ZIKA-FARE: Helsearbeidere sprayer ut insektsmiddel i Rio-OL i 2016. En studie viser at ingen amerikanske utøvere ble smittet av Zika, men ble bitt av mygg som bar andre sykdommer. Foto: AP Photo/Leo Correa
ZIKA-FARE: Helsearbeidere sprayer ut insektsmiddel i Rio-OL i 2016. En studie viser at ingen amerikanske utøvere ble smittet av Zika, men ble bitt av mygg som bar andre sykdommer. Foto: AP Photo/Leo CorreaVis mer

Ny studie om Zika-viruset under OL i Rio 2016

Har oppdaget myggvirus hos flere OL-utøvere

32 amerikanske utøvere ble bitt av mygg med virus i Rio.

(Dagbladet): Før OL i Rio i 2016 var det hysteri rundt Zika-viruset, og flere forskere sendte ut alarm. De mente at mesterskapet burde utsettes eller flyttes fordi smittefaren var for stor.

Verken IOC eller Verdens helseorganisasjon var enige i dette, og avviste alle forslag om å endre planene. Brasilianske myndigheter mente også at de hadde situasjonen under kontroll, mesterskapet ble avholdt som planlagt.

Panikken hadde likevel spredt seg, og flere utøvere, blant annet de som var redd for å smitte sine gravide partnere, valgte å bli hjemme. Smitten sprer seg ved myggstikk, og gravide kan risikere å overføre smitten til fosteret.

32 utøvere

En ny studie fra Universitetet i Utah og Den amerikanske OL-komiteen, viser at ingen av USAs utøvere eller støtteapparat fikk Zika-viruset.

Forskerne har analysert blodet til 457 mennesker fra det amerikanske OL-laget før og etter mesterskapet, og kunne ikke finne noen spor av det beryktede viruset.

Det de derimot fant var en rekke andre myggrelaterte sykdommer. Antistoffene i utøvernes blod viste at flere ulike virus hadde blitt nedkjempet. Totalt kom 32 mennesker tilbake til USA med virus spredd gjennom mygg. Tre hadde spor av chikungunya, to med denguefeber og 27 med vestnilfeber.

- Fordi alle konsentrerte seg om Zika, ble vi overrasket da vi oppdaget andre myggrelaterte virus, forteller en av forskerne bak studien, Dr. Know Ampofo, i et intervju med NPR.

Smittet tross forholdsregler

Dr. Benjamin Pinsky mener studien gir ganske gode beviser på at ingen ble smittet av Zika-viruset.

Han reagerer derimot på at, tross alle forholdsregler, ble mange smittet av mygg.

- På grunn av Zika, brukte de fleste myggmiddel for å holde insektene borte. Dette var imidlertid ikke godt nok, og de ble likevel eksponert for mygg. Hadde Zika vært mer utbredt, ville trolig flere blitt infisert, mener han.

- Hva med resten?

En av forskerne som frarådet arrangeringen av mesterskapet, Amir Attaran, er ikke like overbevist av resultatene.

Han peker på at OL-utøverne trolig var de beste beskyttede i Rio under mesterskapet, og at tall fra deres blod ikke sier så mye om faren.

- Utøverne er de som hadde minst sjanse for å bli smittet. De og støtteapparatet bodde i OL-landsbyen, og der var motstanden mot myggen så god som man får det. Så hvis 32 av disse ble smittet av mygg, hva sier det om resten?, spør han til NPR.