Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vålerenga i Eliteserien

Har øynene på tredjeplassen

Etter en målsettingsdebatt fredag falt Vålerenga ned på femteplass som ambisjon for Corona-sesongen 2020. Dag-Eilev Fagermo tror topp tre og Europa er mulig.

MYE SÅRET STOLTHET: Vålerenga er en klubb som sjelden evner å leve opp til forventninger og ambisjoner. Nå er det Dag-Eilev Fagermos tur til å prøve å gjenreise klubben. Han stortrives, han gleder seg og sikter høyt. Når spillerne sier femteplass går treneren to bedre og sier tredjeplass og Europa 2021. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MYE SÅRET STOLTHET: Vålerenga er en klubb som sjelden evner å leve opp til forventninger og ambisjoner. Nå er det Dag-Eilev Fagermos tur til å prøve å gjenreise klubben. Han stortrives, han gleder seg og sikter høyt. Når spillerne sier femteplass går treneren to bedre og sier tredjeplass og Europa 2021. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

INTILITY ARENA (Dagbladet): – Jeg er enig i Dagbladets tips, bak Molde og Rosenborg kan egentlig hva som helst skje fra plassene tre til elleve, sier Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo.

Han kommer rett fra et møte med spillerne og støtteapparatet der målet for sesongen ble diskutert og definert.

Fellesnevneren da alle hadde sagt sitt ble femteplass.

Alt kan skje

Vålerengas ambisjon matcher Dagbladets tips til ett hundre prosent. Femteplass. Det er greit for Dag-Eilev Fagermo. Ser du hva Vålerenga har gjort de ti siste sesongene – 2, 7, 8, 11, 6, 7, 10, 8, 6 og 10 – er det kanskje i overkant. Men innerst inne, og det sa han allerede for en måned siden, har VIF-treneren øynene på tredjeplassen.

Argumentasjonen hans er "hvorfor ikke oss?"

– Eliteserien er så jevn, det skiller lite, og det handler om flyt og marginer. I mitt hode kan det like gjerne bli Vålerenga som tar tredjeplassen, sier Dag-Eilev Fagermo.

Den tanken er høyere enn hele gruppas mål, framtvunget gjennom det den nye treneren kaller en målsettingsdebatt.

– Jeg har alltid det noen dager før seriestart, sier han. Målet vi setter oss som lag er retningsgivende for sesongen. Det er dit vi skal. Men det er også viktig å være samstemt utad.

– Vi må være samstemte for å være sterke.

Ingen sidespor med VIF

I samstemtheten skjuler det seg et annet viktig ord, tydelighet. Det er Dag-Eilev Fagermos varemerke. Det du ser er det du får. Slik bygde og gjorde han Odd til Norges mest gjenkjennelige fotballag gjennom 12 år.

Nå er det Vålerengas tur til å kjøre fra A til B gjennom 30 serierunder uten å være innom sidespor.

– Begynne jeg å vingle er jeg ferdig, sier han. – Jeg må stå i det, uansett, jeg kan ikke bli prega om vi får tunge perioder. Jeg må være meg selv ett hundre prosent.

– Tydelighet i forhold til prinsippene vi skal spille etter er viktigere enn noe annet.

Eggen og Drillo

Dag-Eilev Fagermo er 4-3-3/4-5-1 til beinet. Med ballen i laget er det Nils Arne Eggens prinsipper som gjelder. Uten ball er det Drillos. Derfor var han ofte i Trondheim da den gamle mesteren ennå regjerte.

Derfor har han vært hjemme hos Drillo og hatt en tre timers gjennomgang av Vålerengas forsvarsspill 2019.

– Veldig lærerikt, sier Fagermo. – Det er de små detaljene som ofte avgjør. Og det er fascinerende hvor mye han (Drillo) kan og bryr seg. Han har fortsatt mye å lære bort.

Odd raknet ikke

Da Vålerenga var gode i 2019 var Dag-Eilev Fagermos Odd enda bedre. 16. mai ledet Odd Eliteserien to poeng foran Vålerenga. Etter 14 serierunder, da Vålerenga ikke lenger hadde råd til å sitte på Chidera Ejuke, var Odd likt med Bodø/Glimt helt øverst, fire poeng foran VIF på fjerdeplass.

Både Odd og Vålerenga mistet viktige spillere i sommervinduet, men Vålerenga mistet bare en.

Odd var til slutt målforskjellen unna tredjeplassen og Europa 2020.

Vålerenga havnet i nedrykksstriden.

Dag-Eilev Fagermo sitter med det samme laget som sprakk fullstendig i 2019. Da Ejuke gikk til Heerenveen var det som om han med seg tre av fire stolbein. De tre som ble hentet gjennom sommeren for å gjenopprette balansen, etter det Vålerenga påsto var grundig research, var stolbein av luft.

En mann forsvant og Vålerenga raknet.

Det er det laget, nå med Jonatan Tollås Nation tilbake i midtforsvaret, Fagermo skal gjenreise.

Alle har svakheter

Jobben begynner i Sarpsborg i kveld, et sted Vålerenga sliter og ikke har tatt poeng siden 2016 (2-0). Dag-Eilev Fagermo er optimistisk. Han ser at laget har sine svakheter, men det er ikke Vålerenga alene om.

Det er fellesnevneren i norsk fotball.

– Alle lagene bak Molde og Rosenborg har sine akilleshæler. Det er derfor jeg sier "hvorfor ikke oss?" Det er veldig bra stemning i gruppa – vi vet hvem vi er og hvor vi står. Vi har spennende typer og vi skal utvikle et nytt Vålerenga. Men for all del, utvikling er ikke nok, vi må vinne fotballkamper også.

– Jeg tror det blir bra, jeg.

– Jeg har i hvert fall trua, sier Dag-Eilev Fagermo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!