Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykling, Critérium du Dauphiné, Boasson Hagen:

«Har jeg bare fire seirer? Jeg trodde jeg hadde flere»

Den kommende uka pleier Boasson Hagen alltid være god.

OVERRASKET: Nacer Bouhanni (i grønt) var den store favorittet, men Edvald Boasson Hagen angrep tidlig da han tok nok en etappeseier under Critérium du Dauphiné i fjor. Dette rittet pleier han alltid å ankomme i godt slag. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
OVERRASKET: Nacer Bouhanni (i grønt) var den store favorittet, men Edvald Boasson Hagen angrep tidlig da han tok nok en etappeseier under Critérium du Dauphiné i fjor. Dette rittet pleier han alltid å ankomme i godt slag. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Det vante oppskriften for Edvald Boasson Hagen har vært en solid bolk med trening, og etapperittet Tour of Norway.

Denne gangen ankommer han fra ti hektiske dager, to sammenlagtseirer og fem etappeseirer fra de norske etapperittene.

Men akkurat nå er ikke godfølelsen der - i hvert fall ikke under lette treningsøkter:

- Det er rart med det. Jeg følte meg veldig bra etter Tour of Norway og Fjords, men når kroppen får muligheten til å slappe av, så gjør den det. Men jeg er ikke bekymret for det. Det kan være at det er fordi jeg ikke har dratt til skikkelig, heller. Jeg vet jeg har trent det jeg skulle, og jeg har verken vært syk eller skadet. Da kan man ikke klage heller, sier Edvald Boasson Hagen til procycling.no.

Svinger «alltid» innom Dauphiné

Han gjør anrop fra sykkelsetet idet han pløyer igjennom den siste transportetappen før han skal begynne pakkingen for Critérium du Dauphiné.

- Det blir bare tre timer i dag, kommenterer han.

Som vi skrev tilbake i mai er årets Tour de France-oppkjøring hektisk. 18 etapper på 26 dager, og i tillegg skal han sykle både tempo og fellesstart under NM i Stjørdal.

- Jeg tror vi i Lillehammer kunne ha gjort det meget bra i lagtempo og, så det fristet litt å stille opp der. Men jeg får vel i første omgang prøve å forsvare titlene fra i fjor, sier han.

Den reelle testen på hvor nær Tour de France-formen han er blir som vanlig lagt til Critérium du Dauphiné. Siden 2010 har han kun gått glipp av rittet én gang, og det var etter at han forlot Giro d´Italia med skade i 2014.

- Jeg tror også jeg har syklet Tour de Suisse én gang, sier Boasson Hagen. Det stemmer også, men det var som neoproff hos Team Columbia tilbake i 2008.

Superdomestique og spurter

Det franske rittet består av åtte etapper, og starter søndag. På de siste seks utgavene av rittet, står han bokført med hele fire etappeseirer.

I fjor vant han en kaotisk spurt i Belley etter at han gikk tidlig fra bakhjulet til John Degenkolb, og endte opp med å holde unna for Nacer Bouhanni og Julian Alaphilippe over målstreken.

PUR UNG: I sin første sesong hos Sky stakk Boasson Hagen av i brudd og gikk solo inn til seier på den avsluttende etappen det året. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
PUR UNG: I sin første sesong hos Sky stakk Boasson Hagen av i brudd og gikk solo inn til seier på den avsluttende etappen det året. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

I 2012 og 2013 vant han spurtoppgjør ved to anledninger. Under den ene, i Tarare, slo han Michael Matthews, Gianni Meersman og Thor Hushovd.

Det første av de to årene la han også ned et fantastisk stykke arbeid underveis for sammenlagtvinner Bradley Wiggins.

Den aller første Dauphiné-seieren hentet ham hjem i brudd på den aller siste etappen. Det var i 2010-utgaven av rittet, som til slutt ble vunnet av Janez Brajkovic.

- Du har vunnet på flere forskjellige måter i dette rittet, er det noen av seirene du selv husker godt?

- Nja, jeg husker at jeg vant en ganske lang spurt i fjor, i slak oppoverbakke. Jeg tror Bouhanni var andremann. Og så vant jeg et for Sky i den norske mestertrøya, sier han og tenker nok på triumfen i 2013, der han spurtslo blant andre Matthews og Hushovd.

«Fordi han skal være i form»

At rudsbygdingen er så god i denne delen av sesongen, kan nok helt enkelt forklares med at det er: Fordi han skal være det.

30-åringen er pliktoppfyllende som få og har i mange år vært blant sykkelfeltets aller beste trente ryttere.

