- Har ofte gruet meg til treningene

Men i dag går Hege Bøkko (22) 1500 meter i OL.

VIL FORTSETTE: Hege Bøkko var stortalentet som stagnerte. Mye av årsakens skyldes sykdom. Men skøyteløperen akter ikke å gi seg enda, selv om forventningene til dagens 1500 meter i Sotsji ikke er de største. NB: Bildet er tatt i januar. Foto: Tormod Brenna
VIL FORTSETTE: Hege Bøkko var stortalentet som stagnerte. Mye av årsakens skyldes sykdom. Men skøyteløperen akter ikke å gi seg enda, selv om forventningene til dagens 1500 meter i Sotsji ikke er de største. NB: Bildet er tatt i januar. Foto: Tormod BrennaVis mer

COLLALBO (Dagbladet): - For fire år siden drømte jeg om medaljer i Sotsji-OL. Jeg gjør vel ikke det nå, sier Hege Bøkko til Dagbladet.

For fire år siden kom hun hjem fra Vancouver-OL som en glad 18-åring med en oppløftende 10.plass og masse selvtillit og framtidstro i kofferten.

Så begynte motgangen og skuffelsene.  Og de har blitt hverdagen i Hege Bøkkos skøyteliv.

Satte pers Satt litt på spissen er Hege Bøkko råere enn noen gang rent fysisk. Hun har trent veldig bra, er sterk og utholdende, satte pers på en sykkeltest i sommer, og alt ligger - på papiret - til rette for at hun skal kunne gå fort på skøyter. Det gjør hun ikke. Hun får det rett og slett ikke til.

- Syra kommer etter et par-tre minutter, sier Hege.

-  Og den kommer bare når jeg går på skøyter. Ikke når jeg sykler eller gjør andre ting. Det er litt rart.

Derfor droppet hun EM på Hamar i vinter. Det er ingen vits i å gå langdistanse.

Blåste i teknikken Grunnen er trolig en helt feil teknikk full av uvaner.

- Da jeg var syk foran hele forrige sesong og mistet masse trening, handlet det bare om å komme seg fra A til B. Hvilken måte det skjedde på var ikke så farlig. Jeg tenkte ikke teknikk i det hele tatt da, dreit i den, og gikk vel på meg en masse uvaner og feil, sier hun.

- Jeg jobber hele tida med å bli kvitt dem.  Men det er ikke gjort over natta, sier Hege.

Dette intervuet ble gjort under skøytefolkets OL-camp i Collalbo i Italia noen uker før OL.

Hege har nettopp gjennomført en ok isøkt, men gruer seg litt til den neste.

- Da skal vi trene lagtempo og jeg vet at jeg får kjenne på syra igjen.

Tenkt på å gi seg - Har du tenkt på å gi deg?

- Ja, det har jeg tenkt mange ganger. Jeg har gruet meg til mange økter og jeg har lurt på hva som er vitsen med å holde på med dette etter såpass mye motgang og skuffelse.

- Men?

- Men så kommer det gjerne en opptur, ei god økt, eller noe. Og jeg vet jo at jeg er godt trent og har forutsetninger for å lykkes. Det er motivasjon å hente i det.

- Hva med OL?

- Etter Vancouver, der jeg var på ungdomskvote og hadde det veldig gøy, tok jeg sikte på medalje i Sotsji. Akkurat nå er dessverre ikke det noe realistisk mål dessverre.

Inspirert av Bjørgen - Og videre?

- Jeg jobber hele tida med å tenke positivt og for å komme tilbake til det nivået jeg vet jeg kan være på.  

- Tror du du klarer det?

- Jeg tror i alle fall jeg kommer til å prøve. Noen ganger har jeg hatt lyst til å gi meg med dette, men det er så gøy å gå bra på skøyter at jeg tror vel jeg prøver videre.

- Marit Bjørgen klarte jo å komme tilbake etter noen dårlige sesonger - jeg tror jeg kan klare det jeg også.

HAR SLITT: Etter gjenombruddet i Vancouver-OL for fire år siden har Hege Bøkko hatt mye motgang. I dag går hun 1500 meter i Sotsji. Foto: NTB scanpix
HAR SLITT: Etter gjenombruddet i Vancouver-OL for fire år siden har Hege Bøkko hatt mye motgang. I dag går hun 1500 meter i Sotsji. Foto: NTB scanpix Vis mer