Klubben i mitt hjerte: Felix Baldauf, bryting

Har planen for OL-gull klar: - Man brenner mange sosiale broer

I IL Braatt fant Felix Baldauf en ekstra familie. Nå hjelper moderklubben bryteren med å realisere drømmen om et OL-gull.

GULLGUTT: Her feirer Felix Baldauf det sensasjonelle EM-gullet. Nå har 23-åringen øynene rettet mot OL i 2020. Målet er klart: - Jeg skal ta gull. Foto: TOMMY SKAUEN / NTB scanpix
GULLGUTT: Her feirer Felix Baldauf det sensasjonelle EM-gullet. Nå har 23-åringen øynene rettet mot OL i 2020. Målet er klart: - Jeg skal ta gull. Foto: TOMMY SKAUEN / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Utøverne

Disse har Dagbladet møtt:

  • Andreas Bjørnstad, svømming
  • Sigurd Rosted, fotball
  • Elise Skinnehaugen, håndball
  • Felix Baldauf, bryting
  • Karsten Warholm, friidrett
  • Stein Tore Bakken, ishockey
  • Andreas Stjernen, skihopp
  • Sverre Lunde Pedersen, skøyter
  • Patrick Thoresen, ishockey

(Dagbladet): - Siden jeg vant EM-gull har jeg rukket å bli millionær. Nei da!

I begynnelsen av mai tok Felix Baldauf et sensasjonelt EM-gull i bryting. Det var Norges første gullmedalje i gresk-romersk bryting på 25 år. Men i motsetning til mange andre idretter, der sportslig suksess betyr økonomisk suksess, har Baldauf merket liten forskjell.

- Jeg hadde håpt at det skulle løsne og at det skulle ramle inn en sponsor eller to, men nei. De fleste er opptatt av å sponse breddeidretten, og det er jo bra, men man må ikke glemme toppidrettsutøverne, mener han.

Det stopper imidlertid ikke bryteren fra å drømme om nye og større triumfer.

- Forskjellen etter gullet er at russerne hilser på meg i idrettshallen og at jeg blir tatt mer seriøst av mannen i gata og Olympiatoppen. Nå skjønner folk at OL-gull er et realistisk mål. Det er det som er drømmen – toppen av alt.

Veien mot OL-gullet

Etter at EM-gullet var i boks, hvilte ikke Baldauf på laurbærene, og ferie var det ikke tid til. Ifølge han er medaljer ferskvare.

- Jeg er ikke europamester, jeg har vært det.

Allerede før han tok EM-gull, har den langsiktige planen vært å ta OL-gull i 2020. Baldauf teller dagene og gjør oppmerksom på at det er under 1000 dager til mesterskapet i Tokyo i 2020.

- I og med at jeg tok EM-gull i år, ligger jeg faktisk et år foran skjema og den planen vi satt opp for noen år siden. Et mål på veien er å bli VM-vinner innen 2019, da kan jeg gå inn i OL som verdensmester, sier han.

Klubben betaler leien

En viktig bidragsyter for at Baldauf skal kunne satse på idretten han elsker, er moderklubben IL Braatt i Kristiansund.

Når de store sponsorene uteblir, stiller klubben opp.

- Klubben har støttet meg hele veien, og jeg får fortsatt mye igjen av de. Nå bidrar de med bostøtte i Oslo, og betaler hele leien min her. Hvis ikke måtte jeg tatt opp forbrukslån for å satse. Det er ikke alle de andre bryterne som er så heldig.

Flyttet fra Tyskland i 2004

Baldauf er født i Köthen i Tyskland i 1994, men flyttet til Norge og Kristiansund i 2004.

For den 10 år gamle gutten ble IL Braatt og idretten en portal for å integreres i det norske samfunnet.

- Det er mer enn en klubb og mer enn en idrett. Da vi flyttet til Norge kjente jeg ingen, men Braatt gjorde alt mye lettere for meg. Jeg ble inkludert, fikk nye kompiser og alt det gjorde overgangen lettere. Braatt er en stor klubb, men brytegruppa er som en liten familie, forteller han.

IL Braatt har sterke brytetradisjoner, og i 1924 tok Arne Gaupseth klubbens første NM-gull. Det siste ble tatt av Baldauf selv.

- Kristiansund er en bryteby, og det er alltid noen som har hevdet seg nasjonalt. Jeg er den første som tok et internasjonalt gull, og da jeg ble tatt imot på flyplassen merket jeg at folk var stolte. Det er veldig viktig for meg å kunne gi tilbake til klubben, og av og til kommer jeg tilbake for å trene yngre brytere. Da spør de hvordan det går og om de kan få ta bilde med meg, forteller 23-åringen.

Ser familien fire ganger i året

Som med de fleste andre idrettsutøvere, går den knallharde satsingen ut over andre ting. Baldauf legger ikke skjul på at han av og til misunner venner med utdannelse, jobb og hus, men det er noe han er villig til å ofre inntil videre.

- Man brenner mange sosiale broer når man satser så hardt. Jeg mister ikke venner, fordi de forstår hva satsingen innebærer, men jeg får ikke sett så mye til de. Familien ser jeg kanskje tre-fire ganger i året, men det er verdt det. De vil at jeg skal lykkes og støtter meg. Jeg er fortsatt ung, og må bruke de årene jeg har til å satse.

Etter et mislykket VM i august følte imidlertid Baldauf for å ta en pause fra treningen. Da gikk turen til Miami og Puerto Rico med Stig-André Berge.

- Jeg var mentalt utbrent etter sesongen, og trengte en pause. Jeg skal ha tre dager fri i jula, og det blir deilig, men man blir sliten av å ha ferie også. Det kjente jeg etter en uke i Miami og Puerto Rico.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer