Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny Eggen-bok:

- Har opplevd dype tragedier

Men Eggen sier det er en glede å snakke om sønnen Knut Torbjørn.

BOKAKTUELL: Nils Arne Eggen gir ut bok på Aschehoug forlag sammen med forfatter Otto Ulseth. FOTO: HANS ARNE VEDLOG
BOKAKTUELL: Nils Arne Eggen gir ut bok på Aschehoug forlag sammen med forfatter Otto Ulseth. FOTO: HANS ARNE VEDLOG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASCHEHOUG FORLAG (Dagbladet): Åpenhet har vært Nils Arne Eggens mantra gjennom livet. Derfor har 77-åringen få problemer med å snakke om tragediene som har rammet familien.

Det sier Otto Olseth, forfatter av den nye Eggen-boka, som ble lansert i går. Boka har fått tittelen «Nils Arne - et liv i svart og hvitt», og tar for seg livet på og utenfor fotballbanen.

- Han har opplevd dype tragedier, det er det ingen tvil om, forteller Ulseth til Dagbladet.

Selvmord

Det mest dramatiske var da sønnen Knut Torbjørn (51) tok livet sitt i 2012. Han hadde en mental sykdom. Selvmord har vært et tabu og er noe som sjelden omtales i det offentlige rom. Men den tidligere Rosenborg-treneren har valgt å være åpen om hendelsen.

LANSERING: Nils Arne Eggen og forfatter Otto Ulseth presenterte boka hos Aschehoug forlag i går. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
LANSERING: Nils Arne Eggen og forfatter Otto Ulseth presenterte boka hos Aschehoug forlag i går. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

- Det er ikke noe problem å snakke om Knut Torbjørn. Det er faktisk en glede, sier han.

- Jeg respekterer veldig sterkt folk som har en lang og dyptgående sorgprosess. Men for meg handler det om å gjøre sorgprosessen kortest mulig. Livet går videre. Og Knut Torbjørn er en del av det livet.

Negative krefter

På samme måte som faren var Knut Torbjørn en fotballmann. Han spilte i Rosenborg fra 1978 til 1991. Seinere trente han Aalesund, Moss og Fredrikstad. De siste åra før han døde var han ekspertkommentator på Viasat og jobbet tett med hovedkommentator Roar Stokke.

Bortgangen omtales under kapittelet «Katastrofen» i boka. Det går fram at Knut Torbjørn kjempet mot «negative og smertefulle krefter som plutselig og i perioder herjet inne i hodet hans».

- Han ble så dårlig at han døde av det, forteller Eggen. Han mistet også kona Karin altfor tidlig. Hun døde av kreft for sju år siden, 71 år gammel. Som 16-åring opplevde han at storebroren Torbjørn mistet livet i en drukningsulykke.

Krykke

Selv har Eggen slitt med helsa de siste åra. Han har fått en nyre av datteren Kristin. Og da boka ble presentert i lokalene til Aschehoug forlag i går, støttet han seg til en krykke.

FAR OG SØNN: Nils Arne Eggen og sønnen Knut Torbjørn var begge betydelige fagmenn på fotball. I 2012 tok Knut Torbjørn sitt eget liv. Dette bildet er fra 2001 da Rosenborg møtte Moss. FOTO: NTB SCANPIX
FAR OG SØNN: Nils Arne Eggen og sønnen Knut Torbjørn var begge betydelige fagmenn på fotball. I 2012 tok Knut Torbjørn sitt eget liv. Dette bildet er fra 2001 da Rosenborg møtte Moss. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

I samtale med forfatteren sa Rosenborg-legenden:

- Knut Torbjørn lever gjennom minnene. Litt spøkefullt sier jeg at jeg snakker med ham. Men jeg gjør jo ikke det, det ville vært en sensasjon. Men det er med på å avdramatisere det som skjedde. Jeg tenker ofte på hva Knut Torbjørn ville sagt i den og den situasjonen. På samme måte som meg var han en fotballmann og pedagog.

Fundamentalt

Ulseth har møtt Eggen i mange sammenhenger opp gjennom åra.

Forfatteren sier:

- Eggen har en fundamental holdning til åpenhet i alle livets faser. Han tenker at alt blir lettere å håndtere når det legges åpent på bordet. Det gjelder også tragediene som har rammet ham selv.

Ulseth påpeker at åpenheten har hjulpet andre personer som har vært i en vanskelig situasjon.

- Han legger ikke skjul på at det som skjedde med Knut Torbjørn er den største tragedien som har rammet ham. Han har nok grått atskillig mer enn det han har fortalt andre.

Suksess

Tragediene er bare en liten del av boka. Først og fremst handler den om den eventyrlige suksessen som fotballtrener. Med Rosenborg tok han 14 seriegull og vant cupen seks ganger. Klubben var i gruppespillet i Champions League seks ganger under Eggen.

Der 77-åringen satt i Aschehoug-lokalene i går - og kom inn på suksessen - kunne kontrastene knapt blitt større til det som skjedde på Lerkendal torsdag. Rosenborg tapte 1-3 for Bundesliga-klubben Leipzig i Europa League, og er blitt et ufarlig lag på den internasjonale scenen.

- Vi, og jeg sier fortsatt vi, var langt under pari. Igjen var det dette med løpskraft på Lerkendal. Det så ut som om spillerne fikk åndenød etter ti minutter, sier Eggen.

Champions League

På Dagbladets hypotetiske spørsmål - om hvor Rosenborg ville vært med ham ved roret - svarer han:

- Det er en alvorlig hypotese. Men spør du meg - og jeg er i særdeles grad inhabil - vil jeg påstå at vi hadde vært på toppen. Hvilken topp - om det er Mount Everest eller Galdhøpiggen - skal jeg ikke si noe om.

- Kunne laget vært i Champions League?

- Spør du meg, så sier jeg ja. Men jeg er rimelig inhabil, sier Eggen. Og smiler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!