Frida Karlsson:

Har løst mystisk problem

Frida Karlsson (21) var langt nede i fjor. Hun kunne knapt huske sist gang hun trente uten å ha det vondt, men nå har hun løst problemet.

HAR HATT STORE PROBLEMER: Frida Karlsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR HATT STORE PROBLEMER: Frida Karlsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

På papiret ser det ut som Frida Karlsson leverte en god sesong i fjor. De tre medaljene hun tok i Oberstdorf-VM vil for alltid være nedskrevet i historiebøkene, men bak ulmet et problem.

Et problem som var så stort at sesongen ble avsluttet med at Karlsson brøyt tremila i det svenske mesterskapet i langrenn (SM) og skrek av smerter i de svenske skogene. VM ble også avsluttet på dramatisk vis.

Karlsson selv ga klar beskjed. Hun måtte ha en pause.

- Hele sesongen var en krig hvor jeg hele tida hadde et eller annet problem. Det var en mental kamp, og det er ikke artig, sier Karlsson til Dagbladet.

SMERTE: Frida Karlsson hadde tydelige smerter etter målgang. Vis mer

Funnet problemet

Hun snakker med oss over Teams fra høydesamling i Frankrike. Ved siden av 21-åringen ligger lagvenninna Maja Dahlqvist.

Karlsson ser med skrekk og gru tilbake på sesongen, men når hun ser framover er hun bare lettet.

- Jeg har det toppen.

- Hva har skjedd?

- Nå tror jeg at vi har funnet svaret på alle problemene, sier Karlsson og peker ned på beina.

- Det er føttene mine. De er rett og slett ganske rare. Hvis jeg står vanlig rett opp og ned så er det bare stortåa og hælen som er i bakken. Det blir nesten som et balansebrett for meg, sier bronsevinneren fra tremila i VM.

Og å balansere seg gjennom mil etter mil på ski er tungt. For oss vanlige dødelige er balansekunsten vanskelig nok uten at føttene jobber mot oss.

Karlsson sier at hun knapt kan huske sist gang det ikke var smerter i kroppen, og til VM måtte hun blant annet ta grep som å bare bruke skiathlon-sko.

- Det ble normalt å ha det vondt. Jeg trodde nesten at det var sånn det skulle være, men nå forstår jeg at det at det var helt feil, sier hun.

BRONSE: Frida Karlsson avsluttet VM med bronse på tremila. Heidi Weng (til høyre) ble nummer to, mens Therese Johaug vant. Foto: NTB
BRONSE: Frida Karlsson avsluttet VM med bronse på tremila. Heidi Weng (til høyre) ble nummer to, mens Therese Johaug vant. Foto: NTB Vis mer

Dette er løsningen

Den svenske distanseløperen sier at hun har veldig troa på at de nå har fått løst problemene. Hun jobber med en rehabilitering hun har veldig troa på.

- Jeg har fått spesiallaget utstyr til beina, som nye sko og såler. Det gjør at jeg kan bruke musklene i beina mye bedre. Da det var som verst forrige sesong kunne jeg ikke stå på ett bein. Det er veldig stor forskjell nå, og jeg er glad for at vi har funnet feilen.

- Det høres ut som en advarsel til de norske kvinnene?

- Ja. Nja. Det skal bli artig å gi alt framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer