Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Har lagt oppp to ganger, drømmer om OL-medalje neste år

Janne Ahonen (36) satser videre.

BACK IN BUSINESS: Mannen som nesten aldri smiler, Janne Ahonen, går for medalje i Sotsji-OL. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BACK IN BUSINESS: Mannen som nesten aldri smiler, Janne Ahonen, går for medalje i Sotsji-OL. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Janne Ahonen er klar for sin tredje periode som verdenscuphopper. Sesongens store ambisjon er medalje under vinterlekene i Sotsji.

Fem ganger har Ahonen vunnet den tysk-østerrikske hoppuken sammenlagt. Han har også fem VM-gull (to individuelle), men mangler medalje fra OL. Ahonen, som er blitt 36 år, har fått tommelen opp for satsingen fra familien.

Spesielt den 11 år gamle sønnen Mico gleder seg over pappaens comeback.

- Det hender vi trener sammen. Vi hopper jo i samme bakke, sier Ahonen til avisen Die Welt.

- Du tuller?

- Nei, i Lahti hopper vi fra tid til annen i samme bakke. Og ikke i barnas bakke, men i den store, forteller storhopperen fra Finland.

Han avviser at han er redd for sønnen når han setter utfor i større bakker.

- Nei, ikke nå lengre. Da han hoppet i stor bakke første gang, var jeg ganske nervøs og litt engstelig. Men jeg vet at han vil overleve, sier Ahonen, som innrømmer at kona ikke var like positiv til comeback som sønnene Milo og Mico.

Bølgedal Finsk skihopping har slitt voldsomt de siste årene. Nå vil Ahonen hjelpe den stolte hoppnasjonen tilbake i verdenstoppen.

- Jeg tenkte at «dersom det er så dårlig stilt med skihopping i Finland, kanskje det hjelper om jeg kommer tilbake», sier Ahonen til Die Welt.

- Den økonomiske situasjonen for landslaget er fortsatt dårlig, men det er tross alt bedre enn for et par år siden. Det blir bedre, og vi har fått inn noen nye sponsorer. Nå trenger vi stjerner, noen gode hoppere. Det vil være en vitamininnsprøytning, sier 36-åringen.

Sterkere fysisk Utfordringene står i kø. Hoppuken og OL er sesongens store høydepunkter for hopperne.

- Mine hovedmål er hoppuken og OL. Det store høydepunktet er selvsagt Sotsji-OL, men det er ikke årsaken til comebacket mitt. Samtidig, jeg håper å ta medalje i OL.

- Jeg har investert betydelig mer arbeid enn i mitt første comeback. Utstyret er også bedre, og jeg føler meg dessuten bedre. Fysisk er jeg sterkere enn i 2009. Det viser testene. Det føles jævlig godt å være tilbake, forteller finnen.

Prøvehopper Nykänen? En annen finsk storhopper kan også bli å se i OL. Legenden Matti Nykänen, tre ganger olympiske mester, har uttalt at han gjerne er prøvehopper i Sotsji eller hoppuken.

- Det var en god idé, men om den står ved lag er jeg usikker på. Matti var virkelig i form for ett år siden, og alt så bra ut. Men jeg tror han fikk noen flere problemer. Jeg vet ikke nøyaktig hvordan han har det. La oss vente, sier Ahonen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media