Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Har kommet frem til prisen på norsk antidopingavtale

- Må nok regne med 500 000 kroner.

Oslo, 201603010. Cecilia Brækhus intervju til påskeavis
Foto: Nina Hansen / dagbladet
Oslo, 201603010. Cecilia Brækhus intervju til påskeavis Foto: Nina Hansen / dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leidulf Gravråk, presidenten i Norges Profesjonelle Bokseforbund (NPBF). mener det vil koste mellom 400 000 og 500 000 kroner å få på plass en antidopingavtale.

- Vi har fått forelagt et avtaleutkast fra Antidoping Norge (ADN), og slik jeg leser det ligger administrasjonskostnadene pluss testing av sju norske og sju utenlandske utøvere i forbindelse med et stevne på 330 000 kroner. Dersom det skulle bli positive prøver vil prisen bli høyere, på grunn av behandling i doms- og eventuelt ankeutvalg, forteller Gravråk til NTB.

- Må ut med 500 000 kr Han sier også at kostnader i forbindelse med reiser for å teste utøvere kan bli en betydelig utgift, både i forkant og etterkant av stevnene.

- Derfor må vi nok regne med å måtte ut med mellom 400 000 og 500 000 kroner før avtalen er i boks, slik det ligger an nå, legger han til.

- Det er en totalsum for antidopingarbeidet. Utenlandske utøvere regnes også med i regnestykket, men i praksis vil ingen utenlandske utøvere betale 40 000 kroner for å få lov til å bokse en fire-runders kamp i Norge. Derfor vil kostnaden bli lagt på de norske utøverne, som ønsker å bokse i Norge, sier Gravråk.

Alt som blir krevd av betaling skal gjøres opp på forhånd, og i NPBF har man regnet ut at det vil koste om lag 100 000 kroner per år for hver lisensierte norske bokser som skal være underlagt et norsk antidopingregime.

Ekstra Dersom Norges Profesjonelle Bokseforbund skulle få godkjenning både som arrangør og kontrollinstans, vil det bli krevd ytterligere betaling for utenlandske boksere, altså motstandere til norske utøvere hver gang et stevne skal arrangeres.

- Den kostnaden vi snakker om her på 40 000 kroner gjelder for et stevne. Man må påregne kostnader for testing av nye utenlandske utøvere for hvert stevne. Det innebærer at hvis man skal arrangere fire stevner i Norge, vil kostnaden bli mye høyere enn det som er opplyst. Da kan man fort komme opp i millionbeløp, mener NPBF-presidenten.

Dette vil gjelde alle arrangører, også selskapet til Brækhus som har en søknad inne om proffkamper på norsk jord. Summen som må betales er avhengig av hvor mange kamper og utenlandske boksere som skal i aksjon på norske stevner, men et antidopingopplegg som vil bli godkjent av ADN kan fort komme til å koste 40 000 kroner per utenlandsk motstander.

Også Brækhus på banen Også selskapet til Cecilia Brækhus er på banen med en søknad. Den første ble avslått, men også folkene rundt den norske verdensmesteren har justert seg inn etter de anbefalinger som er kommet fra beslutningstakerne (godkjenningsnemnda).

Så vidt NTB erfarer er det dialog mellom NPBF og Brækhus' selskap. Et samarbeid er trolig.

- Jeg kan bekrefte at vi har hatt god kontakt med John Christian Elden, Brækhus' talsmann, etter at de sendte sin søknad og fikk den avslått, forklarer Gravråk.

Han forteller at Antidoping Norge får sine midler fra Staten via kulturdepartementet, men proffbokserne kommer ikke under denne ordningen. De må finansiere sitt antidopingarbeid på egen hånd, og det er en utfordring for bokserne. Det er Leidulf Gravråk den første til å innrømme.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart