Har konkurrenten som forbilde

Møt OL-profilen Erik Tysse.

(Dagbladet.no): OL I BEIJING - 18 DAGER IGJEN ...

I en artikkelserie før og under de olympiske lekene vil Dagbladet.no presentere flest mulig av Norges OL-deltakere.

Alle utøverne får de samme seks spørsmålene, som dekker så vel det sportslige som hva de gjør når de ikke trener eller konkurrerer.

Erik Tysse (27), kappgang


- Hva er din målsetning for OL?

- Målet mitt er topp 8-plasseringer.


- Vil du engasjere deg i samfunnsspørsmål i forbindelse med lekene, og i så fall hvordan?

- Vi har ganske strenge restriksjoner fra Den internasjonale olympiske komiteen (IOC), og vi må følge reglene. Jeg vil nok holde en lav profil, jeg ønsker ikke å uttale meg om ting jeg ikke vet noe særlig om. Olympiatoppens oppfordring er 100 prosent fokus på arbeidsoppgavene.

GODT SKODD: Erik Tysse jubler etter å ha blitt nummer fem på 50-kilometer kappgang under VM i friidrett i 2007. Løpet gikk i 31 graders varme og med en luftfuktighet på 55 prosent. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
GODT SKODD: Erik Tysse jubler etter å ha blitt nummer fem på 50-kilometer kappgang under VM i friidrett i 2007. Løpet gikk i 31 graders varme og med en luftfuktighet på 55 prosent. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

- Hva er ditt beste OL-/idrettsminne?

- Det må 50-kilometeren i Osaka-VM, der jeg ble nummer fem. Jeg husker godt overraskelsen over plasseringen. Det var et veldig godt løp, hvor jeg fikk det beste ut av dagen. Dette er en gledesfølelse som varer.

- Hva er ditt pinligste minne fra idrettsbanen?

- Hmm, her kan jeg ikke komme på noe spesielt.


- Hva liker du å gjøre når du ikke driver idrett?

- Jeg ser mye film og leser litt bøker når jeg reiser. Og så interesserer jeg meg for nyskapning og automasjon. Særlig synes jeg det er spennende med styresystemer til båter og biler, ja egentlig det meste innen elektronikk. På sikt vil jeg videreutdanne meg som ingeniør.


- Hvem er ditt forbilde?

- Jefferson Pérez har inspirert meg mye. Som utøver er han unik, og det er han også som person. Han er snill og utadvendt, og gjennom det inspirerer han til at vi er venner utafor banen. Og det å ta OL-gull som 22 åring er selvfølgelig sterkt.

Har konkurrenten som forbilde
FORBILDET: Jefferson Pérez kommer fra Ecuador er en av Erik Tysses konkurrenter - og venner - under OL i Beijing neste måned.