Norge møter England i VM-kvartfinale

Har planen klar for å stoppe «mini-Messi»

Men Maria Thorisdottir vil ikke røpe hvordan de skal stoppe Chelsea-venninna Fran Kirby.

MØTER LAGVENNINNER: Maria Thorisdottir og Maren Mjelde møter fire andre Chelsea-spillere når Norge barker sammen mot England i VM-kvartfinalen i kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MØTER LAGVENNINNER: Maria Thorisdottir og Maren Mjelde møter fire andre Chelsea-spillere når Norge barker sammen mot England i VM-kvartfinalen i kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
  • Norge - England, fra kl. 21 på TV 2.

LE HAVRE (Dagbladet): Når Norge møter England i kvartfinalen i VM i kveld, må vennskap legges til side blant flere lagkamerater.

Norges midtstopperpar, Maria Thorisdottir og Maren Mjelde, spiller begge på Chelsea, og i England-troppen er det også fire Chelsea-spillere.

- Vi snakket om at det var en stor mulighet for at vi møter hverandre før vi dro fra Chelsea. Det skjedde, og det tror jeg er noe alle kommer til å takle bra. Nå spiller vi for Norge, de for England, og alle gjør alt for at landet sitt skal gå videre, sier Maren Mjelde til norsk presse.

- Vi har jo sett de spille her nede. Vi har så god kontroll som vi kan ha. Vi har gjort en grundig analyse og føler oss klare, fortsetter landslagskapteinen.

«Mini-Messi»

Millie Bright, Carly Telford, Karen Carney og Fran Kirby spiller i Chelsea sammen med de to norske stopperne.

Ifølge de britiske journalistene som Dagbladet har snakket med, er det Kirby som har vært mest synlig i media i opptakten til VM.

25-åringen har storspilt siden hun signerte for Chelsea i 2015, og i 2018 ble hun kåret av spillerne til årets spiller i den engelske toppdivisjonen.

Da hun scoret Englands første mål i VM i 2015 mot Mexico, ble hun omtalt som «mini-Messi» av daværende England-manager Mark Sampson, og kallenavnet har blitt ved henne siden.

Uttalelsen var store ord fra England-manageren, og Kirby selv har vært klar på at hun hater sammenlikningen.

- Hele «mini-Messi»-greia var pinlig. Jeg snakket med Mark om det. Det la mye press på meg. Jeg var bare 21 år og det var mitt første VM. Etter det forventet folk at jeg skulle drible av tre-fire spillere hver kamp, men det skjer selvfølgelig ikke, har hun blant annet sagt til Express.

IKKE FORNØYD: Fran Kirby har aldri likt sammenlikningen med Lionel Messi. Foto: Lynne Cameron / The FA / REX / NTB Scanpix.
IKKE FORNØYD: Fran Kirby har aldri likt sammenlikningen med Lionel Messi. Foto: Lynne Cameron / The FA / REX / NTB Scanpix. Vis mer

- God på alt

Maria Thorisdottir sier til Dagbladet at de har planen klar for å stoppe Kirby, som står med tolv mål på 40 kamper for landslaget, men som fortsatt ikke har scoret for England i årets VM.

- Vi skal bare gjøre det vi pleier å gjøre. Vi møter verdensklassespillere i nesten hver eneste kamp vi har spilt. Det er ikke noe annerledes. Vi kjenner Fran godt og vi skal ikke røpe hva vi skal gjøre, men vi vet hvordan vi skal stoppe henne, sier Thorisdottir om lagvenninna.

- Hva gjør henne så god?

- Hun er god på alt. Hun er ikke så høy, der har vi en fordel, men ellers er hun god på alt, sier Thorisdottir om Kirby, som rager 157 centimeter over bakken.

- Hun er en bra spiller. God i mellomrom og på små flater. Løper hele tida og er i bevegelse, men vi har møtt veldig mange gode spillere i dette mesterskapet. Hittil har vi klart å håndtere dem på en veldig god måte. Det håper jeg at vi klarer mot Kirby også, sier landslagstrener Martin Sjögren til Dagbladet.

- Dødball kan bli viktig

Den norske troppen er klar på at det viktigste ikke er å fokusere på enkeltspillere, men helheten. Det samme sier TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen, som beskriver Kirby i samme ordelag som Sjögren.

- Man må være obs, men hun er ikke nødvendigvis bedre enn spillerne som vi har møtt mot Frankrike og andre lag. Man bør kanskje analysere litt hvor hun opererer, men ikke noe mer enn hva man gjør med de andre man møter, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

- Hva kommer til å avgjøre kampen?

- Jeg tror det blir utrolig jevnt. Da England slo oss ut i 2015, var det vel tre dødballmål i den matchen. England er bra på dødball og corner, så det er en viktig del av det og noe som man må ta tak i, sier TV 2s ekspert.

Tapte i VM 2015

Landslagskaptein Maren Mjelde var på banen da Norge tapte 2-1 mot England, i en kamp der Gulbrandsen scoret Norges eneste mål.

- Vi var veldig gode og alle som så den kampen husker vel at vi var det beste laget, men ikke kliniske nok, og at de scoret to mål. Vi røk brutalt ut av den turneringen. Men det er fire år siden, og det er mange nye spillere på både vårt og deres lag nå. Det er ikke noe vi bruker for mye energi på, sier Mjelde.

Norges høyreback, Ingrid Moe Wold, avkrefter at de har gjort noen spesielle forberedelser når det kommer til dødballer mot England.

- Ikke ennå. Jeg vet ikke om vi kommer til å gjøre det. Vi pleier å ha et eget dødballmøte. Vi får se hva som kommer opp der, sier Moe Wold til Dagbladet, som legger til at hun mener England spiller ganske likt Australia og Frankrike.

- Vi har også funnet noen ting som vi mener vi kan straffe de på, så det blir spennende, smiler Lillestrøm-spilleren.

- Presset på England

Kampen mot Norge har blitt omtalt som Englands første store test, men den oppfatningen deler ikke Solveig Gulbrandsen.

- De har jo møtt Japan, så det er ikke det, men samtidig er det noe helt annet når det ikke er et gruppespill og man må vinne. Det er en større test enn Kamerun. På en helt annen måte. Der ble de satt under andre utfordringer, sier Gulbrandsen.

Både Norge og England har som nevnt uttalt at medalje er målsettingen, men TV 2-eksperten mener England er de som har mest press på seg.

- Norge var jo ganske dårlige i forrige mesterskap. Allerede nå føler jeg de har prestert innenfor det man kan forvente. Det er England som må være mest skuffa ved tap, men jentene her kommer selvfølgelig til å bli det samme om de ikke slår England. Men som nasjon og pressefolk, tror jeg England har et mye større press på å gå videre, avslutter Gulbrandsen.