Vi ble med Boasson Hagen på gjennomkjøring av VM-løypa i Bergen!

Der andre nok liker å være på lengre samlinger, får Dimension Data-rytteren lett «brakkesjuke», og ønsker enten å trene seg i form selv, eller kjøre sykkelløp.

- Og så begynner det jo å dra seg mot touren?

- Ja, man ønsker å være i bra form og langsomt nærme seg toppformen. For min del tror jeg det har sammenheng med at jeg starter med en god treningsperiode i mai og har startet opp igjen med Tour of Norway. Det har fungert så bra at jeg ikke har prøvd så mye annet heller, utenom den ene gangen jeg syklet i Sveits (og den gangen det ble Route de Sud, vår anmerkning).

SEIER I NORSK TRØYE: Michael Matthews og Thor Hushovd var to av konkurrentene Edvald Boasson Hagen slo da han tok sin tredje etappeseier i Critérium du Dauphiné i 2013. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
SEIER I NORSK TRØYE: Michael Matthews og Thor Hushovd var to av konkurrentene Edvald Boasson Hagen slo da han tok sin tredje etappeseier i Critérium du Dauphiné i 2013. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Når vi forteller ham at han har vunnet fire etapper de siste seks årene, svarer han følgende:

- Har jeg bare fire? Jeg trodde jeg hadde flere, jeg. Du har tatt med den etappen jeg vant i fjor? undrer ham.

Og det har vi gjort.

Et lite tips til Boasson Hagen

Dessuten har vi nok kikket litt mer på etappeprofilene enn Boasson Hagen har fått gjort per nå.

Derfor tipser vi ham like gjerne om søndagens åpning med målgang i St. Etienne. Det er en utfordrende sak med hele åtte kategoriserte stigninger underveis.

Den største utfordringen er en annenkategori litt over halvveis ut på etappen, mens det eller dreier seg om tredje- og fjerdekategorier.

Etappen avsluttes i en rundløype i St. Etienne der man skal passere den 3,4 kilometer lange Côte de Rochetailléé ved tre anledninger. Den stiger 5,4 prosent i snitt og når man er på toppen er man kun sju kilometer unna mål.

De kommer til å gå fort unna, da det stort sett dreier seg om utforkjøring inn til målområdet.

- Av de fire mulighetene spurterne har, høres vel dette ut som det som passer aller best for deg?

- Det høres ut som en etappe jeg kan like godt det der. Jeg har ikke forberedt meg noe særlig på det, så da var det greit å gjøre unna forberedelsene nå. Ellers så vet jeg også at det er en relativt kort tempo (23,5), så da kan det jo være muligheter der også.

I tillegg finnes tre andre muligheter for samlet spurt. Den siste av dem - etappe 5, har målgang i Mâcon. Her vant John Degenkolb spurten i 2011 - mens Boasson Hagen ble nummer to.

Cavendish rekker ikke Tour de Suisse

En snau måned foran Tour de France er fremdeles spydspissen i Afrikas første WorldTour-lag en nordmann.

Dimension Data bekreftet tidligere i uka at Mark Cavendish ikke blir å se i aksjon i verken Dauphiné eller Tour de Suisse, men først under det britiske mesterskapet en knapp uke fra La Grand Départ i Düsseldorf.

CATCH ME IF YOU CAN: Boasson Hagen tar seg av konkurrentene på oppløpet for Team Sky i 2012-sesongen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
CATCH ME IF YOU CAN: Boasson Hagen tar seg av konkurrentene på oppløpet for Team Sky i 2012-sesongen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Boasson Hagen ser helt at briten blir med til treukersrittet, men innser samtidig at det ikke er mye han får gjort med den situasjonen nå.

- Man må ta det laget man får. Det er sykdom (kyssesyken) dette dreier seg om, så man får ikke gjort noe med det. Jeg håper Cav blir med, og da gjør jeg gjerne opptrekk for ham på flate etapper. Om han ikke skulle bli med, får vi andre litt mer frihet - og det vil ikke være negativt, det, heller.

- Det drar seg nok en gang mot touren: Gleder du eller gruer du deg til det som venter nå?

- Jeg gleder meg alltid til å komme i gang, og nå vet jeg jo hva jeg går til. Uka før det hele starter er alltid litt lang. Da sitter man bare på rommet og stirrer i veggen, så det er vel det jeg gruer meg mest til. Det er bedre når det hele braker løs, mener Boasson Hagen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Hele Norges coronakart