Marit Bjørgen vil ikke bli trener

Har ombestemt seg: - Ikke motivert

Marit Bjørgen snakket varmt om mulighetene for egen trenerkarriere i 2014. Nå lukker hun den døra helt igjen. Samtidig deler hun sine tanker om norsk kvinnelangrenns usikre framtid.

VIL IKKE BLI TRENER: Marit Bjørgen lekte med tanken om å bli trener i et intervju med Dagbladet i 2014. Den ideen har hun nå lagt fra seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL IKKE BLI TRENER: Marit Bjørgen lekte med tanken om å bli trener i et intervju med Dagbladet i 2014. Den ideen har hun nå lagt fra seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med Dagbladet tilbake i 2014 fortalte Marit Bjørgen at hun så for seg en karriere som trener etter utøverkarrieren.

- Jeg kan absolutt tenke meg å bli trener, sa skidronninga til Dagbladet den gang.

Den beskjeden gledet Therese Johaug, Heidi Weng og resten av det daværende langrennslandslaget.

- Jeg tror Marit kommer til å bli en veldig god trener. Marit har opplevd så utrolig mye som skiløper, både medgang og motgang. Den erfaringen hun har er uvurderlig, sa Johaug i 2014.

- Hun er en leder i gruppa og er flink til å motivere oss. Jeg tror Marit kan bli en kjempegod trener, supplerte Weng.

Har ombestemt seg: - Ikke motivert

Åtte år seinere stiller Dagbladet Marit Bjørgen, som la skiene på hylla i 2018, det samme spørsmålet.

Nå er tonen en helt annen fra tidenes mestvinnende vinterolympier.

- Nei, nå er ikke jeg motivert for å bli trener. Det er jeg ikke, svarer Bjørgen kontant til Dagbladet og legger til:

IKKE BEKYMRET: Marit Bjørgen tror norsk kvinnelangrenn vil klare seg uten både Therese Johaug og seg selv. Foto: Shad Madian / Dagbladet
IKKE BEKYMRET: Marit Bjørgen tror norsk kvinnelangrenn vil klare seg uten både Therese Johaug og seg selv. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Jeg har to små hjemme og har lyst til å være til stede der. Så kan jeg heller bidra på breddenivå og dele min erfaring og kunnskap gjennom den arenaen.

Bjørgen deler derfor sine erfaringer og kunnskap i sin nye bok, «Marits metode», som hun gir ut sammen med Guro Strøm Solli.

- Når la du fra deg trenerideen?

- Jeg la fra meg den ideen ganske raskt rett etter at jeg la opp, forteller 42-åringen fra Rognes.

Ferdig med langløp

Familielivet er viktigst. Bjørgen besluttet i vår også å legge langløpssatsingene på hylla.

Den avgjørelsen holder hun fast ved når vi nå skriver september og ny sesong begynner å nærme seg.

Fristelsen har foreløpig uteblitt.

- Ja, jeg har lagt de skiene på hylla. Det blir ikke noe langløp på meg til vinteren. Det ga motivasjon å trene mot langløp forrige vinter, men det krever mye trening, forklarer 42-åringen.

PINLIG BERØRT: Marit Bjørgen innrømmer at hun har vært med på mye rart gjennom karrieren.  Vis mer

Framfor alt vil hun bli husket som en legende i langrennshistorien, hvor hun er tidenes mestvinnende i sin idrett og dessuten tidenes mestvinnende vinterolympier, uansett gren.

114 individuelle verdenscupseire, 18 VM-gull og åtte OL-gull sier alt. Bjørgen ledet an en unik storhetsperiode i norsk kvinnelangrenn.

Den storhetsperioden er nå over.

Norsk kvinnelangrenn er inne i en mer utfordrende periode etter at også Therese Johaug la opp etter sesongen som var.

Tøffe tider: - Ikke bekymret

Det samme gjorde Maiken Caspersen Falla, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen kom til samme konklusjon i 2020. Ingvild Flugstad Østberg er en annen merittert utøver som knapt nok har konkurrert de siste sesongene.

Likevel er Bjørgen optimistisk på vegne av sine arvtakere.

- Jeg er ikke bekymret. Men vi må kanskje være mer tålmodig. Det må vi. Men det er nok noen som kommer til å overraske til vinteren. Det er flinke trenere som legger sjela si i det, for å få jentene fram, sier Bjørgen til Dagbladet.

RUTINERT: Marit Bjørgen knuste Frida Karlsson i en stakeduell i TV 2-sendte «Landskampen». Det fikk Heidi Weng til å trekke på smilebåndet. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Da Bente Skari la opp, ble det også et tomrom, før det ble 10-12 flotte år. Det kommer ikke ofte sånne type løper som er så ekstremt gode som Therese. Det er kanskje hvert tiende eller femtende år. Da blir differansen stor. Det merkes selvsagt at hun forsvinner. Men jeg tror vi kan bli positivt overrasket til vinteren, sier trønderen.

Støtter Johaugs prioriteringer

Bjørgen forteller at hun fremdeles trener med Johaug, selv om begge nå har lagt konkurranseskiene på hylla.

- Ja, jeg gjør det. Det er bedre å være sosial i marka enn på kafé, sier hun og smiler.

Der Johaug har utnyttet tiden uten treningsforpliktelser til å nyte det gode liv, var ikke Bjørgen i posisjon til å gjøre det samme da hun la opp i 2018.

- Nei, jeg fikk jo barn. Men jeg hadde en fin ungdomstid og fikk gjort mitt der. Det er greit å få raset fra seg før den virkelig hverdagen kommer med småbarn, flirer Marit Bjørgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer