STØTTER #TACKLEHOMOPHOBIA:Landslagsspiller Tom Høgli er en av mange norske fotballspillere som fronter kampanjen. Her sammen med Alexander Tettey etter Norges EM-kvalikkamp mot Kroatia i mars. Foto: Scanpix
STØTTER #TACKLEHOMOPHOBIA:Landslagsspiller Tom Høgli er en av mange norske fotballspillere som fronter kampanjen. Her sammen med Alexander Tettey etter Norges EM-kvalikkamp mot Kroatia i mars. Foto: ScanpixVis mer

- Har opplevd mer sextrakassering på Kiwi, enn naken i dusjen med seks skeive jenter

Fotballspillere kjemper mot homofobi i ny kampanje.

(Dagbladet): Tittelen i denne saken er hentet fra Twitter-profilen til Vålerenga-keeper Guro Pettersen. De siste ukene har hun og en rekke andre norske fotballspillere, trenere og eksperter frontet Raftostiftelsens kampanje #tacklehomophobia.

 

Intensjonen er å forbedre rettighetene for homofile og lesbiske verden over. Fungerende daglig leder Solveig Moldrheim forteller at responsen fra Fotball-Norge har vært over all forventning.

- Vi er overveldet over støtten fra spillere, supportere og klubber. De har vist et enormt engasjement. Det er veldig gøy, sier Moldrheim til Dagbladet.

Startet med Uganda Raftostiftelsen ble opprettet i 1987. Hvert år siden har menneskerettighetsorganisasjonen delt ut «Raftoprisen». I 2011 gikk den til Frank Mugisha fra Uganda. Det var da hans eget hjemland i fjor vedtok en lov som kriminaliserte homofili at idéen til kampanjen oppsto.

- Frank sa vi trengte nye stemmer. Vi spurte hvilke. Han sa: «Vi trenger afrikanske kirkeledere og fotballspillere.» Grunnen er at religion og fotball står sterkt i Uganda, som ellers i verden. Stemmene til fotballspillere når frem til folk, forteller Moldrheim.

For en drøy måned siden begynte kampanjen i Norge med at spillere fra Brann publiserte bilder av seg selv i sosiale medier med tekster som «Hvem er jeg til å dømme?» - under emneknaggen #tacklehomophobia.

 

De siste ukene har uttalige idrettsprofiler gjort det samme. 

- Veldig viktig Landslagsspiller Tom Høgli (31) var en av de første til å være med på kampanjen. F.C København-backen er en av Norges mest samfunnsengasjerte idrettsutøvere og var aldri i tvil da han ble spurt om å bidra.

- Hvis jeg kan være en liten bidragsyter, er det fint. Det er en flott kampanje og en viktig sak. Det blir lagt ut sterke bilder med fine budskap i media, og det synes jeg er veldig bra, sier Høgli til Dagbladet.

- Hva tenker du om situasjonen i Uganda?

- Det er jo helt forferdelig. Vi er i 2015. Homofili er den mest naturlige ting i verden. Det er veldig synd, sier Høgli og fortsetter:

- Jeg vet at kampanjen har som mål å nå så langt ut i verden som mulig, og helst til alle verdensdeler. Vi får håpe at desto flere spillere som er med, jo større inntrykk kan det gjøre i de landene hvor homofili er forbudt.

- Kampanjen sprer seg Raftostiftelsens daglige leder forteller at kampanjen allerede har spredd seg til Irland og Danmark. I tillegg er Moldrheim glad for at Bundesliga-profilene Håvard Nordtveit og Per Ciljan Skjelbred er blant dem som har delt budskapet. 

- Fremover vil vi jobbe i større og større sirkler. Vi ikke ferdig med kampanjen før vi treffer fotballspillere som har stemmer som når områder av verden der homofobi er vanlig, sier Moldrheim. 

Etter at Uganda stemte for loven mot homofili i fjor, ble den senere opphevet på grunn av at det var for få medlemmer til stede i parlamentet da den ble vedtatt. Faren er imidlertid til stede for at det kan komme nye avstemminger. Tidligere har lovforslaget innebært dødsstraff. Nå ønsker homofobene livsstid i fengsel for de som tiltrekkes av samme kjønn.

- Vi tror ikke at vi kan endre holdningene til sterkt homofobe over natten, men vi vil gjøre det lettere for folk som støtter rettighetene til lesbiske og homofile å si det høyt. Det betyr enormt mye. De i Uganda som gjør det i dag blir enten ansett som homofile eller ukristelige, sier Moldrheim.

Håper på mer åpenhet Intensjonen bak kampanjen er i utgangspunktet ikke rettet mot det norske fotballsamfunnet, men Raftostiftelsen ser de positive ringvirkningene «som en veldig ønsket sideeffekt».

Det gjør også Høgli. Han håper at initiativ som #tacklehomophobia også kan bidra til at flere fotballspillere tør å stå åpent fram som homofile.

- Det er veldig få profesjonelle idrettsutøvere som har kommet ut. Jeg regner med at idretten speiler samfunnet generelt. Det har sannsynligvis ikke vært klima for det. På kvinnesiden har det vært rom for det, men på herresiden virker det som det er et stykke å gå. Det er ingen tvil om at det finnes mange homofile idrettsutøvere, og det er viktig at de vet at det er plass til alle, sier Høgli.