- Har låst seg

Ingen avklaring om kvinnenes deltakelse i Den tysk-østerrikske hoppuka. Sportssjef Clas Brede Bråthen opplyser at Tyskland jobber for å få til dette neste sesong. - Det virker som om det har låst seg litt for Østerrike, sier han.

JOBBER I KULISSENE: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
JOBBER I KULISSENE: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

INNSBRUCK (Dagbladet): 71 ganger er det blitt arrangert hoppuke for menn i Tyskland og Østerrike. Krefter jobber nå for å få med kvinnene.

Sportssjef Clas Brede Bråthen bekrefter overfor Dagbladet at han brukte Hoppuka - som Halvor Egner Granerud vant - til å bygge allianser. Det er de tyske og østerrikske forbundene som må bli enige til slutt.

- Jeg pratet med tyske representanter. De er veldig positive til å arrangere renn for kvinner i Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen under Hoppuka. De sier at de kommer til å gjøre dette, forteller Bråthen til Dagbladet.

KRYSTALLKLAR: Maren Lundby er blant dem som ivrer for at kvinnene skal få delta i Den tysk-østerrikske hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB
KRYSTALLKLAR: Maren Lundby er blant dem som ivrer for at kvinnene skal få delta i Den tysk-østerrikske hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- De har spurt oss om støtte. Og det er ikke noe å lure på. Det får de.

- Hva med østerrikerne?

- De har vi ikke fått pratet så mye med. Men det virker som om de har låst seg litt i forståelsen av dette.

Bråthen påpeker:

- Det er litt sånn i alle saker: Hvis det er folk som har forskjellige interesser, så er det ikke nødvendig å prøve å overbevise dem. Men det kommer et vårmøte i FIS. Vi bruker arenaer som Hoppuka til å forstå situasjonen og bygge allianser.

BEKLAGER GLIPP: Ingo Jensen, pressesjef for Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB
BEKLAGER GLIPP: Ingo Jensen, pressesjef for Hoppuka. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

På selveste julaften sendte den offisielle Twitter-kontoen til Hoppuka ut en melding som vakte oppsikt. Der ønsket de kvinnene velkommen til Hoppuka i 2023/2024. Ikke lenge etterpå ble meldingen slettet.

- Vi sendte ut Twitter-meldingen ved en feiltakelse. Den var planlagt noen uker i forveien, forteller pressesjef Ingo Jensen til Dagbladet.

- Situasjonen hadde dessverre forandret seg, fordi det østerrikske forbundet ikke kunne bekrefte at de vil ha kvinnenes hoppuke i 2023/2024. De var allerede enig med en annen turnering, forteller Jensen.

Turneringen han sikter til er Silvester Tournament, som Slovenia og Østerrike har sammen. Dette er kvinnenes svar på Hoppuka og arrangeres rundt nyttår. Men Bråthen er ikke i tvil om at de må innlemmes i herrenes hoppfest.

Kilder i Tyskland og Østerrike opplyser til Dagbladet at det er skepsis til å forandre på suksesskonseptet til Hoppuka. Rundt 100.000 tilskuere var ringside de fire rennene og kvalifiseringene denne gang.

POPULÆRT: Det første hoppukerennet i Oberstdorf trakk 25.000 tilskuere. Foto: Reuters / NTB
POPULÆRT: Det første hoppukerennet i Oberstdorf trakk 25.000 tilskuere. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Bråthen - på sine side - er ikke i tvil om at kvinnelig deltakelse vil toppe produktet. Om veien videre sier han:

- Vi må sørge for at nasjonene som er litt usikre kommer over på vår side. Vi opplever at tyskerne er veldig innovative for å få til noe her. De ber om støtte fra oss. Da må vi manøvrere oss som best vi kan rundt det - med våre kontakter.

NORSK JUBEL: Står en kvinnelig hopper ved siden av herrenes vinner neste gang? Halvor Egner Granerud gikk til topps i Hoppuka i år. Foto: AFP / NTB
NORSK JUBEL: Står en kvinnelig hopper ved siden av herrenes vinner neste gang? Halvor Egner Granerud gikk til topps i Hoppuka i år. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Men neste sesong blir for tidlig?

- Nei, jeg tror 2023/2024 er mulig. Det er dette Tyskland jobber for. Og det er det vi jobber for.

Bråthen forteller at et liknende alliansearbeid førte til at kvinnene får hoppe skiflyging i Vikersund i mars.

KONSULENT: Tidligere renndirektør i FIS, Walter Hofer, sto på trenertribunen i Innsbruck i forrige uke. Han er i dag konsulent i hoppmiljøet. Foto: Geir Olsen / NTB
KONSULENT: Tidligere renndirektør i FIS, Walter Hofer, sto på trenertribunen i Innsbruck i forrige uke. Han er i dag konsulent i hoppmiljøet. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Tidligere renndirektør Walter Hofer er nå konsulent i hoppmiljøet. Til Dagbladet sier han:

- Jeg lytter til den offentlige diskusjonen rundt dette. Men jeg har ennå ikke sett en seriøs plan. Først må forbundene søke om et slikt konsept, men jeg har ikke sett en plan ennå.

Hofer fortsetter:

- Først må hvert forbund sende inn en søknad til kalendermøtet i FIS. Så er det opp til dem å sette dette ut i live.

- Kan 2023/2024 komme for tidlig?

- Nei, dette er ikke et spørsmål om tid. Alt er der. Vi kan starte i morgen. Jeg vet det er seriøse planer på gang, men jeg har ennå ikke sett dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer