- Har Norges tøffeste jobb

Den knallharde kritikken mot landslaget ser ut til å prelle av på Nils Johan Semb. Han nekter i hvert fall å forholde seg til den, men innrømmer overfor Dagbladet at presset foran Danmark-kampen er enormt.

- Hvis man ser på mediefokuseringen er det ingen i Norge som har en tøffere jobb enn meg, sier Nils Johan Semb.

Innerst inne vet han at et tap i EM-kvalifiseringskampen mot Danmark 7. september vil være som bensin på bålet for de som ønsker ham fjernet som landslagssjef. I hvert fall hvis Norge ikke underholder.

- Det er positivt at det er et stort engasjement for fotball i Norge, men jeg kan ikke - og vil ikke - delta i noen debatt rundt min person, sier Semb.

- Skjønner du at mange savner din deltakelse i denne diskusjonen?

- Jeg skulle gjerne sett at det var mindre støy rundt min person, men mitt valg er altså å trekke meg unna og overhodet ikke forholde meg til dette.

Ikke fulgt med

I et innlegg i VG i går gikk tidligere landslagsspiller Lars Bohinen nok en gang kraftig ut mot landslagsledelsen. Han skriver at Semb har utspilt sin rolle, at han bør gå av, og at han sprer tvil og bidrar til usikkerhet i landslaget.

- Har du lest Bohinens innlegg?

- Nei, sier Semb. Han rister på hodet og ber om å bli trodd på det.

- Men hvordan greier du å holde deg unna debatten om landslagets spillestil og det mange mener er en manglende vilje til å underholde på fotballbanen?

- Jeg deltar jo i denne debatten i andre sammenhenger. Nå vil jeg imidlertid se framover og fokusere maksimalt på kampen mot Danmark. Jeg har ærlig talt ikke fulgt så nøye med på hva som har vært sagt og skrevet de siste dagene.

- Mange mener Norge spiller kjedelig.

- Det er det historieløst å påstå. Jeg er enig i at andreomgangen mot Nederland (Norge tapte 0- 1 21. august) var dårlig, og at det må ha vært en kjedelig forestilling for publikum. Men hvis man ser på forrige kamp - mot Japan (Norge vant 3- 0 14. mai) - var det en strålende kamp. Da spilte vi champagnefotball.

- Så historieløst er det vel ikke å påstå at Norge har spilt kjedelig fotball. Kritikken etter EM-sluttspillet i 2000 er et eksempel på det?

- Ja, det er riktig, men poenget er at det svinger mye i fotball. Et klubblag kan også gå fra strålende til elendig spill fra en kamp til en annen, men der er kampprogrammet så tett at det ikke legges merke til. Landslaget spiller så få kamper at fokuseringen på hver kamp blir enorm. Og man husker bare den siste kampen.

5- 9 poeng

- Har du noen gang vært mer nervøs foran en kamp enn du er nå foran kampen mot Danmark?

- Jeg har ikke noe forhold til det ennå. Men når kampdagen nærmer seg, vil jeg nok kjenne det godt. Nå starter vi en ny kvalifisering. Det er klart det blir spesielt.

- Hvis vi taper...

- Hvis vi taper, er det en ny kamp mot Romania (12. oktober).

- Hvor mange poeng må vi ha etter høstens tre kvalifiseringskamper (Danmark, Romania, Bosnia-Hercegovina)?

- 5- 9 poeng. Da er vi med. Faktisk kan det være bedre at vi står med fem poeng enn seks etter høstens tre kamper. Du kan jo lure på hvorfor, smiler Semb.

- Og hvis vi har mindre enn fem poeng?

- Det er ikke noe hvis om atte dersom...

- Hvordan vurderer du lagene i vår kvalifiseringsgruppe?

- Det er nokså enkelt. Danmark øverst, så Romania, Bosnia-Hercegovina og Luxemburg.

- Og hvor plasserer du Norge i forhold til disse?

- Vi skal stå øverst.

- En sterk tropp

I går tok Nils Johan Semb ut sin viktigste landslagstropp på lenge. En tropp som gjør ham optimistisk.

- Etter at vi røk ut av VM-kvalifiseringen, uttalte du at en av årsakene til at vi mislyktes var at vi hadde for liten stabilitet i spillergruppa. Er troppen din stabil nå?

- Vi hadde en ekstrem skadesituasjon den gangen. Jeg føler jeg har de beste tilgjengelig nå, med unntak av Thomas Myhre.

- Det betyr at den stammen vi ser i laget nå, er den du ser for deg i et eventuelt EM-sluttspill i 2004?

- Dette er jo ikke statisk, men jeg føler troppen er en fin blanding av gamle og unge spillere. Noen av forsvarsspillerne begynner etter hvert å nå en viss alder, men samtidig ser vi jo at man kan prestere høyt i for eksempel midtstopperposisjonen lenge.

Myggen og Berg

- Ville Ørjan Berg og Erik Mykland vært i troppen hvis de sa ja til landslaget igjen?

- Svaret gir seg selv. Myggen hadde en fantastisk periode på landslaget sist og fikk jo nærmest sitt internasjale gjennombrudd i EM i 2000. Men han har selv signalisert at videre landslagsspill er uaktuelt. Ørjan har jeg snakket med flere ganger.

STORT PRESS: Landslagssjef Nils Johan Semb innrømmer at han lever under et sterkt press foran EM-kvalifiseringskampen mot Danmark 7. oktober. I går tok han ut troppen.