Hans Niemann saksøker Magnus Carlsen

- Har ødelagt livet mitt

Torsdag kom det fram at Hans Niemann saksøker blant andre Magnus Carlsen og Chess.com for flere milliarder. I søksmålet forteller han at Carlsen har ødelagt livet hans.

KREVER SVIMLENDE SUM: Hans Niemann krever over én milliard doller per sak. Foto: Tim Vizer / AFP
KREVER SVIMLENDE SUM: Hans Niemann krever over én milliard doller per sak. Foto: Tim Vizer / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld kom det fram at Hans Niemann saksøker Magnus Carlsen, Play Magnus Group, Chess.com, Daniel Rensch og Hikaru Nakamura.

- Søksmålet snakker for seg selv, skrev Niemann på Twitter.

I dokumentet står det at Niemann krever minst 100 millioner dollar, som tilsvarer over én milliard norske kroner etter dagens kurs. Ifølge den ungarskfødte amerikanske stormesteren Susan Polgar skal det dreie seg om minst 100 millioner dollar per sak, altså minst 500 millioner dollar totalt.

I tillegg skriver Niemann og hans advokater at Carlsen har ødelagt livet hans med «falske anklager».

- Til tross for falskheten i saksøktes (Magnus Carlsen) anklager, har saksøktes ondsinnede ærekrenkelse og ulovlig samarbeid, med hensikt, ødelagt Niemanns bemerkelsesverdige karriere i sin beste alder og ødelagt livet hans, heter det i dokumentet.

- Som et resultat av Play Magnus og Chess.coms samarbeid om å svarteliste ham fra sjakk, kan ikke Niemann lenger konkurrere i noen online Chess.com eller Play Magnus-turneringer, og vil ikke motta invitasjoner til personlige arrangementer sponset av Chess.com eller Play Magnus, som utgjør til sammen flertallet av FIDE-sanksjonerte sjakkturneringer, heter det videre.

REAGERER: En ny hendelse som involverer den jukseanklagede sjakkspilleren Hans Niemann får ekspertene til å reagere. Vis mer

«Feig» og «korrupt»

Carlsen blir kalt både «feig» og «korrupt» i søksmålet. Sjakkekspert og jurist Torstein Bae sa torsdag at det var vanskelig å vurdere Niemanns sjanser til å vinne søksmålet.

- Det har vært spekulert om det kommer et søksmål tidligere. Magnus har tilsynelatende vært reservert i sine uttalelser, og har nok fått råd om å ikke være for tydelig. Jeg har vanskeligheter for å se at Magnus er i noen stor risiko. Det har blitt dokumentert at Niemann har jukset på nettet, sa Bae til Dagbladet.

INGEN RISIKO: Sjakkekspert Torstein Bae tror ikke at Magnus Carlsen er i noen stor risiko. Foto: Erik Johansen / NTB
INGEN RISIKO: Sjakkekspert Torstein Bae tror ikke at Magnus Carlsen er i noen stor risiko. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

Sjakkeksperten la til at Niemanns posisjon hadde vært sterkere om han ikke hadde jukset tidligere.

- Det er en spennende utvikling om han ikke godtar analysene som skal vise at han har jukset i over hundre online-partier.

- Innrømmet juks

Nå har også Chess.com kommet med en uttalelse gjennom deres advokater Nina Mohebbi og Jamie Wine, ifølge CNN. Der skriver de at Chess.com er trist etter å ha hørt at Niemann har valgt å gå til søksmål, da «det skader sjakk og deres hengivne spillere».

- Han innrømmet å ha jukset i kjølvannet av Sinquefield Cup, og det resulterende nedfallet er på hans egen kappe. Som det framgår av rapporten fra oktober 2022, hadde Chess.com historisk sett behandlet Hans (Niemanns) tidligere juks privat, og ble tvunget til å avklare sin posisjon først etter at han uttalte seg offentlig.

SAKSØKES: Magnus Carlsen saksøkes av Hans Niemann etter sjakkbråket. Foto: Arun SANKAR / AFP
SAKSØKES: Magnus Carlsen saksøkes av Hans Niemann etter sjakkbråket. Foto: Arun SANKAR / AFP Vis mer

- Det er ingen berettigelse av Hans (Niemanns) påstander, og Chess.com ser fram til å klargjøre seg på vegne av laget og alle ærlige sjakkspillere, heter det i uttalelsen.

Slik startet det

Det var partiet i Sinquefield Cup som startet hele striden mellom Hans Niemann og Magnus Carlsen forrige måned.

Dagen etter nederlaget trakk Carlsen seg fra Sinquefield Cup og antydet gjennom en kryptisk melding i sosiale medier at årsaken var juks. Seinere utdypte han dette og gjort det klart at han ikke ville spille mot Niemann, fordi han mistenkte amerikaneren for å jukse.

SJAKK: Den internasjonale sjakkdommeren Kristoffer Gressli mener Magnus Carlsens påstander om Hans Niemann er de drøyeste i sjakkhistorien. Video: AP / Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter Carlsens melding om Niemann, kom også Chess.com med en rapport hvor de anklaget amerikaneren for omfattende juks.

Analysen fra nettstedet hevder at Niemann trolig har jukset i over 100 internettpartier og at det skjedde så seint som i 2020. Disse partiene inkluderer partier der det var premiepenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer