Har kropp som en 800 meter-løper

Ndure veier 16 kilo mindre enn Powell.

(Dagbladet.no): Forskjellen mellom verdensrekordmannen Asafa Powell og Jaysuma Ndure var åpenbar på flere måter under gårsdagens Grand Prix-stevne i Italia.

At jamaiceren løp 100 meter 33 hundredeler raskere var en ting - men bildene av de to ved siden av hverandre avslørte en veldig forskjell i muskelmasse.

Mens Powell er muskuløs som få, er Ndure nokså spinkel til å være sprinter.

Trener Olav Magne Tveitå sier det slik til Dagbladet.no:

- De fleste tror han løper 800 meter. Men det går fint an å ha eksplosive muskelfibre uten å være så stor. Det er mer sjeldent å se høye løpere som er veldig ekplosive. Men det er Jaysuma.

Skal bli litt tyngre

Ndure rager én meter og 91 centimeter over bakken, men veier bare 71 kilo. Asafa Powell er faktisk nesten like høy med sine 190 centimeter, men han veier 88 kilo.

- Jaysuma har en kropp som er veldig mye mer normal, sier Tveitå.

MYE LETTERE ENN POWELL: - Det er beina som løper, ikke overkroppen, sier Jaysuma Ndure. Foto: AP
MYE LETTERE ENN POWELL: - Det er beina som løper, ikke overkroppen, sier Jaysuma Ndure. Foto: AP Vis mer

De to har først og fremst konsentrert seg om 200 meter, og det er noe av grunnen til at Ndure ikke er mer muskuløs.

- På 100 meter kan man være tung og løpe fort. På 200 meter er det en fordel å være lettere. Vi har ikke drevet så mye med styrketrening, men ettersom vi skal satse mer på 100 meter neste år, er vi nødt til det nå. Det skal gi mer aksellerasjon og mer styrke, sier treneren.

- Hvor mye muskler skal han legge på seg?

- Det er ikke snakk om mange kilo. 1-2 kilo. Jaysuma skal fortsatt være en slank løper, det er medfødt. Han veide bare 66 kilo da han kom til Norge som 18-åring. Hans styrke er at han er lett og spretter mot underlaget. Blir han for tung, mister han den fordelen, sier Tveitå.

- Ikke overkroppen som løper

Jaysuma Ndure selv er ganske enig i treneren utsagn om at han ser ut som en 800-meterløper.

- Jeg er litt enig. Men folk er forskjellige. Hvis jeg ble stor i overkroppen, ville jeg ikke løpt så fort. Det viktigste er å jobbe med beina. Det er de som løper, ikke overkroppen, påpeker Ndure til Dagbladet.no.

Trener Tveitå mener det er et sunnhetstegn at de beste sprinterne ikke er så store som for en del år siden.

Har kropp som en 800 meter-løper

- Akkurat nå er ingen av de beste så veldig store, og det er kanskje et sunnhetstegn. Men ta en løper som Kim Collins, som løp sammen med Jaysuma her i Italia. Han er like tynn, men vant VM i 2003, sier han.

- Hvor mye raskere kan Ndure bli på 100 meter med riktig styrketrening?

- Jaysuma er ikke sterk i knebøy, men det er veldig trenbart med vekter. Jeg tror han ganske greit skal bli 5-6 hundredeler raskere i starten, og når han får opp styrken, tar han gjerne noen hundredeler på teknikken også. Til sammen snakker vi kanskje om et tidel, sier Tveitå.

<B>LIK KROPP SOM NDURE?:</B> Kim Collins vant VM-gull i 2003. Trener Olav Magne Tveitå, mener Collins er like tynn som Ndure.
EN SLUGGER:</B> Få sprintere har hatt en så enorm kropp som Ben Johnson. Men den kom ikke bare som et resultat av hard trening...