EN DEMPER PÅ FERINGEN: Eibar-spillerne feirer opprykket til La Liga etter seieren over Alavés. Men til tross for den gode økonomien risikerer klubben å rykke ned en divisjon i stedet, dersom de ikke klarer å samle inn 1,7 millioner euro før 7. august. Foto:  EPA/Javier Etxezarreta/NTB Scanpix
EN DEMPER PÅ FERINGEN: Eibar-spillerne feirer opprykket til La Liga etter seieren over Alavés. Men til tross for den gode økonomien risikerer klubben å rykke ned en divisjon i stedet, dersom de ikke klarer å samle inn 1,7 millioner euro før 7. august. Foto: EPA/Javier Etxezarreta/NTB ScanpixVis mer

Har økonomien til en middels tippeligaklubb, sikret likevel La Liga-spill

Nå risikerer denne gjengen å rykke ned en divisjon i stedet.

(Dagbladet): Søndag slo Eibar motstander Deportivo Alavés 1-0 i den nest øverste divisjonen i Spania, Segunda División. Samtidig sikret laget opprykk til La Liga med to runder igjen å spille.

Eibar rykket først opp til Segunda forrige sesong, og det er smått utrolig at klubben kan bli å finne i La Liga neste sesong, når du ser litt nærmere på klubben.

Nord i Spania ligger byen Eibar, som bare har 27 000 innbyggere. Klubbens stadionanlegg, Ipurua, har en makskapasitet på 5500 mennesker, minst i divisjonen.

- Artig Til sammenlikning har Barcelona plass til nesten 100 000 tilskuere på berømte Camp Nou. Det er i gjennomsnitt bare 3000 mennesker på plass når Eibar spiller hjemmekamp.

- Det er litt artig. Du tenker litt på hvordan det skal gå når Real Madrid og Barcelona kommer på besøk. På en måte blir det litt stusselig. Men du ser hva feks Sogndal kan få til på Fosshaugane Campus, og de spiller fin fotball også. Det er klart det på mange måter blir en folkefest. En fest ikke så mange kan ta del i fordi det ikke er så mange mennesker som bor der, sier kommentator og ekspert på spansk fotball, Petter Veland, til Dagbladet, før han fortsetter:

- På samme måte som at Atlético Madrid vinner La Liga, og gir håp til de nest største klubbene i Spania, så gir Eibar håp til alle småklubbene rundt om i landet.

Springbrett Han peker på at det er en prestasjon som har blitt gjort før, da Granada rykket opp til La Liga i 2010/11-sesongen med svært begrensede midler. Men klubben kommer fra en by som er mye større enn lille Eibar.

- Eibar har økonomien til en middels tippeligaklubb, iallfall før nedskjæringer. For å dra sammenlikninger med Atlético Madrid, så er suksessen bygd på et kollektiv. Det er et lag som løper motstanderen i senk. De har en trener i Gaizka Garitano som har spilt mange La Liga-sesonger i Real Sociedad. Han har begynt å bevise at han er noe stort. Det er kollektivene som står sterkt i spansk fotball, det viser historien, det viser Eibar, sier Veland.

Byen Eibar ligger i Baskerland, og det er her unge spillere kommer på utlån fra andre klubber for å bli tøffere. Det gjelder blant annet for de spanske landslagsspillerne Xabi Alonso (Real Madrid) og David Silva (Manchester City), som begge har vært på lån i klubben tidlig i karrieren.

Søndag var nok den beste dagen i livet til mange Eibar-supportere. For endelig er klubben i La Liga, for aller første gang i klubbens 74 år lange historie.

Kan miste plassen Men det er noe som legger en demper på stemningen, supporterne risikerer å ikke få spillere som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo på besøk neste sesong.

Klubben må skaffe til veie 1,7 millioner euro før 6. august, ellers mister de ikke bare muligheten til å spille på det øverste nivået i Spania, klubben må i så fall ta den tunge veien ned en divisjon i stedet.

