Har mye av æren for Moa-modningen, får ikke fortsette

- Skuffende, sier Mike Speight.

(Dagbladet.no): I løpet av en sesong som ellers har vært skuffende for Vålerenga-fansen, har Mohamed Abdellaoue gått fra å være Skeid-spiller (kom til VIF for 400 000 kroner) til å spille for landslaget og være Manchester United-aktuell (i prisklassen 35 millioner).

En del av æren for det tilfaller offensiv trener i Vålerenga, Mike Speight

- Hele trenerapparatet har gjort en god jobb med Moa, og det er klart Speight også må ha bidratt veldig positivt, sier Raymond Johansen, leder for sportslig utvalg, til Dagbladet.no.

Nå får Speight likevel ikke forlenget sin kontrakt. Sammen med to andre trenere i VIFs store støtteapparat, må han gå fra jobben på Valle før oppkjøringen til 2009-sesongen.

- Jeg er skuffet over at jeg ikke får fortsette, for jeg har gjort flotte erfaringer og kommer til å savne mange av folkene i klubben, sier Speight til Dagbladet.no.

Klager ikke

Men engelskmannen klager overhodet ikke over situasjonen som har oppstått.

- Det er fint hvis folk synes jeg har gjort en god jobb, og jeg er takknemlig for at jeg har fått jobbe sammen med så mange flotte folk i VIF, sier Speight.

TRE AV SEKS BORTE: Antallet Martin Andresen- og Tore Ole Skullerud-støttespillere - Johan Kaggestad (f.v.), Truls Hallen, David Brocken, Gjermund Østby og Andrea Loberto - er blitt halvert. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX. Grafikk: DAGBLADET
TRE AV SEKS BORTE: Antallet Martin Andresen- og Tore Ole Skullerud-støttespillere - Johan Kaggestad (f.v.), Truls Hallen, David Brocken, Gjermund Østby og Andrea Loberto - er blitt halvert. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX. Grafikk: DAGBLADET Vis mer

- Når en mann som Moa har gjort så store framskritt under din ledelse, synes du det er er et paradoks at du blir fjernet?

- Nei, jeg vil ikke si at det er et paradoks. Klubben har en stor trenerstab, som må skjæres ned. Så da må jeg ut på arbeidsmarkedet, svarer Speight enkelt.

- Sånn er det i fotballen, den er spesiell. Dette vet jeg fordi jeg har vært med en mannalder eller tre. Det er ingenting som overrasker meg, men det er noe som er skuffende. Jeg vil uansett ikke begynne å kaste dritt, fortsetter han.

Vil holde kontakten med Moa

Sportslig leder Raymond Johansen svarer som følger på samme spørsmål.

- Du kan sikkert si at det er et paradoks - uten at jeg helt aksepterer presmissene for spørsmålet. Vi har hatt en evaluering, hvor vi blant annet har spurt spillerne, og vi har konkludert med at vi ikke har greid å utnytte alle roller så godt som ønsket, sier Johansen.

Han understreker at de tre fjernede trenerne ikke er syndebukker.

Speight sier på sin side at han vil fortsette å ha kontakt med Moa.

Har mye av æren for Moa-modningen, får ikke fortsette

- Vi snakket sammen seinest denne helga, og vi vil nok fortsette å treffes og snakkes, tror den erfarne fotballmannen.

- Moa er unik

Speight skryter uhemmet av sin tidligere elev, som han omtaler som «unik».

- Han er det største talentet jeg har jobbet med, potensialet er helt enormt. Egentlig så har han alt: kjapphet, en-mot-en-egenskaper, skudd, overblikk, lagspill, mental styrke og god touch, ramser han opp.

- Hva synes du om sammenlikningen med Ole Gunnar Solskjær?

- De har en del til felles, blant annet avslutningsegenskapene og evnen til å legge til rette for skudd med ett i stedet for flere touch. Men Moa er Moa, og Solskjær er Solskjær. Det bør ikke legges mer press enn nødvendig på Moas skuldre, svarer Speight.

- Han har vært en fornøyelse å jobbe med, og jeg håper han kan fortsette utviklingen. Det bør skje i rett klubb på rett nivå, dette bør Moa tenke grundig gjennom. Han bør ikke finne seg i å sitte på benken i en storklubb, mener spissens tidligere veileder.

LES MER I PAPIRUTGAVEN: - Noen luftslott sprekker fortere enn andre, skriver fotballekspert Morten Pedersen i sin kommentar til situasjonen.
ANERKJENNER SPEIGHTS INNSATS: Men sportslig leder Raymond Johansen (t.v.), her sammen med Martin Andresen, understreker at omorganiseringen kommer som en følge av en grundig evaluering.