– Har lett etter en ny Solskjær

Ferguson hyller «superinnbytter» Rooney.

• Aston Villa-Manchester United 0-2 (0-0)

(Dagbladet.no): Wayne Rooney kom rett fra sykesenga og satte fart i Manchester United mot Aston Villa. Dermed endte det med United-avansement på Villa Park.

– Jeg har prøvd å finne en «ny» Ole Gunnar Solskjær som innbytter, selv om jeg ikke tror Wayne vil sette pris på en slik rolle, humret en opplagt sir Alex Ferguson etter kampslutt før han slo om til en litt mer seriøs tone.

– Wayne endret kampbildet da han kom inn. Han ga oss kraft, entusiasme og gjennombruddshissighet. Han utfordret Aston Villas forsvarsspillere, og utgjorde litt av en forskjell for kampen, utdypet Ferguson ifølge Sportinglife.

Det tok nemlig sin tid før lagmaskineriet til Manchester United kom i gang i kveldens tredjerundeoppgjør mot Aston Villa i FA-cupen.

Men da Cristiano Ronaldo på finurlig vis fikk kroppen foran Wilfred Bouma, og skled ballen inn bak en sjanseløs Scott Carson ni minutter før slutt begynte det igjen å sprudle av fjorårets tapende FA-cupfinalist.

Wayne Rooney feide all tvil til side da han banket inn et blokkert Ronaldo-forsøk fra 15 meter helt nede ved stolpen like før slutt.

Uniteds nummer ti enig i sjefens avgjørelse om å ikke spille med kraftspissen fra start.

NY SOLSKJÆR? Sir Alex Ferguson leter fortsatt etter en spiss som kan komme inn og avgjøre kamper. Det spørs nemlig om skotten har råd til å la superspiss Wayne Rooney ikle rollen som superinnbytter. Foto: Reuters/Scanpix
NY SOLSKJÆR? Sir Alex Ferguson leter fortsatt etter en spiss som kan komme inn og avgjøre kamper. Det spørs nemlig om skotten har råd til å la superspiss Wayne Rooney ikle rollen som superinnbytter. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

– Der og da føltes kroppen ok, men jeg var sliten etter kampslutt. Derfor var det nok en riktig avgjørelse å starte med meg på benken, selv om det kanskje tok litt lengre tid enn ventet før jeg kom inn, sa Rooney til BBC etter kampen. 

Med et solid bidrag fra Wayne Rooney de drøye 20 minuttene han spilte endte ihvertfall en vanskelig cup-trekning med et lykkelig utfall for Manchester United.

Carew tilbake

John Carew var tilbake fra skaden som holdt ham på sidelinjen mot Tottenham første nyttårsdag, og den norske kraftspissen kunne knapt bedt om et vanskeligere comeback enn mot Premier Leagues tetteste midtlås Rio Ferdinand og Nemanja Vidic.

Vanskelig skulle det også bli, men 10 minutter før pause fikk hjemmepublikummet en oppvisning på hva John Carew virkelig kan da nordmannen brukte muskler og rykket seg fri fra oppasser Rio Ferdinand.

Villa-spissen satte fart inn i feltet, men vinkelen ble litt for spiss i avslutningsøyeblikket, og forsøket endte i nettveggen.

Carew fikk en drøy time mot Manchester United før han gikk av banen til fordel for spissrival Luke Moore.

Sjansefattig åpning

– Har lett etter en ny Solskjær

Førsteomgang ble en sjansefattig affære på Villa Park med to godt organiserte lag som tillot motstanderen få offensive krumspring.

Og betegnende nok var det et langskudd som havnet først på sjansestatistikken etter snaue kvarteret. Stilian Petrov brant til fra 35 meter, i og det harde skuddet skrudde rett på utsiden av van der Sars venstre kryss.

Men det spørs om den rutinerte nederlenderen likevel hadde en slags kontroll på forsøket fra bulgareren.

Gjestene fra Manchester har slitt litt med rytmen i angrepsspillet etter kalasseieren mot Sunderland 2.juledag, og serietoeren brukte lang tid på å skape sin første mulighet i kveld også.

Men den var til gjengjeld av i øvre sjiktet av farlige målsjanser: Ronaldo fikk sikte inn høyreslegga relativt uforstyrret fra hjørnet av 16 meteren.

Portugiseren, som så ut til å gjort et enda større innhugg i hårgeléboksen enn vanlig, strakk vrista og skjøt hardt via bakken.

Scott Carson måtte gi en retur som havnet mer eller mindre rett i beina på Ryan Giggs i utsøkt scoringsposisjon, men United-kapteinen klarte ikke å få kontroll over venstrefoten.

Dermed endte forsøket langt til side for mål til Giggs og Uniteds fortvilelse.

Solid Laursen

Andre omgang begynte der den første sluttet; sjansefattig og tett. Det som ble skapt av farligheter i begge ender ble først og fremst skapt på dødball.

Spesielt hjemmelagets danske midtstopperkjempe Martin Laursen syntes å ha en tå med i spillet på det meste som skjedde. Villa-stopperen brøt til stadighet i siste liten når United presset på fremover.

Men United hadde et ess i ermet. Wayne Rooney har mistet to kamper i julestria, og har vært savnet. Mot Aston Villa var spissen tilbake på benken, og drøyt 20 minutter gjenstod da sir Alex Ferguson valgte å sende utpå et av sine mest fryktede angrepsvåpen.

Det er en avgjørelse han neppe angrer på.

Engelskmannen satte umiddelbart fart i et småreservert United-lag, og etter 80 min fikk man en forsmak på hva som var i gjære,

Rooney brøt et Villa-angrep, slo opp på Ronaldo i full fart oppover høyresiden. Portugiseren hadde is i magen og ventet til Rooney kom stormende foran mål. Fra 11 meter gikk forsøket over, men markerte at United hadde kastet mer kull på fyrkjelen.

Derfra og inn ble Villa tilskuere, og både Ronaldo og Rooney skulle altså tegne seg på scoringslisten.

PS! Fabio Capello begynner formelt i jobben som engelsk landslagssjef, men «tjuvstartet» med cupfotball i Birmingham. Der fikk han først og fremst se engelskmenn med fortrinnsvis defensive kvaliteter som Rio Ferdinand og Gareth Barry utmerke seg. Inntil Wayne Rooney gjorde sin entré.

VANSKELIG Å FÅ TAK PÅ: Cristiano Ronaldo kan juble sammen med Anderson etter å ha sklidd unna Villa-forsvaret og sendt Manchester United i føring mot Aston Villa.
SATTE FART PÅ UNITED: Wayne Rooney kom fra benken og var sterkt delaktig i Uniteds sterke borteseier mot Aston Villa.
VANSKELIG COMEBACK: John Carew fikk det like tøft som forventet mot Nemanja Vidic og United-forsvaret.
PÅ PLASS: Fabio Capello har landet på engelsk jord, og overvar sin første kamp som landslagssjef.