som man forventer å vinne, har man ingenting i et VM å gjøre.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
INGENTING Å GJØRE I VM: Brede Hangeland sier at når man ikke er i stand til å vinne kamper som man forventer å vinne, har man ingenting i et VM å gjøre.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

For det så ut som det var Island som spilte om en VM-plass — ikke Norge. Og frykten for å aldri få delta i et stort mesterskap er ikke blitt mindre hos landslagskapteinen i løpet av kvelden.

- Jeg lever i håpet ennå. Kanskje i 2016, sier han med et skjevt smil — vel vitende om at Norge kanskje kan bli automatisk kvalifisert til EM som vertsnasjon.

- Skulle tro det var vennskapskamp
Stoppermakker Kjetil Wæhler mener innstillingen til de norske gutta var langt under pari.

- Vi er nærmere tap enn seier. Innstillingen i 1. omgang er ikke bra nok. Man skulle tro det var vennskapskamp, sier Aalborg-spilleren.

Og stopper ikke der:

- Vi tror kanskje det skulle bli en enklere kamp, selv om vi ble advart på forhånd. De viste muskler og kriget bedre enn oss.

- Har vi noe i et VM å gjøre?

- Når vi spiller en så viktig kamp og ikke presterer er det en lang vei å gå, sier Wæhler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!