- Har lært i Stabæk

Dagbladet.no har kåret Lyn til årets overgangsvinner. Stabæk kommer dårligst ut.

Om ti dager sparkes årets Tippeliga i gang med Molde-Brann på Røkkeløkka. Dagbladet.no har gått gjennom årets Tippeliga-staller og sett på nyheter og avganger.

Oslo-laget Lyn har ikke kjøpt flest, men best siden Tippeliga-lagene gikk i dvale sist høst. Lyn håper nykommerne Steven Lustü, Tommy Berntsen, Thomas Lagerlöf og Jonny Hanssen skal gjøre Lyn til mer enn en middelhavsfarer.

Dagbladet.no gir Lyn en femmer på terningen for vinterkjøpene.

- Vi har fått en del nye gode tilganger - det er det ikke tvil om. Totalt sett er vi fornøyd, sier trener Sture Fladmark til Dagbladet.no.

Solid stopperpar

Han er godt fornøyd med det han har sett av nyhetene denne vinteren. Berntsen og Lustü danner et av Tippeligaens mest solide stopperpar. Berntsen var landslagsaktuell da han forsvant fra Lillestrøm til Eintracht Frankfurt, mens Lustü er en kandidat til Danmarks VM-tropp.

- De har rutine begge to. Begge har fart og styrke og er sterke i duellene, sier Fladmark.

Hanssen tok turen til hovedstaden etter at Tromsø rykket.

- Han har vært bra i vinter, selv om han har vært litt opp og ned. En veldig arbeidssom spiller.

Thomas Lagerlöf er et ukjent navn for det norske fotballpublikum. Fladmark tror han blir en nyttig Lyn-mann, men kanskje vil ikke alle legge så mye merke til den svenske midtbanespilleren.

- Han er en spiller som ikke så mange ser. Han jobber for laget og er flink til å lese spillet, skryter Lyn-treneren.

Spissjakten avblåst

Det var lenge snakk om å forsterke laget med en spiss til. Det er lagt på is til tross for at Helgi Sigurdsson mister de første kampene på grunn av skade.

- Vi har ikke noe konkret i sikte, sier den nye Lyn-sjefen.

Sture Fladmark er Tippeligaens yngste trener. Den tidligere Lyn-spilleren tok over da Stuart Baxter forsvant til jobb i det engelske fotballforbundet. Tidligere i vinter murret det i Lyn-leiren. Deler av spillergruppa skal ha ønsket Fladmark fjernet, men uroen la seg og Fladmark ble værende.

- Jeg gjør så godt jeg kan. Spillerne er kravstore, men profesjonelle, sier Fladmark.

- Hva sier du til de som mener Lyns eneste svekkelse foran sesongen er at de mistet Baxter?

- Det er ikke tvil om at Baxter var en god mann å ha her, men jeg prøver å bygge videre på det som var der, sier Fladmark.

Fra vinner til taper

I fjor ble Stabæk utropt til overgangsvinner. I år er bærumsklubben Dagbladet.nos overgangstaper. Det skyldes både økonomi og lærdom fra i fjor.

- Selv om man blir utropt til overgangsvinner er det ikke dermed sagt at det viser seg på tabellen. Det har vi lært i Stabæk, sier trener Gaute Larsen.

I oktober i fjor kunne Stabæk se tilbake på en sportslig sett skuffende sesong, uro rundt Jan Åge Fjørtoft, en trener som gikk av frivillig og en misfornøyd Tommy Svindal Larsen med mye benketid.

Svindal Larsen er borte. I tillegg forsvant Tobias Linderoth til Everton, Petur Marteinsson til Stoke og Fjørtoft ut i en kortvarig tilværelse som fotballpensjonist.

Bare en ny spiller har funnet veien til Nadderud: Danske Peter Sand - tvillingbroren til mer kjente Ebbe.

- Han er løpssterk og en typisk lagspiller, skryter Larsen.

Selv om det ikke er så mange nye navn å se i Stabæk-stallen varsler Larsen et nytt Stabæk.

- Vi har gjort en del rokkeringer som så langt ser ut til å slå heldig ut.

Mike Kjølø er trukket inn som stopper, Tommy Stenersen er flyttet fram på midtbanen, mens Tryggvi Gudmundsson har blitt dyrket som spiss.

I tillegg har Stabæk flere unggutter som banker på a-lagsdøra. Gaute Larsen vil ikke si noe om spillerne som er borte.

- Vi tenker ikke på hvem som var her i fjor. De er borte. Nå er det framtida som gjelder, sier Stabæk-sjefen til Dagbladet.no.

(Dagbladet.no)

OPTIMIST:</B> Gaute Larsen tror på en god Stabæk-sesong til tross for at flere sentrale spillere har forlatt Nadderud. Foto: SCANPIX
STURE DEN LURE?</B> Sture Fladmark stiller med et klart forsterket Lyn-lag - i alle fall på papiret. Foto: SCANPIX