Klubben bruker aldri mer penger enn de har, og de har også egenkapital i klubbkassa. Klubben har blitt beskrevet som en foregangsklubb av klubbpresidenten Javier Tebas.

Loven i Spania sier nemlig at en klubb må ha en kapital som er stor nok til å dekke 25 prosent av de gjennomsnittlige kostnadene til alle de andre klubbene i Segunda-divisjonen, med unntak av de to klubbene som har høyest kostnader, og de to klubbene som har lavest kostnader i gjennomsnitt.

I teorien er de strenge reglene en slags garanti for at klubber skal overleve, men i praksis kan det ødelegge Eibar. Klubben blir straffet for å være en liten klubb som alltid klarer budsjettet sitt. Spillerne får alltid lønningene sine i tide, og i klubbkassa ligger det over 400 000 euro.

Får støtte av Alonso Xabi Alonso, som spilte på lån i den lille klubben i 2000/01-sesongen, har sammen med lagkamerat Asier Illarramendi støttet en kampanje som skal forsøke å redde klubben gjennom aksjesalg.

- Det er ironisk at en klubb som har misunnelsesverdig finansiell helse og null gjeld er tvunget til å gjøre dette, når det er andre klubber som har mye dypere problemer. Jeg håper vi kan gi klubben en stor dytt i retningen de fortjener å være, sier Alonso ifølge Goal.

Dersom Eibar ikke skulle klare å samle inn de nødvendige pengene, vil Osasuna, som tilhører naboregionen, beholde plassen i La Liga. Petter Veland tror ikke det vil skje.

BANESTORMING: Tilskuere stormet banen da Eibar sikret opprykket forrige søndag. Foto:  EPA/Javier Etxezarreta/NTB Scanpix
BANESTORMING: Tilskuere stormet banen da Eibar sikret opprykket forrige søndag. Foto: EPA/Javier Etxezarreta/NTB Scanpix Vis mer

- Summen det gjelder er en økning på budsjettet med 33 prosent. Det er de er mest bekymret for i øyeblikket. Det er likevel en optimisme der, og dersom de klarer det så vil de spille i La Liga. Sponsorer vil nok strømme til også, forteller Veland.

Du kan kjøpe aksjer Real Oviedo er en tradisjonsrik klubb som startet en internasjonal innsamlingskampanje da klubben trengte penger for å overleve, en innsamlingsaksjon som veldig mange land ble med i, blant annet Norge. Enkeltpersoner kunne kjøpe aksjer i klubben, det samme kan folk gjøre i Eibar nå.

- Om det er noen nordmenn som vil ta del i et La Liga-eventyr så er dette tidspunktet, sier Veland.

Aksjene vil i første omgang koste 50 euro per stykk. Men på Ipurua er de ikke optimistiske. Mange av klubbens supportere er under 18 år, over 60 år eller arbeidsledige. Løsningen kan bli en investor, noe som i så fall vil bety at klubben ikke lenger er i hendene på de som virkelig bryr seg om den.

Ingen kasteball Dersom Eibar skulle finne en løsning på det økonomiske problemet, tror ikke Petter Veland at klubben blir noen kasteball neste sesong.

- Det er lett å si at de blir det. Men er det noe jeg de siste seks-sju årene har lært i denne bransjen, så er det at det laget alle tror blir en kasteball biter godt fra seg. Det ser ut som det er en fordel å bli sett på som en kasteball. Både Norge og Spania har de siste årene, ikke bare denne sesongen, vist at laget som ekspertene tror havner sist holder seg oppe. Det er ikke noe som står i veien for at Eibar skal klare å holde plassen i La Liga neste sesong, sier Veland.

Han peker på at Rayo Vallecano og Levante begge havnet høyt på tabellen etter å ha blitt dømt nord og ned. Det samme gjorde Stabæk før inneværende sesong, og Bærumsklubben gjør sakene sine bra i Tippeligaen om dagen.

Som Petter Veland så fint sier:

- Du kan ikke sette opp en ligatabell som gjenspeiler budsjettet til klubbene. Det er det som gjør fotballen så unik.