Har lært å slakte rein

Terje Håkonsen forbereder seg til The Arctic Challenge.

(Dagbladet.no): Terje Håkonsen vil gjerne fortelle om at han har lært å slakte rein. I forrige uke i Kautokeino. I to dager løp Håkonsen rundt på vidda sammen med same-guttene som står bak reinkjøttproduktet «Davas». Sammen grillet og slaktet  og koste de seg. Håkonsen fikk til og med kaste lasso.

Det skulle bare mangle at han, som vert for årets snowboard-begivenhet, selv sto for slaktingen. Når The Artic Challenge går av stabelen i Oslo i neste uke er det nemlig reinkjøtt Håkonsen skal servere de rundt 70 utøverne fra to store lavvoer i Holmenkollåsen.

Enklere i Oslo

Både lavvoer og reinkjøtt er fløyet inn fra Finnmarksvidda. Det er liksom enklere å fly en bit av Nord-Norge sørover, enn å fly snøkanoner nordover. For akkurat det måtte han og de andre arrangørene ha sett seg nødt til å gjøre dersom The Arctic Challenge skulle vært arrangert i vår nordligste landsdel.

- Fire av fem ganger har konkurransene vært kjørt i Nord-Norge. Hele tanken bak konseptet var jo fjellene og naturen i Lofoten, og mange av kjørerne skulle helst sett at vi holdt oss der oppe. Men infrastrukturen, uforutsigbare værforhold og mangel på tilstrekkelig «preppe»-utstyr, gjør det svært vanskelig å gjennomføre en internasjonal konkurransene i nord, sier han.

Ved å holde årets The Arctic Challenge i Oslo vet Terje at de når ut til mange flere. Det er enklere å komme seg til begivenheten i hovedstaden: Man setter seg bare på T-banen til Midtstuen.

Terjes baby

Tirsdag 28 februar samles rundt 60 internasjonale, og 10 av Norges beste snowboardere til Terjes leker i den nybygde quarterpipen på Midtstuen i Holmenkollen. Mange av dem store navn som Travis Rice og Fredrik Austbø som begge konkurrerte i Torino for rundt to uker siden.

Snø-cowboyen:    Terje har ingen planer om å avle idrettsutøvere. Han lager sin egen snowboardfest og forteller gjerne om hva som gjør han lykkelig. Med forbehold. Foto: Charlott L. Pettersen
Snø-cowboyen: Terje har ingen planer om å avle idrettsutøvere. Han lager sin egen snowboardfest og forteller gjerne om hva som gjør han lykkelig. Med forbehold. Foto: Charlott L. Pettersen Vis mer

Men Terje var ikke der. Terje Håkonsen og OL har liksom aldri vært en greie.

- Nei, det er ikke min fest det der.

Men Arctic Challenge- det er Håkonsens fest det. Hans egen, store, arktiske baby.

Og snowboardveteranen gleder seg stort:

- Ja, det gjør jeg. Og utøverne også. Mange har fortalt meg at de gleder seg som unger, forteller han på sitt eget Håkonsen-entusiastiske vis. Rooolig, litt lavmælt- men med stor innlevelse.

Snowboardlegende?

Og flere av kjørerne som deltar i år, er da også for ungsauer å regne. Noen av dem er i 15-16 årsalderen. Ung og oppadstormende.

- Så du blir reine gamlingen sammenlignet?

- Det har jeg vært lenge, svarer han.

Terje Håkonsen, navnet som sitter på de fleste snowboarderes lepper, har likevel ingen planer om å legge bort snøfjøla. Snowboard er en livsstil og en jobb. Slikt legger man ikke opp.

I tillegg til Arctic Challenge-arrangementet, jobber han i dag aktivt med produktutvikling og testing av utstyr for snowboardgiganten Burton.

I ny og ne kjører han en konkurranse, blant annet to stykker i Japan før jul hvor han vant den ene.

Snowboardveteranen har blitt 31 år og er pappa til to gutter på åtte og to år.

Uinteresserte sønner

Ingen av sønnene viser tegn på å ta etter pappa Håkonsens lidenskap for snowboard.

- Den yngste er jo for liten til at man kan si noe enda, og han eldste bryr seg ikke om snowboardsporten. Det er selvsagt helt greit. Jeg har ingen intensjon om å drive avl av idrettsutøvere. Slikt må komme naturlig, mener Terje.

Som kjent har Håkonsen den yngste sønnen sammen med tidligere håndballandslagsspiller Mia Hundvin. Forholdet vakte stor oppmerksomhet i media i sin tid, og ingen av de to er nevneverdig kjent for å kommentere det.

Og hva er det egentlig man vil vite? Nei, de to har ikke giftet seg i smug eller noe og er fremdeles bare samboere, bekrefter Håkonsen.

Ok.

Toppen av lykke

Terje Håkonsen er slett ikke mediesky så lenge man snakker om det sportslige, men;

- Det verste er når jeg har møtt journalister som ikke har peiling på sporten også ender de med å heller beskrive hva jeg har på meg, og hvordan jeg drikker ...

- Jus? ( For han gjør det, drikker minst tre glass appelsinjus i løpet av intervjuet.)

- ... øl. Journalister har beskrevet hvordan jeg tilfeldigvis har hentet meg en øl mens de prater med meg, også blir det blåst opp til å bety noe, også betyr det selvsagt ingenting, sukker han.

Spør man om hva som gjør Håkonsen lykkelig, er det viktig at man spesifiserer spørsmålet.

Er det snowboard-relatert svarer han gjerne:

- Kjøre i masse løssnø i Alaska.

Om hva som gjør han lykkelig generelt, svarer han heller ugjerne.

- Det er det bare jeg som vet.

Og ja, han har et listig smil om munnen i det han sier det.

Om ikke lykkelig, så kan Terje Håkonsen i hvert fall avsløre hva som gjør ham glad.

- Mat. Jeg blir glad av god mat.

Da er det fint at reinkjøttet og den økologiske maten som skal serveres under The Arctic Challenge i år, straks er på plass i Holmenkollåsen.

Rein-venner: Terje forbereder årets TAC sammen med Johan Mathis Buljo. For en uke siden var det Buljo som trengte en hjelpende hånd med forberedelse til TAC-menyen.
Fredrik Austbø: i svevet under The Arctic Challenge i 2003. Til uka er han tilbake under Håkonsens snowboardfest i Holmenkollen.