FÅR KOMME INN:  Kvinner har hatt tilgang til å spille på St. Andrews, men det er først nå de får lov til å bli medlemmer av den eksklusive klubben.  Her spiller Annika Sörenstam på banen. foto: NTB Scanpix
FÅR KOMME INN: Kvinner har hatt tilgang til å spille på St. Andrews, men det er først nå de får lov til å bli medlemmer av den eksklusive klubben. Her spiller Annika Sörenstam på banen. foto: NTB ScanpixVis mer

Har nektet kvinner adgang i 261 år. Nå snur golfklubben

- Vi er stolte.

Den eksklusive golfklubben The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews har for første gang tatt opp kvinner som medlemmer.

Golflegendene Laura Davies, Annika Sörenstam, Renee Powell, Belle Robertson, Lally Segard og Louise Suggs har alle akseptert medlemskap i klubben. Det har også prinsesse Anne gjort. Alle sju har fått æresmedlemskap.

Dermed har klubben kvinnelige medlemmer for første gang siden den ble stiftet i 1754.

Medlemmene stemte i fjor, med 85 prosents flertall, for å ta opp kvinner i klubben.

- Det er en historisk dag for klubben, og vi er stolte over å ønske kvinner som har betydd så mye for golf velkommen, sier klubbens kaptein George McGregor ifølge The Guardian.

Klubbens lokaler ligger ved første utslag på St. Andrews, kjent som golfsportens vugge. Selve banen er offentlig eid og åpen for alle, så kvinner har alltid hatt tilgang til å spille. Den ærverdige bygningen har derimot alltid vært lukket for kvinner.

Det er bare rundt 20 år siden klubben hadde et skilt utenfor lokalene som informerte om at verken hunder eller kvinner hadde tilgang.

Royal and Ancient går i fotsporene til den eksklusive amerikanske klubben Augusta National, som tillot kvinnelige medlemmer for første gang i 2012 etter massiv kritikk.

(NTB)